Kine Lumière má novú zdigitalizovanú kinosálu

V utorok 9. júla 2013 o 19.30 hod. sa v bratislavskom Kine Lumière uskutoční slávnostné otvorenie zdigitalizovanej kinosály K1. Na slávnostnej projekcii sa odpremieta film Petra Solana Kým sa skončí táto noc z roku 1965 za účasti režiséra a ďalších tvorcov.

Film diváci uvidia v digitálnej forme v plnej kvalite obrazu a zvuku. Kinosála K1 v Kine Lumière je treťou zdigitalizovanou kinosálou v Bratislave po kinách Nostalgia a Mladosť.

Digitalizáciou kinosály K1 vstupuje Kino Lumière do novej éry. Vďaka nej sa mu otvárajú možnosti premietať aj filmy, ktoré sa distribuujú už len v digitálnej forme na DCP nosičoch. Digitalizácia najväčšej kinosály kina, ktorá má kapacitu 209 miest, predstavuje ozvučenie Dolby Surround 7.1 a digitálny projektor s 2D technológiou, pričom v prevádzke naďalej ostávajú aj klasické premietačky na 35 mm film.

Návštevníci Kina Lumière digitalizáciou získajú novú kvalitu obrazu i zvuku. Prvé digitálne projekcie realizovalo kino už koncom mája v testovacom režime. Po úspešných úvodných projekciách kino pripravilo slávnostné otvorenie, pričom voľba padla na slovenský film Kým sa skončí táto noc z Národného archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Solanov film bude uvedený z digitálne reštaurovanej kópie po prvýkrát na Slovensku po jeho svetovej premiére na MFF v Karlových Varoch pri príležitosti 50. výročia SFÚ a 80. nedožitého výročia narodenia scenáristu filmu Tibora Vichtu. Udalosť bude výnimočná aj z dôvodu, že sa jej osobne zúčastní režisér filmu Peter Solan a jeho ďalší tvorcovia. Slávnostné otvorenie je určené aj pre verejnosť.

Kino Lumière – Kino Slovenského filmového ústavu bolo novotvorené na jeseň roku 2011, SFÚ ho prevádzkuje vo vlastnej réžii po prvýkrát, pričom v riadnej prevádzke sú dve kinosály na prízemí. Dramaturgia kina sa zameriava na súčasnú slovenskú tvorbu, súčasnú európsku kinematografiu, zlatý fond slovenskej a svetovej kinematografie v podobe tematických cyklov a výročí, spojených s lektorskými úvodmi a besedami s tvorcami. Aj po zdigitalizovaní kinosály K1 kino ostáva ústretové k svojim návštevníkom a nezvyšuje vstupné. To sa pohybuje v rozpätí od 2,00 € do 4,00 €, pričom kino poskytuje aj zľavy pre držiteľov preukazov členov filmových klubov, ZŤP, ZŤP sprievod a pre seniorov. Kino Lumière je členom medzinárodnej siete kín Europa Cinemas, zameranej na uvádzanie titulov európskych produkcií, svojím programom a dramaturgickou skladbou je alternatívou k ostatným bratislavským kinám, predovšetkým k multiplexom. Digitalizáciu kinosály K1 finančne podporil Audiovizuálny fond.