SaS: Pellegrini aj Raši majú polícii čo vysvetľovať

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je šokovaná najnovšie zverejnenými informáciami, ktoré sa vynorili v súvislosti so zásahom NAKA vo viacerých objektoch patriacich úradu vlády.

 

„Ak sa potvrdí, že vládna počítačová sieť Govnet bola odpočúvaná, pôjde o bezprecedentný prípad ohrozenia strategickej bezpečnosti štátu. Žiadame preto o dôsledné prešetrenie celej kauzy a následné vyvodenie trestno-právnej zodpovednosti u konkrétnych ľudí. Sme presvedčení, že bývalý premiér a vicepremiér majú čo polícii vysvetľovať,“ uviedol podpredseda NR SR Milan Laurenčík.

Vysvetlenie zo strany bývalých podpredsedov vlády Petra Pellegriniho a Richarda Rašiho, ktorí v rokoch 2016-2018 zastrešovali agendu Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby, spravujúcej informačnú sieť Govnet, je podľa SaS potrebné najmä vo svetle ich prepojenia na osoby a organizácie, ktoré mali možnosť ovplyvňovať správania členov vlády na základe informácií získaných závažnou trestnou činnosťou.

„Ak existuje podozrenie, že mohli byť odpočúvané všetky vládne maily a telefonické hovory - teda napríklad aj všetky hovory slovenskej prokuratúry, tak tu hovoríme o bezprecedentnej sabotáži základných funkcií štátu, a to navyše za krízovej situácie. Odhalenie a dôsledné potrestanie aktérov tejto kauzy potrebujeme na jednoznačné vykročenie na cestu k naozaj demokratickému štátu. Štátu, kde kľúčové inštitúcie nie sú ovládané zločineckými organizáciami,“ doplnil poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.