Kino Lumière premietne unikátny záznam koncertu britskej kapely Led Zeppelin

V stredu 19. júna o 20.30 hod. sa v Kine Lumière v slovenskej premiére a vo vynikajúcej kvalite obrazu a zvuku premietne unikátny záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin z roku 2007 pod názvom Led Zeppelin: Celebration Day. Projekcia oficiálne otvorí nový hudobný cyklus Music & Film, v ktorom jeho dramaturg Miro Ulman každý mesiac ponúkne zaujímavý film.

Hudobný cyklus Music & Film bude pravidelne v mesačnej periodicite prinášať divákom záznamy koncertov, ale i dokumenty o hudobníkoch, spevákoch či skladateľoch, životopisné filmy i hrané snímky, v ktorých tvorí hudba významnú zložku. Dôraz sa bude klásť predovšetkým na premiérové uvedenia filmov, ale priestor dostane i žánrová klasika. Jeho program tak bude zaujímavým nielen pre fanúšikov hudby, ale aj milovníkov filmového umenia.

Cyklus otvorí záznam re-union koncertu britskej kapely Led Zeppelin z roku 2007 pod názvom Led Zeppelin: Celebration Day. Koncert sa odohral 10. decembra 2007 na pódiu londýnskej O2 arény a skupina Led Zeppelin ním vzdala hold zakladateľovi spoločnosti Atlantic Record a blízkemu priateľovi Ahmatovi Ertegunovi. Diváci zažili viac ako dvojhodinový majstrovský koncert a vypočuli si 16 nesmrteľných piesní. Záznam koncertu teraz ponúka možnosť zažiť tieto pamätné chvíle všetkým. Film bude uvedený v slovenskej premiére vo vynikajúcej kvalite obrazu a zvuku a spojený bude s krátkym úvodom.

Cyklus Music & Film pre Kino Lumière pripravuje filmový publicista a milovník dobrej hudby Miro Ulman. Snímka Led Zeppelin: Celebration Day je pre neho výbornou príležitosťou, ako cyklus hudobných filmov otvoriť. „Patrím ku generácii, ktorá nemala veľa príležitostí vidieť svojich obľúbencov naživo v časoch ich najväčšej slávy. V prípade britskej kapely Led Zeppelin sa nám to podarilo aspoň na filmovom plátne. I keď nie u nás, ale v Maďarsku. Dňa 15. júna uplynulo už 35 rokov odo dňa, keď sa do tamojších kín dostal záznam koncertu z newyorskej Madison Square Garden The Song Remains the Same z roku 1976. Po smrti bubeníka Johna Bonhama v roku 1980 si kapela zahrala naživo len dvakrát – v roku 1985 na Live Aid vo Filadelfii s Philom Collinsom za bicími a o tri roky neskôr pri 40. výročí spoločnosti Atlantic Records. Preto, keď sa objavila správa, že 10. decembra 2007 Led Zeppelin vystúpia na spomienkovom koncerte, venovanom zakladateľovi gramofónovej spoločnosti Atlantic Records Ahmetovi Ertegunovi, o 18 000 vstupeniek do londýnskej O2 Areny vtedy prejavilo záujem 20 miliónov fanúšikov. Zakladajúcich členov kapely Johna Paula Jonesa, Jimmyho Pagea a Roberta Planta na pódiu doplnil Jason Bonham, syn ich zosnulého bubeníka Johna Bonhama. Počas vyše dvojhodinového koncertu odznelo šestnásť piesní a nechýbali hity ako Whole Lotta Love, Rock And Roll, Kashmir či Stairway To Heaven. Vystúpenie snímalo 17 kamier, z toho tri v hľadisku medzi divákmi. Vďaka tomu môžeme sledovať kapelu v detailných záberoch vo vysokom rozlíšení a so zvukom Dolby Digital 5.1."

Film Led Zeppelin: Celebration Day režíroval dlhoročný spolupracovník kapely Dick Carruthers, ktorý spolupracoval aj so skupinou Rolling Stones a Paulom McCartneym, ale i s White Stripes a Portishead. Premiéra filmu sa konala 17. októbra 2012 súčasne v 1 500 kinách v 40 krajinách sveta. Odvtedy sa hral v mnohých ďalších kinách, vrátane 32 českých. Stredajšie uvedenie v Kine Lumière je prvé na Slovensku, vstupné na projekciu je 6 Eur.