DÔLEŽITÉ: Vlaky začínajú opäť premávať, ale s viacerými úpravami, prinášame podrobnosti Foto: ZSSE

07.05.2020 11:05 | Tlačové správy |

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na základe rozhodnutia vlády Slovenskej republiky (SR) od nedele 10. mája 2020 po takmer dvoch mesiacoch čiastočne obnoví vnútroštátnu dopravu. Po vyhlásení mimoriadnej situácie národný dopravca vypravoval v priemere 1015 vlakov denne, teraz sa ich počet navýši na cca 1396. Od tohto dátumu tak budú opäť podľa štandardného grafikonu vlakovej dopravy (GVD) 2019/2020 premávať všetky vnútroštátne vlaky vypravované vo verejnom záujme. Pôjde teda o vnútroštátne vlakové spojenia s výnimkou vlakov kategórie InterCity (IC).

Zároveň platí, že medzištátne vlakové spoje zo a do SR na všetkých hraničných priechodoch so všetkými susednými krajinami zostávajú pozastavené.

Dôležitou informáciou pre cestujúcich je tiež to, že od 18. 5. 2020 bude spustený predaj vnútroštátnych rezervácií, zavádza sa tiež povinná rezervácia miest v 1. vozňovej triede a povinná rezervácia v nočných vlakoch R 614 / R 615 (v úseku Trenčín – Poprad Tatry), R 800 (v úseku Plešivec – Levice) a R 801 (v úseku Bratislava hl.st. - Plešivec) a povinná rezervácia bicyklov vo vlakoch diaľkovej dopravy.

Vo vnútroštátnej doprave budú oproti platnému GVD 2019/2020 dočasne platiť nasledovné výnimky:

Prímestská doprava:

• Na traťovom úseku Kúty – Brodské budú všetky vlaky dočasne nahradené náhradnou autobusovou dopravou (NAD). Z dôvodu zachovania prípojných väzieb v železničnej stanici Kúty budú v skoršej časovej polohe vedené vlaky:

• Os 4269 s odchodom z Brodského o 04:30,

• Os 4271 s odchodom z Brodského o 05:40,

• Os 4273 s odchodom z Brodského o 06:20.

Ostatné vlaky budú vedené bez zmeny oproti GVD 2019/2020.

• Na traťovom úseku Trenčín – Trenčianska Teplá budú vlaky Os 5427 a Os 5462 zrušené bez náhrady.

• Na traťovom úseku Trenčianska Teplá – Horné Srnie budú vlaky Os 5428, Os 5461, Os 5462 a Os 5463 zrušené bez náhrady.

• Na traťovom úseku Skalité – Skalité-Serafínov budú vlaky Os 4470 a Os 4473 vedené len počas nepracovných dní. Vlaky Os 4472, Os 4474, Os 4475, Os 4476, Os 4477 a Os 4479 budú vedené len na úseku Žilina – Skalité, kde bude následne zabezpečený prestup na vlak/z vlaku na smer/zo smeru Skalité -Serafínov.

• Na traťovom úseku Lipany – Plaveč – Čirč budú vlaky Os 8520, Os 8529 a Os 8572 zrušené bez náhrady.

• Na traťovom úseku Stará Ľubovňa – Plaveč budú vlaky Os 8323, Os 8328, Os 8350 a Os 8351 zrušené bez náhrady.

• Na traťovom úseku Banská Štiavnica – Hronská Dúbrava bude vlak Os 6184 vedený s obmedzením „ide v (7) a 1. IX.“, vlak Os 6182 je zrušený, náhradou je vlak Os 6184.

Diaľková doprava:

• RR 873 Pressburg (Bratislava hl. st. 21:53 – Nové Zámky 22:54) bude premávať denne,

• R 17610 Chopok (Košice 13:45 – Bratislava hl. st. 19:34) bude vedený v nedele až od 17. 5. 2020,

• R 17612 Šarišan (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 21:04) bude vedený v nedele až od 17. 5. 2020,

• RR 17764 Cassovia (Košice 18:07 – Bratislava hl. st. 23:53) bude vedený len v úseku Košice 18:07 – Trenčín 22:35, v úseku Trenčín – Bratislava hl. st. bude zrušený bez náhrady,

• RR 17840 Žitava (Banská Bystrica 15:12 – Bratislava hl. st. 19:01) bude vedený v nedele až od 17. 5. 2020,

• RR 17842 Skalka (Banská Bystrica 17:12 – Bratislava hl. st. 21:03) bude zručený bez náhrady,

• R 17935 Novohrad (Zvolen 17:13 – Košice 20:37) bude zrušený bez náhrady.

Vo vlakoch nebudú dočasne poskytované služby reštauračného vozňa, oddielov 1plus a autovozňa.

Medzištátne vlaky (EC, IC, R, RR, Ex, rjx, railjet, EN, SC) budú vedené nasledovne:

• vlaky EC 172, 173, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280 a 281 budú vedené len vo vnútroštátnom úseku Nové Zámky – Bratislava hl.st. – Kúty a späť,

• vlaky EC 130/131 budú vedené len vo vnútroštátnom úseku Nové Zámky – Bratislava hl.st. a späť,

• vlaky EC 282/283 budú vedené len vo vnútroštátnom úseku Bratislava hl.st. – Kúty a späť,

• vlaky R 340 – 347 budú vedené len vo vnútroštátnom úseku Zvolen/Banská Bystrica – Žilina a späť, v úseku Žilina – Čadca budú tieto vlaky zrušené bez náhrady,

• medzištátne vlaky Ex 140 – 145 budú v celom úseku zrušené bez náhrady,

• ostatné medzištátne diaľkové spojenia budú dočasne zrušené v celej trase bez náhrady.

Pre medzištátne osobné a regionálne vlaky (Os, REX) platí:

• vlaky REX Bratislava hl.st. – Marchegg – Viedeň sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os a REX Bratislava- Petržalka – Kittsee – Viedeň sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Bratislava-Petržalka – Rajka sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Brodské – Břeclav sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Vrbovce – Velká nad Veličkou sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Vlársky průsmyk – Horné Srnie sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Čadca – Mosty u Jablunkova sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Skalité-Serafínov – Zwardoň sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Čierna nad Tisou – Čop sú zrušené bez náhrady,

• vlaky Os na traťovom úseku Medzilaborce mesto – Lupkow sú zrušené bez náhrady.

Nadväznosti spojov v zahraničí je potrebné overiť si u zahraničných dopravcov.

Aktuálne ešte stále platia opatrenia, ktoré ZSSK od marca 2020 postupne zaviedla v súvislosti s koronavírusom:

Microsoft chce nahradiť novinárov systémom umelej inteligencie

Americká technologická spoločnosť Microsoft chce nahradiť niekoľko desiatok novinárskych pozícií robotickým systémom umelej inteligencie.

Seriál No počkaj, zajac! pokračuje novými epizódami (VIDEO)

Obľúbený, pôvodne sovietsky kreslený seriál pre deti No počkaj, zajac! sa rozšíri o ďalšie desiatky epizód. Premiéra prvej z nich bude v Rusku na prelome leta a jesene.

RTVS naživo odvysiela druhý pokus letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Let historicky prvej vesmírnej lode súkromnej výroby v stredu 27. mája pre nepriaznivé počasie nevyšiel. Druhý pokus je naplánovaný na dnes, sobotu 30. mája.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.