Peter Juščák v knižnici predstaví svoj román ...a nezabudnite na labute!

Peter Juščák v knižnici predstaví svoj román ...a nezabudnite na labute! Foto z obálky knihy

Mestská knižnica pripravila na piatok 14. augusta 2020 o 17.00 h v priestoroch záhrady na Hlavnom námestí 64 stretnutie s prozaikom Petrom Juščákom. Autor prichádza do Kežmarku so svojím románom ...a nezabudni na labute! s podtitulom Stredoeurópsky príbeh žien, ktorý sa začal práve v tomto meste.

 

Románový príbeh má svoje korene v Kežmarku, v čase na sklonku druhej svetovej vojny. Opisuje osud ženy známeho kežmarského majstra, ktorú spolu s inými občanmi deportovali do Sovietskeho zväzu. Skúsenosti spišských žien, ale aj žien z okolitých krajín v čase konca vojny boli často tragické. Odsun mužov i žien bez udania dôvodu hlboko poznačil deportovaných aj ich rodiny.

Napriek ťažkým podmienkam v pracovných táboroch si práve ženy dokázali udržať dobré vzťahy, súdržnosť a priateľstvá. Práve preto autor o svojom románe hovorieva, že román ...a nezabudni na labute! je príbeh o nádeji. Nádej je podľa kritikov tohto diela silným motívom na prežitie táborového utrpenia a návrat domov. Román bol preložený do maďarčiny, češtiny, ruštiny a chystajú sa ďalšie preklady.

Stretnutie s autorom v Kežmarku, ktoré bude moderovať historička a prozaička Nora Baráthová, iniciovala Obec spisovateľov Slovenska v rámci projektu s názvom Stretnutia v literárnych kluboch. Cieľom podujatia je predstaviť literárne diela a autora živým jazykom a zároveň poskytnúť informácie o procesoch tvorby aj pre tých čitateľov, ktorí sa sami pokúšajú o literárne dielo.

Podujatie je určené pre širokú verejnosť, ale aj pre odborníkov, ktorých profesie sa nejakým spôsobom dotýkajú literatúry. Vstup na literárne stretnutie, ktoré z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, je voľný.