RTVS nedodržiava zákon v oblasti menšinového vysielania. Žiadame nápravu

RTVS vysiela pre národnostné menšiny menej ako jej ukladá zákon, uviedol predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO): „Verejnoprávna inštitúcia by mala podľa zákona vyhradiť približne desať percent vysielacieho času v jazykoch národnostných menšín a to podľa ich zastúpenia v spoločnosti. To sa dnes nedeje. RTVS svojvoľne vysiela pre národnostné menšiny oveľa menej.“

Podiel národnostného vysielania určuje zákon o RTVS. Namiesto 10 percentného podielu sa v jazykoch národnostných menšín vysielajú v televíznej časti RTVS len približne 3 percentá vysielacieho času, čo vyplýva z Výročnej správy RTVS. Slovenská televízia by napríklad mala vysielať 4 hodiny denne pre maďarskú menšinu, pričom riaditeľ RTVS sa zaviazal vysielať 60 minút. V skutočnosti však vysiela iba približne 30 minút denne. Už v minulosti na to poukázali zástupcovia menšín, ale aj Rada RTVS. Výsledok sa však nedostavil. „Kým rozhlas vysiela pre menšiny dostatočne, problém je v televíznej časti RTVS,“ pokračuje Kristián Čekovský s tým, že parlamentný výbor pre kultúru a médiá požiadal Radu RTVS predložiť komplexnú správu a navrhnúť spôsoby ako naplniť literu zákona vo vzťahu k menšinovému vysielaniu. „Rada RTVS môže ukázať, že je skutočným kontrolným orgánom, ktorý si plní svoju zákonnú úlohu voči verejnoprávnemu médiu a od pána riaditeľa očakávame ústretový prístup k menšinám žijúcim na Slovensku,“ skonštatoval Čekovský.

Štúdiová výroba relácie Do kríža je dvojnásobne drahšia

V reakcii na tlačovú správu k nákladom na výrobu relácie Do kríža, ktorú v utorok RTVS zaslala médiám, reagoval predseda mediálneho výboru tým, že RTVS zavádza svojich koncesionárov porovnávaním priemerných nákladov. „Relácia Večera s Havranom sa na rozdiel od relácie Do kríža zvykne nakrúcať aj v zahraničí, či mimo štúdiá, čo navyšuje náklady na výrobu. My sme korektne porovnali iba náklady na výrobu v štúdiu, čím poukazujeme na to, že relácia Do kríža je pri rovnakom spôsobe výroby dvojnásobne drahšia,“ uzavrel Kristián Čekovský.