Pozor, na tranzit cez Rakúsko potrebujete toto nové tlačivo

Podľa aktuálneho nariadenia ministra zdravotníctva Rakúskej republiky je pri prejazde (tranzite) cez územie Rakúska potrebné vyplniť nové tlačivo o tranzite. Rakúske orgány odporúčajú tranzitujúcim osobám mať toto tlačivo už vytlačené a vypísané, aby sa predišlo dlhým a zbytočným kolónam na hraničných priechodoch.

V súvislosti s novým nariadením dokladovať prejazd tlačivom o tranzite sa cez víkend tvorili rozsiahle kolóny s čakacími dobami 10 až 14 hodín. Najhoršia bola situácia v noci zo soboty na nedeľu, kde sa na hraničných priechodoch so Slovinskom pri vstupe do Rakúska (Karawankentunnel a Loiblpass) čakalo najdlhšie. Zdržanie bolo spôsobené vypĺňaním tlačiva o vstupe na územie Rakúska, resp. tranzite. V nedeľu sa situácia zlepšila, boli vykonávané iba námatkové kontroly. Minister zdravotníctva Rakúska uviedol, že prišlo k nesprávnej interpretácii nariadenia, kde nie je uvedená povinnosť kontrolovať každú prichádzajúcu osobu alebo vozidlo.

Tlačivo pre tranzit cez Rakúsko v anglickom jazyku (1,1 MB)

 

Tranzit cez územie Rakúska je naďalej povolený

Na hraniciach SK-AT sú  v určitých časových intervaloch vykonávané zdravotné kontroly – meranie telesnej teploty. Na vstupe do Rakúska môže teda dochádzať k zdržaniu.  Vstup do Rakúska zo Slovenskej republiky pre občanov SR je v týchto dňoch možný bez ďalších obmedzení s výnimkou zdržania na cestách kvôli kontrolám.