Pripravujú sa projekty na zvládnutie pandémie COVID-19 financované z eurofondov

Rezort vnútra medzi prvými aktualizoval výzvu OPKZP-PO3-SC313-2017-31 orientovanú na podporu investícií na riešenie osobitných rizík, aby sa prostredníctvom nej mohli financovať aj protipandemické aktivity a opatrenia.

 

Tie sa zameriavajú na zložky integrovaného záchranného systému, ktoré sú v prvej línii a pomáhajú aj pri testovaní obyvadteľov podozrivých na ochorenie COVID-19. A práve tieto záchranárske tímy nevyhnutne potrebujú všetky osobné ochranné pracovné pomôcky a technické vybavenie pre bezpečný výkon svojej práce a pre pomoc obyvateľom Slovenskej republiky.

Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia už schválilo prvé dva projekty zamerané na opatrenia na zmiernenie dopadov ochorenia COVID-19.
 
Jeden z projektov, ktorý realizuje ministerstvo vnútra, je zameraný na zlepšenie materiálno-technického vybavenia Hasičského a záchranného zboru na zníženie negatívnych dopadov v súvislosti so šírením COVID-19. Hasičský a záchranný zbor plnil úlohy vyplývajúce z uznesení Ústredného krízového štábu a vyhláseného núdzového stavu: testovanie obyvateľstva, správu karanténnych zariadení, logistickú podporu pre ostatných partnerov, rozvoz zdravotníckeho materiálu a pod. „To všetko hasiči v spolupráci s ďalšími bezpečnostnými zložkami a so zdravotníkmi museli vykonávať popri svojej štandardnej práci a zvládli to bravúrne,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec. Projekt im má zabezpečiť materiálno-technické vybavenie pre druhú vlnu COVID-19.
 
Druhým je projekt Ministerstva zdravotníctva SR v partnerstve s Univerzitou Komenského v Bratislave, a to riadený manažment mimoriadnych udalostí súvisiacich s COVID- 19. Zámerom je vytvorenie vlastného diagnostického setu na zistenie prítomnosti koronavírusu, ktorý bude pozostávať zo slovenských zdrojov a komponentov.

Ďalšie projekty sú v schvaľovacom konaní.

Všetky projekty sú podporené z Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom OP Kvalita životného prostredia.