COVID-19. Pozrite sa, ako bude vyzerať "smart karanténa“ v praxi

14.05.2020 22:18 | Tlačové správy | MZ SR

V súvislosti s novým koronavírusom chránime zdravie ľudí, počúvame zároveň ich požiadavky a pracujeme na precizovaní riešení v prospech občanov. Domáca karanténa po príchode na Slovensku je jedným z krokov, ktorý umožní komfortnejšiu izoláciu.

Zavedenie takzvanej inteligentnej domácej karantény namiesto štátnej karantény umožní práve novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách ministerstva zdravotníctva, ktorú dnes schválila vláda a v skrátenom legislatívnom procese o nej rozhoduje parlament.

Ak sa repatrianti dobrovoľne rozhodnú pre túto možnosť, nebudú musieť ísť do štátnej karantény, ale byť v domácej izolácii.

Nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie má zároveň odbremeniť kapacity štátnych karanténnych zariadení. Pôsobila by tiež menej invazívnym spôsobom na osoby prichádzajúce na Slovensko zo zahraničia, ale zároveň poskytovala porovnateľnú úroveň dodržiavania karanténnych opatrení ako v prípade povinnej štátnej karantény.

Do praxe by sa podľa odhadov mohla uviesť v priebehu budúceho týždňa. Všetky detaily predstavíme spoločne s kolegami na tlačovej konferencii v pondelok.

Microsoft chce nahradiť novinárov systémom umelej inteligencie

Americká technologická spoločnosť Microsoft chce nahradiť niekoľko desiatok novinárskych pozícií robotickým systémom umelej inteligencie.

Seriál No počkaj, zajac! pokračuje novými epizódami (VIDEO)

Obľúbený, pôvodne sovietsky kreslený seriál pre deti No počkaj, zajac! sa rozšíri o ďalšie desiatky epizód. Premiéra prvej z nich bude v Rusku na prelome leta a jesene.

RTVS naživo odvysiela druhý pokus letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Let historicky prvej vesmírnej lode súkromnej výroby v stredu 27. mája pre nepriaznivé počasie nevyšiel. Druhý pokus je naplánovaný na dnes, sobotu 30. mája.

Nora Gubková bude vo vedení rozhlasového spravodajstva

Bývalá dlhoročná hovorkyňa Nora Gubková len pred pár dňami nastúpila do RTVS ako editorka a už mieri medzi šéfov spravodajstva.

Rezník zosadil vedenie televízneho spravodajstva RTVS

V RTVS v televíznej časti spravodajstva a publicistiky to posledné dni vrie. Medzi členmi vedenia spravodajstva sú nezhody. Až také, že ich riešila Rada RTVS.

Abstinujúci gambler prehovoril o svojej závislosti

„Nevenujem majiteľom ani prevádzkovateľom stávkových kancelárií.“ Píše v úvode knihy Gambler samotný autor. Aj on

Markíza bude mať špeciálny večer - Spolu pre Slovensko (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela v nedeľu, 7. júna 2020, so začiatkom o 20:30 charitatívny večer s názvom Spolu pre Slovensko. V spolupráci so Slovenskou sporiteľňou prinesie na obrazovky program, v rámci ktorého sa známe osobnosti predstavia spoločne s hrdinami z prvej línie v boji s COVID-19.

Moderátorka BBC skončila potom, čo premiéra kritizovala za poradcu

Moderátorka britskej vysielacej spoločnosti BBC dočasne skončila s účinkovaním vo svojej relácii potom, čo sa kriticky vyjadrila k súčasnej afére premiérovho poradcu Dominika Cummingsa.

Riaditeľ ČT: Časti poslancov vyhovuje stupňujúci sa tlak na ČT

Generálního ředitele České televize (ČT) Petra Dvořáka výsledek dnešní volby do Rady ČT nepřekvapil. Část poslanců se podle něj dlouhodobě netají tím, že jim vyhovuje, když se tlak na ČT a její nezávislost stupňuje. Dvořák to uvedl ve stanovisku zveřejněném na twitteru České televize. Sněmovna zvolila do Rady ČT ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý.

"Výsledek volby pro mě není překvapivý. Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT," uvedl Dvořák.

O této skutečnosti podle něj svědčil nedávný dopis předsedy sněmovního volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) o kandidátech do rady. Berkovec v e-mailu u kandidátů například analyzoval, zda případné zvolení vzbudí protesty médií a zda by mohli v radě zastupovat zájmy generálního ředitele.

"Nemohu tak nyní jako ředitel televize, kterou Rada ČT kontroluje, vyslovit nic jiného než víru v to, že přístup všech jejích členů k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT," dodal Dvořák.

Většina opozice výsledek volby kritizuje. ODS jej považuje za ohrožení svobody a nezávislosti fungování veřejnoprávního média. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše je volba výsledkem nedůstojného politického handlu. Místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík považuje volbu za alarmující a za ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. TOP 09 hovořila o černém dni pro svobodu českého mediálního prostředí a ČT jako takovou. Rozčarování dal najevo i poslanec koaliční ČSSD Roman Sklenák.

Rada ČT je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.