SaS: Podporujeme zrušenie 1 a 2 centových mincí

24.06.2020 08:22 | Tlačové správy | TS SaS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) plne podporuje návrh NBS na obmedzenie používania 1 a 2 centových mincí pri platbách v hotovosti.

„Jedno a dvojcentové mince spôsobujú zbytočné náklady pri administrovaní ich používania. Dokonca minulý rok bolo podľa prieskumu až 74 % opýtaných na Slovensku za zrušenie používania týchto mincí. Navyše je úplne zrejmé, že ich obeh je minimálny, keďže sa nedajú použiť ani vo väčšine parkovacích automatov či automatoch na potraviny. Tieto najmenšie mince tak stoja viac ako je ich skutočná hodnota,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a člen Výboru NR SR pre európske záležitosti Miroslav Žiak.

Cieľom obmedzenia používania 1 a 2 centových euromincí je podľa SaS znížiť náklady firiem a komerčných bánk. „Aj v Programovom vyhlásení vlády sa píše, že sa použijú podobné princípy ako pri zrušení 10 a 20 halierových mincí v minulosti. Vtedy sa pristúpilo k zaokrúhľovaniu. Nebude to však znamenať žiadne citeľné zdražovanie, ako sa niektorí obávajú. Dokazujú to aj príklady z viacerých krajín eurozóny, ktoré pristúpili k tomuto kroku, pričom v konečnom dôsledku to ocenila väčšina spoločnosti,“ uzavrel poslanec NR SR Miroslav Žiak.

RTVS prinesie seriálový hit Babylon Berlín (VIDEO)

Od pondelka 6. júla sa na obrazovky RTVS vráti populárny výpravný seriálový hit z dielne HBO - Babylon Berlín. RTVS odvysiela vždy dva diely za sebou každý pondelok o 22:00 na Dvojke.

Kníhkupecká sieť Panta Rhei má nového šéfa

Od 1. júla 2020 došlo k zmene vo vedení v spoločnosti Panta Rhei.

Automatické hlášky nahradili asistenti a asistentky, ohlasuje O2 v reklame (VIDEO)

O2 sa rozhodla zmeniť komunikáciu so zákazníkmi.

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

Bývalý redaktor Trendu sa vyjadruje za ministerstvo školstva

Tomáš Nejedlý, ktorý patril medzi skupinu redaktorov, s ktorými vydavateľstvo News and Media Holding počas pandémie koronavírusu ukončilo spoluprácu, už pracuje na ministerstve školstva.

RTVS si uctí osobnosť Ennia Morriconeho v televíznom vysielaní (VIDEO)

Vo veku 91 rokov zomrel v Ríme taliansky hudobný skladateľ Ennio Morricone, ktorý vytvoril stovky filmových melódií. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 20:30 na Jednotke filmom Vtedy na Západe a o 23:30 na Dvojke v relácii Anjeli strážni Ennia Morriconeho.

Trump pod pamätníkom exprezidentov kritizoval médiá i ničenie sôch

Veľa oslavných výrokov o minulosti a kultúre Spojených štátov, ale aj bojovne ladené pasáže o "ľavicovej kultúrnej revolúcii" či údajných snahách "vymazať históriu" obsahoval prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa v predvečer Dňa nezávislosti.

Čína informovala o koronavíruse až po dvoch žiadostiach od WHO

Čína informovala o výskyte pľúcnej choroby vo Wu-chan až po dvoch žiadostiach vznesených Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

BBC prepustí 450 ľudí z britských televíznych kanálov a rádií

Britská vysielacia spoločnosť BBC prepustí 450 ľudí z regionálnych televíznych kanálov, rozhlasových staníc i z radov tých, ktorí vytvárajú spravodajský obsah na internete.

Kampaň Nebuď pirát so Sajfom od O2 získala ocenenie v celosvetovej PR súťaži (VIDEO)

Na celosvetovej súťaži PR projektov SABRE Awards získala spoločnosť O2 Slovakia ocenenie v kategórii Telekomunikácie za kampaň Nebuď pirát, v rámci ktorej operátor poukazuje na nebezpečenstvo používania mobilných telefónov za volantom a mladých vodičov zároveň motivuje k ich zodpovednému využívaniu.