Dôležité: Hlavný hygienik a premiér uvoľnili množstvo nových opatrení, prinášame podrobnosti Reprofoto TA3

04.05.2020 16:38 | Tlačové správy |

Slovenská republika pristupuje vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu v krajine k ďalšiemu uvoľňovaniu činnosti prevádzok. Od stredy (06.05.2020) majú byť verejnosti prístupné vonkajšie terasy zariadení verejného stravovania (napríklad reštaurácií). Je však potrebné, aby okraje stolov boli od seba vzdialené minimálne dva metre, pri jednom stole majú sedieť maximálne dve osoby, respektíve rodičia s deťmi. Dotykové plochy na terase a na toaletách budú musieť prevádzkovatelia dezinfikovať každú hodinu.

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovalo konzílium odborníkov zložené z hygienikov, infektológov a iných medicínskych autorít.

Rovnako má byť umožnená prevádzka kaderníctiev, holičstiev, kozmetík, pedikúr či manikúr. Verejnosti budú sprístupnené aj vonkajšie turistické atrakcie (hrady, zámky, ZOO a podobne). Bude možné i krátkodobé ubytovanie na izbách v penziónoch a hoteloch bez možnosti ostatných služieb (napríklad welness). Izba má mať vlastnú kúpeľňu. Po odchode hosťa musí byť izba minimálne 24 hodín voľná. Stravovanie je v rámci krátkodobého ubytovania možné na izbe, respektíve na terase príslušnej reštaurácie v danom penzióne či hoteli.

Zároveň budú otvorené obchody a služby bez ohľadu na ich rozlohu za rešpektovania už doteraz platných hygienických opatrení v otvorených obchodoch – uvedené sa netýka obchodných centier, v ktorých zostávajú v platnosti súčasné obmedzenia.

Skúšanie oblečenia v obchodoch sa povoľuje, potrebná je však dezinfekcia rúk. Odskúšané a nezakúpené oblečenie musí zostať 24 hodín „bokom“.

Od stredy bude možná i prevádzka taxislužieb – s oddeleným priestorom medzi vodičom a zákazníkom, ktorý má sedieť na zadnom sedadle. Používanie klimatizácie v zadnom priestore nebude z preventívnych dôvodov povolené.

Bude možné prevádzkovať i rehabilitačné služby, no v ich rámci iba suché procedúry.

Veriaci bez rozdielu veku sa budú môcť od 06.05.2020 zúčastniť bohoslužieb s odporúčaním, aby sa v nedeľu konala samostatná omša pre seniorov. Bohoslužby sa budú konať za dodržiavania protiepidemických opatrení (bude možné si sadnúť do každej druhej lavice s dvojmetrovými rozstupmi, sväté prijímanie do rúk, nie do úst a podobne).

S uvoľnením činnosti prevádzok sa zároveň posilní štátny zdravotný dozor v otvorených prevádzkach.

Konkrétne špecifikované podmienky k otváraniu prevádzok bude možné nájsť v opatrení, ktoré Úrad verejného zdravotníctva SR zverejní v utorok 5. 5. 2020 poobede, respektíve v stredu 6. 5. 2020 dopoludnia.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas: „K ďalšiemu uvoľňovaniu prevádzok sme pristúpili pre priaznivú epidemiologickú situáciu na Slovensku. Tento krok predstavuje zvýšené riziko, preto je naďalej potrebné dbať na nosenie rúšok na verejnosti, umývanie a dezinfekciu rúk a dodržiavanie sociálneho odstupu, ako aj ďalších opatrení a odporúčaných postupov Úradu verejného zdravotníctva SR, aby sa nenarušilo spomaľovanie šírenia nového koronavírusu.“

Microsoft chce nahradiť novinárov systémom umelej inteligencie

Americká technologická spoločnosť Microsoft chce nahradiť niekoľko desiatok novinárskych pozícií robotickým systémom umelej inteligencie.

Seriál No počkaj, zajac! pokračuje novými epizódami (VIDEO)

Obľúbený, pôvodne sovietsky kreslený seriál pre deti No počkaj, zajac! sa rozšíri o ďalšie desiatky epizód. Premiéra prvej z nich bude v Rusku na prelome leta a jesene.

RTVS naživo odvysiela druhý pokus letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Let historicky prvej vesmírnej lode súkromnej výroby v stredu 27. mája pre nepriaznivé počasie nevyšiel. Druhý pokus je naplánovaný na dnes, sobotu 30. mája.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.