Za prvý polrok klesol počet volaní na 112, ľudia volali aj pre koronakrízu

Za prvý polrok bolo na číslo tiesňového volania 112 prijatých 500 535 volaní. Oproti minulému roku je to napriek pandémii koronavírusu mierny pokles. Vlani prijali koordinačné strediská integrovaného záchranného systému v rovnakom období 546 666 volaní.

Na číslo 112 volali ľudia aj z dôvodu koronakrízy. V mesiacoch február, marec a apríl bolo takýchto volaní spolu viac ako 8000. Dôvodom bolo aj to, že na začiatku pandémie sa občania, ktorí mali záujem o štátnu karanténu, hlásili cez 112. Prevádzku karanténnych zariadení malo na starosti ministerstvo vnútra. Zvýšený počet volaní súvisiacich s COVID-19 vzhľadom na závažnosť ochorenia nebol považovaný za zneužitie čísla tiesňového volania 112.

Sekcia krízového riadenia MV SR zriadila bezprostredne na začiatku prijímania opatrení ma zamedzenie šírenia koronavírusu dve infolinky a emailovú schránku, kde mohli občania posielať svoje otázky, ponuky pomoci alebo podnety pre rokovanie ústredného krízového štábu. Denne zamestnanci vybavili priemerne 200 hovorov. Doteraz zaznamenali spolu približne 19 000 telefonátov a viac ako 5 000 mailov, v ktorých občanom pomáhali s problémami pri návrate na Slovensko alebo karanténnymi opatreniami.

Infolinka 02/4859 3312 je naďalej k dispozícií, a to v pracovnej dobe. Funguje aj mailová adresa Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Ďalšie tisícky dopytov od občanov pre koronakrízu (maily a telefonáty) vybavilo oddelenie vzťahov s verejnosťou kancelárie ministra vnútra.
Podporné callcentrum psychologickej pomoci fungovalo v karanténnom centre v Gabčíkove. Vyškolení príslušníci Hasičského a záchranného zboru prijímali telefonáty od ubytovaných repatriantov.