Peter Juščák v knižnici predstaví svoj román ...a nezabudnite na labute! Foto z obálky knihy

Peter Juščák v knižnici predstaví svoj román ...a nezabudnite na labute!

07.08.2020 10:21 | Tlačové správy | TS

Mestská knižnica pripravila na piatok 14. augusta 2020 o 17.00 h v priestoroch záhrady na Hlavnom námestí 64 stretnutie s prozaikom Petrom Juščákom. Autor prichádza do Kežmarku so svojím románom ...a nezabudni na labute! s podtitulom Stredoeurópsky príbeh žien, ktorý sa začal práve v tomto meste.

Románový príbeh má svoje korene v Kežmarku, v čase na sklonku druhej svetovej vojny. Opisuje osud ženy známeho kežmarského majstra, ktorú spolu s inými občanmi deportovali do Sovietskeho zväzu. Skúsenosti spišských žien, ale aj žien z okolitých krajín v čase konca vojny boli často tragické. Odsun mužov i žien bez udania dôvodu hlboko poznačil deportovaných aj ich rodiny.

Napriek ťažkým podmienkam v pracovných táboroch si práve ženy dokázali udržať dobré vzťahy, súdržnosť a priateľstvá. Práve preto autor o svojom románe hovorieva, že román ...a nezabudni na labute! je príbeh o nádeji. Nádej je podľa kritikov tohto diela silným motívom na prežitie táborového utrpenia a návrat domov. Román bol preložený do maďarčiny, češtiny, ruštiny a chystajú sa ďalšie preklady.

Stretnutie s autorom v Kežmarku, ktoré bude moderovať historička a prozaička Nora Baráthová, iniciovala Obec spisovateľov Slovenska v rámci projektu s názvom Stretnutia v literárnych kluboch. Cieľom podujatia je predstaviť literárne diela a autora živým jazykom a zároveň poskytnúť informácie o procesoch tvorby aj pre tých čitateľov, ktorí sa sami pokúšajú o literárne dielo.

Podujatie je určené pre širokú verejnosť, ale aj pre odborníkov, ktorých profesie sa nejakým spôsobom dotýkajú literatúry. Vstup na literárne stretnutie, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, je voľný.

Rezník predal penzión TASR obvinenému z kauzy Dobytkár, podľa OĽaNO pod cenu

Verejnoprávna tlačová agentúra pod vedením Jaroslava Rezníka predala v roku 2016 účelové zariadenie vo Vysokých Tatrách.

Facebook spúšťa zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku (VIDEO)

Spoločnosť Facebook spúšťa svoju už skôr avizovanú zoznamovaciu službu Facebook Dating.

Reportéri majú novú dvojicu moderátorov (VIDEO)

V stredu sme na Omediach.com informovali, že moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Zuzana Čaputová: Žiadam zodpovedných o jasnú komunikáciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes zverejnila na facebooku reakciu na aktuálnu situáciu a kde  upozorňuje, že v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky. Chce preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok:

Kampaň nebuď pirát so Sajfom sa dostala medzi najlepšie kampane sveta (VIDEO)

Včera sa uskutočnilo udeľovanie cien Global SABRE Awards. Sošku získala aj kampaň zo Slovenska.

Moderátorka Reportérov odstúpila - v reakcii na stopku reportáže a zosadenie šéfky

Moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Poznáme najlepšie slovenské pivá roka 2020 (ZOZNAM)

Výsledky 14. ročníka anonymnej degustačnej súťaže Slovenskej pivnej korunky sú známe.

Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO)

Kvôli nespokojnosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v utorok večer miestneho času predčasne rozhovor v televízii CBS. Následne pohrozil jeho predčasným zverejnením a novinárke obľúbeného programu sľúbil odvetu.

Regulácia umelej inteligencie: Parlament pripravuje prvé pravidlá na úrovni EÚ

Poslanci EP v utorok predložili návrh na reguláciu umelej inteligencie v EÚ, ktorého cieľom je podporiť inovácie, etické normy a dôveru v technológie.

Novinárske organizácie napísali novému majiteľovi Markízy otvorený list

Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky.