Biomedicínske centrum SAV zdvojnásobí testovanie koronavírusu vďaka unikátnemu prístroju od Nadácie Slovenskej sporiteľne Foto: SAV

22.05.2020 11:07 | Tlačové správy |

Reštart slovenskej ekonomiky aj bežného fungovania ľudí sa nezaobíde bez dlhodobého intenzívneho testovania. Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied dnes predstavilo nový prístroj, s ktorým dokáže viac ako zdvojnásobiť dennú kapacitu testovania. Finančný dar v celkovej výške 500-tisíc eur na nákup unikátneho prístroja, testovacích setov a ďalšieho vybavenia poskytla pre Biomedicínske centrum Nadácia Slovenskej sporiteľne v rámci pomoci, ktorú banka a nadácia ohlásila v boji s následkami pandémie koronavírusu.

Špičkoví slovenskí vedci z Biomedicínskeho centra SAV intenzívne testujú už od polovice marca, kedy sa nákaza začala šíriť na Slovensku. Testovanie stále pokračuje, pričom procedúra testovania vzoriek sa uskutočňuje v dvoch fázach. Prvá z nich – izolácia vírusovej RNA zo vzorky výteru z nosohltana sa robí manuálne a druhá fáza – reverzná transkripcia RNA na DNA s následnou PCR reakciou sa už odohráva v špecializovanom prístroji. Práve prvá fáza, teda manuálne spracovanie vzoriek a izolácia vírusovej RNA sú časovo veľmi náročné, a preto je náročné zvýšiť počet testovaných vzoriek. Práve tomu by mal výrazne pomôcť špeciálny prístroj, na ktorý poskytla peniaze Nadácia Slovenskej sporiteľne. Ten umožní izoláciu RNA výrazne urýchliť a zlepšiť. „Zrýchlenie a zefektívnenie testovania pomocou nového prístroja spočíva v tom, že väčšiu časť procesu RNA extrakcie z klinických vzoriek prevezme stroj. Vďaka tomu prebehne proces rýchlejšie, bez rizika chýb a absolútne štandardizovane. Zároveň tým budú odbremenení naši pracovníci, ktorí počas behu prístroja už môžu pripravovať ďalšie vzorky alebo následné kroky celého procesu. Vo výsledku sa teda zvýši nielen rýchlosť procesu RNA extrakcie, ale aj naša celková testovacia kapacita,“ vysvetľuje uznávaný virológ RNDr. Boris Klempa, DrSc.

Momentálna je maximálna denná kapacita pre testovanie v laboratóriách BMC SAV 368 vzoriek, po spustení prístroja do prevádzky je možné otestovať až 736 vzoriek pri zapojení menšieho počtu pracovníkov. Biomedicínske centrum SAV tak bude môcť prostredníctvom daru Nadácie Slovenskej sporiteľne efektívne celkovo otestovať niekoľko desiatok tisíc vzoriek v kratšom čase.

„Slovensko na zodpovedný reštart života ľudí a ekonomiky potrebuje v najbližších mesiacoch veľa testovať. Verím, že vďaka novému špeciálnemu prístroju, ktorý v týchto dňoch začína používať Slovenská akadémia vied, sa to úspešne podarí. Za Nadáciu Slovenskej sporiteľne a banku sme hrdí, že môžeme byť súčasťou tohto projektu a že z milióna eur, ktorý sme vyčlenili na pomoc v boji s pandémiou koronavírusu, išlo 500-tisíc eur na nákup prístroja a izolačných setov pre potreby testovania SAV. V Slovenskej sporiteľni aj našej nadácii veríme, že tak sa má správať dôveryhodná a zodpovedná firma, ktorá je tu pre svojich klientov, zamestnancov aj pre spoločnosť. Lebo len spolu máme na to, aby sme sa dokázali postaviť a začať znova žiť,“ povedal člen správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne a zároveň generálny riaditeľ banky Peter Krutil.

„Jedným z najúčinnejších spôsobov boja proti koronavírusu je rozsiahle testovanie. Detekcia vírusu je ale technicky komplikovaná a manuálne náročná operácia, pozostávajúca okrem iného z izolácie vírusovej RNA. S využitím moderných prístrojov a izolačných súprav sa tento proces stáva nielen jednoduchší, rýchlejší, ale hlavne spoľahlivejší. Vďaka štedrej finančnej pomoci Slovenskej sporiteľne bolo možné zakúpiť najmodernejšiu technickú infraštruktúru na izoláciu RNA, čím sa nielen výrazne zefektívni testovací proces, ale aj posilní postavenie Biomedicínskeho centra SAV ako medzinárodne uznávaného pracoviska v oblasti virológie. Dar Slovenskej sporiteľne je mimoriadne cenný tak jeho rozsahom, ako aj tým, že bol poskytnutý flexibilne a nebyrokraticky práve vtedy, kedy to Slovensko akútne potrebuje,“ uvádza Róbert Mistrík z permanentného krízového štábu.

V týchto dňoch prebieha inštalácia a spustenie prístroja do prevádzky. Ako súčasť daru boli k prístroju zakúpené aj potrebné reagencie na izoláciu vírusovej RNA, ktoré sú v súčasnosti tiež nedostatkovým tovarom. Napriek tomu že v súčasnosti je epidemiologická situácia na Slovensku priaznivá, testovanie ako prostriedok kontroly nad infekciou bude treba vykonávať dlhodobo. Aj po skončení súčasnej epidemickej situácie bude prístroj efektívne využívaný v rámci virologického výskumu, ktorého cieľom bude zvyšovanie našej pripravenosti na nové infekcie.

Regionálni operátori žiadajú zopakovať výber šéfa Telekomunikačného úradu

Lokálni poskytovatelia telekomunikačných služieb na Slovensku požiadali v otvorenom liste vládu SR, aby neschválila návrh na predsedu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb, ktorý chce na parlamentné hlasovanie predložiť ministerstvo dopravy.

Indická novinárka zverejnila svedectvo o hrôzach pandémie koronavírusu (VIDEO)

Suzuki Ertiga Barkhy Dutt prešla za stovku dní okolo 23 tisíc kilometrov. Indická novinárka na tejto dlhej ceste zaznamenávala utrpenie svojich chudobných spoluobčanov v mestách a dedinách za pandémie spôsobenej šírením koronavírusu. Na cestu sa vydala v marci, píše agentúra AFP.

Zabudnutý na zastávke, Telekom v reklame promuje nekonečné dáta (VIDEO)

Po spote s neposlušnou dátujúcou babičkou či závislým dedkom Telekom pokračuje v sérii humorných spotov.

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Lukáš Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.