COVID-19. Pozrite sa, ako bude vyzerať "smart karanténa“ v praxi

V súvislosti s novým koronavírusom chránime zdravie ľudí, počúvame zároveň ich požiadavky a pracujeme na precizovaní riešení v prospech občanov. Domáca karanténa po príchode na Slovensku je jedným z krokov, ktorý umožní komfortnejšiu izoláciu.

 

Zavedenie takzvanej inteligentnej domácej karantény namiesto štátnej karantény umožní práve novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o elektronických komunikáciách ministerstva zdravotníctva, ktorú dnes schválila vláda a v skrátenom legislatívnom procese o nej rozhoduje parlament.

Ak sa repatrianti dobrovoľne rozhodnú pre túto možnosť, nebudú musieť ísť do štátnej karantény, ale byť v domácej izolácii.

Nová forma karantény prostredníctvom mobilnej aplikácie má zároveň odbremeniť kapacity štátnych karanténnych zariadení. Pôsobila by tiež menej invazívnym spôsobom na osoby prichádzajúce na Slovensko zo zahraničia, ale zároveň poskytovala porovnateľnú úroveň dodržiavania karanténnych opatrení ako v prípade povinnej štátnej karantény.

Do praxe by sa podľa odhadov mohla uviesť v priebehu budúceho týždňa. Všetky detaily predstavíme spoločne s kolegami na tlačovej konferencii v pondelok.