SaS: Podporujeme zrušenie 1 a 2 centových mincí

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) plne podporuje návrh NBS na obmedzenie používania 1 a 2 centových mincí pri platbách v hotovosti.

„Jedno a dvojcentové mince spôsobujú zbytočné náklady pri administrovaní ich používania. Dokonca minulý rok bolo podľa prieskumu až 74 % opýtaných na Slovensku za zrušenie používania týchto mincí. Navyše je úplne zrejmé, že ich obeh je minimálny, keďže sa nedajú použiť ani vo väčšine parkovacích automatov či automatoch na potraviny. Tieto najmenšie mince tak stoja viac ako je ich skutočná hodnota,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a člen Výboru NR SR pre európske záležitosti Miroslav Žiak.

Cieľom obmedzenia používania 1 a 2 centových euromincí je podľa SaS znížiť náklady firiem a komerčných bánk. „Aj v Programovom vyhlásení vlády sa píše, že sa použijú podobné princípy ako pri zrušení 10 a 20 halierových mincí v minulosti. Vtedy sa pristúpilo k zaokrúhľovaniu. Nebude to však znamenať žiadne citeľné zdražovanie, ako sa niektorí obávajú. Dokazujú to aj príklady z viacerých krajín eurozóny, ktoré pristúpili k tomuto kroku, pričom v konečnom dôsledku to ocenila väčšina spoločnosti,“ uzavrel poslanec NR SR Miroslav Žiak.