Organizovaný zločin skupiny ľudí v príbuzenskom vzťahu

07.08.2020 10:20 | Tlačové správy | TS MV SR

Európska sieť na predchádzanie trestnej činnosti (EUCPN) vyhlasuje každý rok súťaž o najlepší projekt v oblasti prevencie kriminality na vybranú tému (Európska cena prevencie kriminality – ECPA). Tento rok nemecké predsedníctvo stanovilo tému zameranú na organizovaný zločin páchaný skupinou ľudí, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu a kde príjem takejto skupiny pozostáva z trestnej činnosti z rôznych oblastí – „Prevention of family-based organized crime“.

Podľa predsedajúcej krajiny je pre orgány činné v trestnom konaní náročné preniknúť do týchto skupín, čo predstavuje veľkú výzvu v oblasti prevencie a samotnej politiky trestného stíhania. Cieľom témy je prerušiť tento cyklus rôznymi opatreniami v čo najskoršom štádiu života jednotlivca, či už zapájaním ich do kultúrnych a športových aktivít alebo zlepšovaním vnímania alternatívneho života (napr. povinnou účasťou v predškolských zariadeniach, pomocou v škole, vyšším vzdelávaním a i).

Medzinárodná súťaž ECPA 2020 bude vyhodnotená v decembri 2020 na konferencii o najlepšej praxi organizovanej nemeckým predsedníctvom. Výhercovi medzinárodného kola bude poskytnutá finančná odmena vo výške 10 000 €. Pre účastníkov, ktorí sa umiestnia na druhom a treťom mieste, bude poskytnutá finančná odmena vo výške 5 000 €.

Medzinárodnému kolu (Medzinárodné kolo 2019) predchádza národné kolo súťaže (Národné kolo 2019), do ktorého sa môže prihlásiť každý, kto realizuje alebo realizoval projekt zameraný na skupiny, ktorých členovia sú v rodinnom alebo príbuzenskom vzťahu. Ide o tzv. klany, v ktorých sú mladší členovia vystavovaní trestnému a násilnému konaniu.

Projekty do národného kola súťaže je potrebné predložiť najneskôr do 14. septembra 2020 formou prihlášky (vyplneného formulára) elektronicky na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. a zaslať poštou na adresu:

sekretariát Rady vlády SR pre prevenciu kriminality
odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR
Ministerstvo vnútra SR
Drieňová 22, 826 86 Bratislava

Rezník predal penzión TASR obvinenému z kauzy Dobytkár, podľa OĽaNO pod cenu

Verejnoprávna tlačová agentúra pod vedením Jaroslava Rezníka predala v roku 2016 účelové zariadenie vo Vysokých Tatrách.

Facebook spúšťa zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku (VIDEO)

Spoločnosť Facebook spúšťa svoju už skôr avizovanú zoznamovaciu službu Facebook Dating.

Reportéri majú novú dvojicu moderátorov (VIDEO)

V stredu sme na Omediach.com informovali, že moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Zuzana Čaputová: Žiadam zodpovedných o jasnú komunikáciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes zverejnila na facebooku reakciu na aktuálnu situáciu a kde  upozorňuje, že v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky. Chce preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok:

Kampaň nebuď pirát so Sajfom sa dostala medzi najlepšie kampane sveta (VIDEO)

Včera sa uskutočnilo udeľovanie cien Global SABRE Awards. Sošku získala aj kampaň zo Slovenska.

Moderátorka Reportérov odstúpila - v reakcii na stopku reportáže a zosadenie šéfky

Moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Poznáme najlepšie slovenské pivá roka 2020 (ZOZNAM)

Výsledky 14. ročníka anonymnej degustačnej súťaže Slovenskej pivnej korunky sú známe.

Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO)

Kvôli nespokojnosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v utorok večer miestneho času predčasne rozhovor v televízii CBS. Následne pohrozil jeho predčasným zverejnením a novinárke obľúbeného programu sľúbil odvetu.

Regulácia umelej inteligencie: Parlament pripravuje prvé pravidlá na úrovni EÚ

Poslanci EP v utorok predložili návrh na reguláciu umelej inteligencie v EÚ, ktorého cieľom je podporiť inovácie, etické normy a dôveru v technológie.

Novinárske organizácie napísali novému majiteľovi Markízy otvorený list

Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky.