SaS: Včely si zaslúžia osobitnú ochranu

26.05.2020 14:51 | Tlačové správy | TS SaS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje návrh ministerstva životného prostredia, aby bola včela chráneným druhom živočícha.

„Včely sú veľmi dôležité živočíchy pre náš život a celú biodiverzitu. Zatiaľ vnímame včelu medonosnú ako hospodársky druh, avšak to je nepostačujúce. Tento živočích by si zaslúžil osobitnú ochranu, pretože je ohrozený. Podľa súčasnej legislatívy by však táto zmena nebola možná. Z toho dôvodu podporíme aj zmenu zákona,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Obmedzenie postrekov na báze glyfosátov, ktoré poškodzujú včely je podľa poslankyne NR SR za SaS a tímlídekry pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej jednou z možností, ako ich ochrániť. „Najmä nedodržiavanie podmienok aplikácie postrekov je skutočnou hrozbou pre včely. Spravodlivé nastavenie spoločnej poľnohospodárskej politiky by tiež mohlo pomôcť aj samotným včelárom s ich financovaním, pričom by bolo aj viac motivačné pre chov včiel,“ uzavrela Jarmila Halgašová.

EÚ podporí projekty v oblasti kybernetickej bezpečnosti

Na poslednom samite európskych lídrov sa riešila aj oblasť kybernetickej bezpečnosti, ktorej Európska únia prikladá obrovszvýšený záujem.

Na NBÚ vzniklo pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie

Národný bezpečnostný úrad zriadil začiatkom júla tzv. Pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie (PHHD). Po ministerstve zahraničných vecí ide o druhú štátnu inštitúciu, ktorá sa chystá systematicky sledovať, vyhodnocovať, analyzovať a reagovať na informačné operácie zamerané na šírenie potenciálne škodlivých informácií.

Facebook spúšťa Reels, zdieľanie videí podobné TikToku

Spoločnosť Facebook spúšťa v Spojených štátoch a desiatkach ďalších krajín službu na zdieľanie krátkych videí. Nová služba s označením Reels je obdobou čínskej aplikácie TikTok, ktorej teraz napríklad v USA hrozí zákaz.

Pozrie sa do očí a vie, kedy a ako zomrie!

Poznáte knihy s hravými názvami ako Jeden musí z kola von, Na koho to slovo padne, Keď čert nespí, či Ľúbi ma, neľúbi ma?

Spevák zažaloval Trumpovu kampaň za používanie jeho piesní (VIDEO)

Kanadský hudobník Neil Young podal na americkom súde sťažnosť na volebnú kampaň prezidenta Donalda Trumpa za to, že prezident na svojich mítingoch opakovane používa Youngovu hudbu. Podľa kanadského rockera Trumpova kampaň porušuje autorské práva, pretože Young s takým využitím svojich piesní nesúhlasil. Informovala o tom dnes BBC, podľa ktorej sa k tomu tím Trumpovej kampane zatiaľ nevyjadril.

V Španielsku nabádajú k noseniu rúšok reklamným spotom s kremačnou pecou (VIDEO)

Rozruch vyvolal v Španielsku televízny spot, v ktorom vedenie madridského regiónu nabáda najmä mladých ľudí k noseniu rúšok. Práve madridský región patril medzi najviac postihnuté pandémiou koronavírusu.

Čína hrozí odvetou USA kvôli problémom s vízami čínskych novinárov

Čína dnes pohrozila odvetou, ak americká vláda bude pokračovať podľa Pekingu v nepriateľskom rokovaní proti čínskym novinárom v USA.

Čína reaguje na snahy USA obmedziť TikTok

Čína nemieni akceptovať, aby Spojené štáty ukradli akúkoľvek čínsku technologickú firmu a je pripravená zakročiť aj vo veci čínskej firmy ByteDance a jej aplikácie TikTok. Napísal to dnes čínsky denník China Daily, ktorý patrí čínskej komunistickej strane.

Vyhlásenie rozsudku v kauze vraždy Jána Kuciaka nečakane presunuli

Viac ako pol roka od začatia najsledovanejšieho procesu v novodobých dejinách Slovenska má súd v stredu vyniesť rozsudky nad trojicou obžalovaných z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

Na ministerstvo k Remišovej nastúpil niekdajší moderátor O 5 minút 12

Novým riaditeľom odboru komunikácie na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie je od začiatku augusta Michal Dyttert.