Nová výzva na podporu z nórskych grantov

14.08.2020 09:49 | Tlačové správy |

Úrad vlády SR vyhlásil pred časom výzvu LDI01 v programe Miestny rozvoj a inklúzia spolu s bilaterálnou výzvou určenou pre možnosť vycestovania do Nórska s cieľom nájsť si partnera a pripraviť žiadosť o projekt v rámci výzvy LDI01.

Tento program je zameraný na sociálny a hospodársky rozvoj najmenej rozvinutých okresov Slovenska prostredníctvom podpory služieb a infraštruktúry pre deti a mládež. Cieľom tejto výzvy je podporiť projekty, ktoré budú zlepšovať prístup zraniteľných detí a mládeže zo znevýhodnených oblastí k širšiemu okruhu mimoškolských činností tak, aby sa zabezpečil alebo zlepšil ich osobný rozvoj a poskytli sa im zručnosti, vďaka ktorým sa zvýšia ich šance uspieť v spoločnosti.

V každom podporenom projekte bude vytvorené tzv. multifunkčné centrum pre mládež, samozrejme, v najmenej rozvinutom okrese. Pre účely tejto výzvy je multifunkčné centrum pre mládež definované ako ucelená štruktúra centier pracujúcich s deťmi a mládežou, ktoré sú zapojené do projektu. To znamená, že môže ísť o spoluprácu jedného veľkého centra a niekoľkých menších centier, iba menších centier alebo centier vo viacerých obciach a podobne. Centrom pre mládež sa rozumie akákoľvek inštitúcia (školy, školské zariadenia, strediská voľného času, športové kluby, knižnice, zdravotnícke strediská a dokonca aj menej inštitucionalizované typy centier), ktoré pracujú s deťmi a mládežou. Výzva je svojím zameraním vhodná najmä pre menšie mestá, prípadne väčšie obce a ich spoluprácu.

Úrad vlády SR spolu s donormi od oprávnených žiadateľov očakáva jasnú a logickú víziu práce s deťmi a mládežou na danom území, úžitok z projektových aktivít v najmenej rozvinutých okresoch a spoluprácu multifunkčných centier pre mládež s najmenej dvoma terénnymi sociálnymi pracovníkmi a/alebo rómskymi mediátormi.

Projekty by mali byť založené predovšetkým na už existujúcich a dôveryhodných centrách - náklady na budovanie infraštruktúry (investičné opatrenia) nesmú prekročiť 70 % celkových oprávnených nákladov na projekt. Podporené projekty by mali integrovať opatrenia z oblastí vzdelávania, zamestnanosti, zdravia, bývania a nediskriminácie, primerane v súlade s miestnymi potrebami.

V programe Miestny rozvoj a inklúzia je k dispozícii 7 700 000 eur a žiadatelia sa môžu uchádzať o projektový grant vo výške od 200 000 eur až do 1 000 000 eur. Dôležitá informácia – spolufinancovanie projektu zo strany žiadateľa sa nevyžaduje. Na druhej strane je dôležité si uvedomiť, že príspevok z programu na prevádzkové náklady multifunkčných centier pre mládež bude obmedzený na 18 mesiacov. Po uplynutí tohto obdobia budú prijímatelia povinní zabezpečiť prevádzku centier najmenej ďalších 12 mesiacov. Až následne môže byť schválená záverečná správa o projekte a vyplatené zádržné, ktoré v tejto výzve predstavuje posledných 5 % z projektového grantu.

Výzva je otvorená do 30. októbra 2020.

Kompletné informácie nájdu záujemcovia na: https://www.eeagrants.sk/novinky/prva-vyzva-v-ramci-programu-miestny-rozvoj-znizovanie-chudoby-a-inkluzia-romov-je-vyhlasena/

Členka vedenia časopisu Charlie Hebdo musela kvôli hrozbám opustiť domov

Členka vedenia francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo musela minulý týždeň opustiť svoj domov kvôli vyhrážkam, ktoré polícia považovala za závažné.

Michal Havran už nie je obvinený za článok: Pošlite Kuffu do cirkusu

Publicista Michal Havran už nie je obvinený za článok s názvom Pošlite Kuffu do cirkusu, ktorý vyšiel v júni 2018 v denníku SME. Trestné oznámenie podala advokátska kancelária Jána Čarnogurského mladšieho.

Vydavateľ Respektu sľúbil novému nezávislému maďarskému webu 200.000 eur

České vydavateľstvo Economia sľúbilo vznikajúcemu nezávislému maďarskému spravodajskému webu Telex.hu dar vo výške 200.000 eur. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.