Peter Juščák v knižnici predstaví svoj román ...a nezabudnite na labute! Foto z obálky knihy

Peter Juščák v knižnici predstaví svoj román ...a nezabudnite na labute!

07.08.2020 10:21 | Tlačové správy | TS

Mestská knižnica pripravila na piatok 14. augusta 2020 o 17.00 h v priestoroch záhrady na Hlavnom námestí 64 stretnutie s prozaikom Petrom Juščákom. Autor prichádza do Kežmarku so svojím románom ...a nezabudni na labute! s podtitulom Stredoeurópsky príbeh žien, ktorý sa začal práve v tomto meste.

Románový príbeh má svoje korene v Kežmarku, v čase na sklonku druhej svetovej vojny. Opisuje osud ženy známeho kežmarského majstra, ktorú spolu s inými občanmi deportovali do Sovietskeho zväzu. Skúsenosti spišských žien, ale aj žien z okolitých krajín v čase konca vojny boli často tragické. Odsun mužov i žien bez udania dôvodu hlboko poznačil deportovaných aj ich rodiny.

Napriek ťažkým podmienkam v pracovných táboroch si práve ženy dokázali udržať dobré vzťahy, súdržnosť a priateľstvá. Práve preto autor o svojom románe hovorieva, že román ...a nezabudni na labute! je príbeh o nádeji. Nádej je podľa kritikov tohto diela silným motívom na prežitie táborového utrpenia a návrat domov. Román bol preložený do maďarčiny, češtiny, ruštiny a chystajú sa ďalšie preklady.

Stretnutie s autorom v Kežmarku, ktoré bude moderovať historička a prozaička Nora Baráthová, iniciovala Obec spisovateľov Slovenska v rámci projektu s názvom Stretnutia v literárnych kluboch. Cieľom podujatia je predstaviť literárne diela a autora živým jazykom a zároveň poskytnúť informácie o procesoch tvorby aj pre tých čitateľov, ktorí sa sami pokúšajú o literárne dielo.

Podujatie je určené pre širokú verejnosť, ale aj pre odborníkov, ktorých profesie sa nejakým spôsobom dotýkajú literatúry. Vstup na literárne stretnutie, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, je voľný.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.