Organizovaný zločin skupiny ľudí v príbuzenskom vzťahu

07.08.2020 10:20 | Tlačové správy | TS MV SR

Európska sieť na predchádzanie trestnej činnosti (EUCPN) vyhlasuje každý rok súťaž o najlepší projekt v oblasti prevencie kriminality na vybranú tému (Európska cena prevencie kriminality – ECPA). Tento rok nemecké predsedníctvo stanovilo tému zameranú na organizovaný zločin páchaný skupinou ľudí, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu a kde príjem takejto skupiny pozostáva z trestnej činnosti z rôznych oblastí – „Prevention of family-based organized crime“.

Podľa predsedajúcej krajiny je pre orgány činné v trestnom konaní náročné preniknúť do týchto skupín, čo predstavuje veľkú výzvu v oblasti prevencie a samotnej politiky trestného stíhania. Cieľom témy je prerušiť tento cyklus rôznymi opatreniami v čo najskoršom štádiu života jednotlivca, či už zapájaním ich do kultúrnych a športových aktivít alebo zlepšovaním vnímania alternatívneho života (napr. povinnou účasťou v predškolských zariadeniach, pomocou v škole, vyšším vzdelávaním a i).

Medzinárodná súťaž ECPA 2020 bude vyhodnotená v decembri 2020 na konferencii o najlepšej praxi organizovanej nemeckým predsedníctvom. Výhercovi medzinárodného kola bude poskytnutá finančná odmena vo výške 10 000 €. Pre účastníkov, ktorí sa umiestnia na druhom a treťom mieste, bude poskytnutá finančná odmena vo výške 5 000 €.

Medzinárodnému kolu (Medzinárodné kolo 2019) predchádza národné kolo súťaže (Národné kolo 2019), do ktorého sa môže prihlásiť každý, kto realizuje alebo realizoval projekt zameraný na skupiny, ktorých členovia sú v rodinnom alebo príbuzenskom vzťahu. Ide o tzv. klany, v ktorých sú mladší členovia vystavovaní trestnému a násilnému konaniu.

Projekty do národného kola súťaže je potrebné predložiť najneskôr do 14. septembra 2020 formou prihlášky (vyplneného formulára) elektronicky na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a zaslať poštou na adresu:

sekretariát Rady vlády SR pre prevenciu kriminality
odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR
Ministerstvo vnútra SR
Drieňová 22, 826 86 Bratislava

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.