Celé vyhlásenie Pellegriniho a podpredsedov Smeru, v ktorom vyzývajú Fica na odchod (VIDEO)

Celé vyhlásenie Pellegriniho a podpredsedov Smeru, v ktorom vyzývajú Fica na odchod (VIDEO)

Peter Pellegrini a ďalší podpredsedovia Smeru zverejnili toto vyhlásenie:


Pán predseda dnes vyhlásil, že je za zmeny v Smere, ktoré spravia zo Smeru silnejšiu stranu. Tešíme sa z toho, pretože v tejto zásadnej otázke sa úplne zhodujeme. Pretože Smer dnes naozaj potrebuje zmenu, ktorá ho posilní a urobí dôveryhodnejším.

Pán predseda zároveň povedal, že Smer potrebuje bojovníkov, a nie ľudí, ktorí sa silou mocou držia svojej funkcie. Sám pritom priznáva, že sa mu už bojovať nechce – ani v diskusiách, ani v parlamente. Aj v tomto s ním plne súhlasíme.

Smer musí viesť líder, ktorý chce bojovať a ľudia mu tento boj aj uveria.

Žiaľ, v mnohých ďalších postojoch sa s pánom predsedom rozchádzame a pán predseda sa rozchádza aj sám so sebou. Možnosť zmeny k lepšiemu je totiž veľmi jednoduchá a my ju dnes chceme úplne otvorene pomenovať.

Pán predseda hovorí, že Smer si vyrieši svoje vnútorné problémy sám. Pripomínam, že traja podpredsedovia strany deň po voľbách ponúkli svoje funkcie, pretože napriek dobrému výsledku sa nám nepodarilo voľby vyhrať. Zo stranu predsedu však prišla jediná reakcia – ja sa nikam nechystám. Zjavne preto si Smer rieši vnútorné problémy tak, že už dva mesiace nerokovalo predsedníctvo a nikto ani netuší, kedy bude snem.

Pán predseda hovorí, že Smer musí ostať protifašistický. Zároveň sa čuduje, keď podpredsedovia strany zásadne nesúhlasia s tým, aby sa Smer v parlamente bratal s fašistami.
Pán predseda hovorí, že Smer musí byť strana, ktorá rešpektuje aj iné názory. Zároveň v liste straníkom napíše, že prezentovanie iných názorov hrubo poškodzuje záujmy Smeru.

My dnes nahlas hovoríme to, čo si šepkajú všetci naokolo, vrátane mnohých našich straníkov či voličov, no nikto to verejne nevysloví.

Ak chce pán predseda Fico pomôcť Smeru a sociálnej demokracii na Slovensku, dozrel čas na jeho odchod z čela strany.

Svojím odchodom naplní pán predseda všetky ciele, ktoré dnes na tlačovej konferencii ohlásil. Pomôže Smeru stať sa silnejším, zásadne zvýši jeho koaličný potenciál, dá priestor novej generácii politikov, ktorá je pripravená bojovať a umožní Smeru reagovať na výzvy novej doby.

Pán predseda má dnes poslednú možnosť, aby sa vyhol osudu Vladimíra Mečiara či Mikuláša Dzurindu, ktorému sa vždy vehementne bránil. Ak nechce tragicky naplniť ich heslo – stranu som si založil, stranu si aj sám zničím – je preňho dnes jedinečná možnosť dať svojím odchodom strane nádej na lepšiu budúcnosť.

Dnes nie je v stávke len samotný Smer, ale budúcnosť celej sociálnej demokracie na Slovensku. Slovensko potrebuje sociálnu politiku pre ľudí, ktorá hľadí na slabých, chorých, starých a utláčaných.

Ak má byť takáto politika pre ľudí dôveryhodná, musia ju reprezentovať dôveryhodní lídri.

Je preto našou povinnosťou spraviť všetko, aby takáto politika mala svoje miesto na slovenskej politickej scéne a aby jej ľudia skutočne mohli veriť.