Zber kuchynského odpadu bude od budúceho roka povinný

Termín zberu kuchynského biologicky rozložiteľného odpadu ministerstvo životného prostredia nezmení. Vyplýva to z rokovania štátnych tajomníkov ministerstva životného prostredia Juraja Smatanu a Michala Kiču so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska. Zabezpečiť občanom miest a obcí zber kuchynského odpadu je pre ministerstvo životného prostredia jedným z dôležitých krokov, ako znížiť skládkovanie.

Štátny tajomník ministerstva Juraj Smatana po skončení rokovania povedal: „Ministerstvo životného prostredia nechce byť tým odkladačom termínov, ktorý slúži ako zdroj výhovoriek pred Európskou komisiou, prečo Slovensko neplní svoje povinnosti. Chceme byť ministerstvom, ktoré pomáha samosprávam, aby požiadavky splnili. Nie kvôli Bruselu, ale kvôli občanom.“

Ministerstvo životného prostredia pripravuje finančný mechanizmus, ktorý mestám a obciam pomôže plniť si povinnosti triediť kuchynský bioodpad. Štátny tajomník Michal Kiča zdôraznil, že envirorezort chce prebudovať celý systém odpadového hospodárstva na Slovensku, na čo plánuje využiť aj peniaze z eurofondov.