Biomedicínske centrum SAV zdvojnásobí testovanie koronavírusu vďaka unikátnemu prístroju od Nadácie Slovenskej sporiteľne Foto: SAV

22.05.2020 11:07 | Tlačové správy |

Reštart slovenskej ekonomiky aj bežného fungovania ľudí sa nezaobíde bez dlhodobého intenzívneho testovania. Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied dnes predstavilo nový prístroj, s ktorým dokáže viac ako zdvojnásobiť dennú kapacitu testovania. Finančný dar v celkovej výške 500-tisíc eur na nákup unikátneho prístroja, testovacích setov a ďalšieho vybavenia poskytla pre Biomedicínske centrum Nadácia Slovenskej sporiteľne v rámci pomoci, ktorú banka a nadácia ohlásila v boji s následkami pandémie koronavírusu.

Špičkoví slovenskí vedci z Biomedicínskeho centra SAV intenzívne testujú už od polovice marca, kedy sa nákaza začala šíriť na Slovensku. Testovanie stále pokračuje, pričom procedúra testovania vzoriek sa uskutočňuje v dvoch fázach. Prvá z nich – izolácia vírusovej RNA zo vzorky výteru z nosohltana sa robí manuálne a druhá fáza – reverzná transkripcia RNA na DNA s následnou PCR reakciou sa už odohráva v špecializovanom prístroji. Práve prvá fáza, teda manuálne spracovanie vzoriek a izolácia vírusovej RNA sú časovo veľmi náročné, a preto je náročné zvýšiť počet testovaných vzoriek. Práve tomu by mal výrazne pomôcť špeciálny prístroj, na ktorý poskytla peniaze Nadácia Slovenskej sporiteľne. Ten umožní izoláciu RNA výrazne urýchliť a zlepšiť. „Zrýchlenie a zefektívnenie testovania pomocou nového prístroja spočíva v tom, že väčšiu časť procesu RNA extrakcie z klinických vzoriek prevezme stroj. Vďaka tomu prebehne proces rýchlejšie, bez rizika chýb a absolútne štandardizovane. Zároveň tým budú odbremenení naši pracovníci, ktorí počas behu prístroja už môžu pripravovať ďalšie vzorky alebo následné kroky celého procesu. Vo výsledku sa teda zvýši nielen rýchlosť procesu RNA extrakcie, ale aj naša celková testovacia kapacita,“ vysvetľuje uznávaný virológ RNDr. Boris Klempa, DrSc.

Momentálna je maximálna denná kapacita pre testovanie v laboratóriách BMC SAV 368 vzoriek, po spustení prístroja do prevádzky je možné otestovať až 736 vzoriek pri zapojení menšieho počtu pracovníkov. Biomedicínske centrum SAV tak bude môcť prostredníctvom daru Nadácie Slovenskej sporiteľne efektívne celkovo otestovať niekoľko desiatok tisíc vzoriek v kratšom čase.

„Slovensko na zodpovedný reštart života ľudí a ekonomiky potrebuje v najbližších mesiacoch veľa testovať. Verím, že vďaka novému špeciálnemu prístroju, ktorý v týchto dňoch začína používať Slovenská akadémia vied, sa to úspešne podarí. Za Nadáciu Slovenskej sporiteľne a banku sme hrdí, že môžeme byť súčasťou tohto projektu a že z milióna eur, ktorý sme vyčlenili na pomoc v boji s pandémiou koronavírusu, išlo 500-tisíc eur na nákup prístroja a izolačných setov pre potreby testovania SAV. V Slovenskej sporiteľni aj našej nadácii veríme, že tak sa má správať dôveryhodná a zodpovedná firma, ktorá je tu pre svojich klientov, zamestnancov aj pre spoločnosť. Lebo len spolu máme na to, aby sme sa dokázali postaviť a začať znova žiť,“ povedal člen správnej rady Nadácie Slovenskej sporiteľne a zároveň generálny riaditeľ banky Peter Krutil.

„Jedným z najúčinnejších spôsobov boja proti koronavírusu je rozsiahle testovanie. Detekcia vírusu je ale technicky komplikovaná a manuálne náročná operácia, pozostávajúca okrem iného z izolácie vírusovej RNA. S využitím moderných prístrojov a izolačných súprav sa tento proces stáva nielen jednoduchší, rýchlejší, ale hlavne spoľahlivejší. Vďaka štedrej finančnej pomoci Slovenskej sporiteľne bolo možné zakúpiť najmodernejšiu technickú infraštruktúru na izoláciu RNA, čím sa nielen výrazne zefektívni testovací proces, ale aj posilní postavenie Biomedicínskeho centra SAV ako medzinárodne uznávaného pracoviska v oblasti virológie. Dar Slovenskej sporiteľne je mimoriadne cenný tak jeho rozsahom, ako aj tým, že bol poskytnutý flexibilne a nebyrokraticky práve vtedy, kedy to Slovensko akútne potrebuje,“ uvádza Róbert Mistrík z permanentného krízového štábu.

V týchto dňoch prebieha inštalácia a spustenie prístroja do prevádzky. Ako súčasť daru boli k prístroju zakúpené aj potrebné reagencie na izoláciu vírusovej RNA, ktoré sú v súčasnosti tiež nedostatkovým tovarom. Napriek tomu že v súčasnosti je epidemiologická situácia na Slovensku priaznivá, testovanie ako prostriedok kontroly nad infekciou bude treba vykonávať dlhodobo. Aj po skončení súčasnej epidemickej situácie bude prístroj efektívne využívaný v rámci virologického výskumu, ktorého cieľom bude zvyšovanie našej pripravenosti na nové infekcie.

Online účet zadarmo cez Georgea propaguje známy herec (VIDEO)

Slovenská sporiteľňa prichádza s novou kampaň, ktorou tvárou je herec Marián Mitáš.

4ka naďalej rozširuje svoje pokrytie, jej signál pribudol vo vyše troch desiatkach miest a obcí

Mobilný operátor 4ka má opäť dobré správy pre svojich klientov. V týchto týždňoch zvýšil svoje pokrytie na 80% populácie, pre ktorých je odteraz k dispozícii najmodernejšia LTE sieť.

RTVS odvysiela priamy prenos letu kozmickej lode do vesmíru (VIDEO)

Na stredu 27. mája je naplánovaný štart misie Demo-2 do vesmíru. Od roku 2011, čo bol ukončený program letu raketoplánov do vesmíru, je to prvýkrát čo poletí americká posádka do vesmíru z americkej pôdy na americkom zariadení, ale aj prvýkrát, čo ľudí do vesmíru dopraví súkromná spoločnosť.

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze  (VIDEO)

Zuzana Čaputová bude večer na Markíze (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela dnes večer so začiatkom o 20:30 ďalšie vydanie spravodajského špeciálu Koronavírus: Mimoriadna relácia.

Ale bolo to na internete! Príručka na ochranu pred internetovými hoaxami a klamstvami

Vďaka internetu sú dnes informácie dostupné rýchlejšie, než kedykoľvek predtým. To je určite dobrá vec, no správ môže byť niekedy až priveľa.

Expres odvysiela Radio Rave - exkluzívny live set najúspešnejších svetových dídžejov

Rádio Expres exkluzívne odvysiela najväčšiu európsku house párty Radio Rave s najúspešnejšími svetovými dídžejmi súčasnosti.

Bill Gates nepovedal, že vakcína COVID-19 môže zabiť takmer milión ľudí

Jedným z hlavných terčov koronovírusových hoaxov je americký miliardár Bill Gates, ktorý sa rozhodol investovať milióny do boja s pandémiou.

Na trh prichádza nová služba HBO Max

Na rastúci trh sa streamovacími službami prichádza nový hráč - spoločnosť HBO Max. Od stredy ponúkne mediálny obsah firmy WarnerMedia, rovnako ako vlastné nové programy, ale aj staršie obľúbené seriály, napríklad South Park alebo Priatelia.

Ako stíhali najhľadanejšieho zločinca na svete

Dvaja agenti pridelení ku kolumbijsko-americkému pátraciemu oddielu Bloque de Búsqueda, ktorý mal za úlohu skoncovať s Escobarovou hrôzovládou.Steve Murphy a Javier F. Pena.

Facebook: Do desiatich rokov môže polovica zamestnancov pracovať doma

Americká internetová spoločnosť Facebook plánuje vplyvom pandémie viac využívať prácu z domova.