Sociálna poisťovňa: Stiahnite si žiadosti o odpustenie poistného (FORMULÁR)

Sociálna poisťovňa dnešným dňom začína prijímať žiadosti o odpustenie sociálnych odvodov za mesiac apríl.

 

Táto možnosť sa týka zamestnávateľov v časti odvodov za zamestnávateľov, ktorí mali v apríli najmenej 15 dní uzatvorenú aspoň jednu prevádzku. Možnosť odpustenia odvodov sa netýka časti poistného, ktoré zamestnávateľ odvádza za zamestnancov. O odpustenie platenia odvodov môžu požiadať aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré mali takisto počas apríla uzatvorenú aspoň jednu prevádzku najmenej 15 dní.

Splnenie uvedenej podmienky žiadateľ preukáže čestným vyhlásením, ktoré pošle príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne najneskôr do 18. mája 2020. Vzhľadom na to, že Sociálna poisťovňa očakáva veľký počet formulárov/ žiadostí a kvôli tomu, aby pre žiadateľov vytvorila väčší časový priestor na ich posielanie, predĺžila termín na ich prijímanie z 11. na 18. mája 2020.

Formulár čestného vyhlásenia sa považuje za žiadosť o odpustenie odvodov a v elektronickej podobe je dostupný tu: Čestné vyhlásenie o uzatvorení prevádzky.

V prípade, že žiadateľ nemá prístup na internet, môže vyplnený formulár poslať poštou alebo doručiť ho osobne (verzia vo worde tu: Čestné vyhlásenie o uzatvorení prevádzky) do schránky v príslušnej pobočke (Kontakty - pobočky).

Odpustenie odvodov za apríl 2020 nebude mať negatívny vplyv pri posudzovaní nároku a na výšku nemocenských alebo dôchodkových dávok.