OĽANO navrhuje pripomínať si 24. jún ako pamätný Deň obetí komunizmu na Slovensku

03.09.2020 16:25 | Tlačové správy |

Podporovať zvyšovanie povedomia o totalitných obdobiach slovenskej histórie a osobitne si pripomenúť obete komunistického režimu je cieľom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon NR SR č. 241/1993 Z. z. o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch v znení neskorších predpisov, ktorý predložila do legislatívneho procesu skupina poslancov NR SR za hnutie OĽANO.

Predkladatelia zákona spolu s Františkom Mikloškom, Vladimírom Palkom, Jánom Čarnogurským, Vladimírom Krčmérym a Jozefom Hajkom z OZ Historická pamäť predstavili ideu pripomínať si 24. jún ako pamätný Deň obetí komunizmu na Slovensku prostredníctvom osobnosti Silvestra Krčméryho, autora známeho:„Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu!

„Odvaha, nezlomnosť a odhodlanie sú tri veľké cnosti, ktoré sa zhmotnili v záverečnej reči Silvestra Krčméryho na súde, ktorý ho nespravodlivo odsúdil na dlhé roky väzenia. Tie si odsedel často bitý, ponižovaný, uzimený ale nezlomený. Tie slová nás vyzývajú stáť na strane pravdy, slobody a ľudského života,“ uviedla poslankyňa NR SR Anna Záborská „Pripomeňme si obete komunizmu a to nielen ako tých, ktorí trpeli, ale tých, ktorí zvíťazili. Je čas uznať ich hrdinstvo aj osobitným pamätným dňom a zákonom,“ dodala.

Silvester Krčméry bol väznený politický väzeň, nikdy sa nepriznal a ani prijatím milosti sa pred režimom nesklonil. Z väzenia vyšiel rovnako vnútorne slobodný ako do neho vošiel. Symbolom tohto jeho stanoviska je jeho záverečná reč na súde v Trenčíne z 24.júna 1954, kde vyjadruje nielen svoju bezmocnosť zoči-voči nespravodlivému súdu zločinného režimu, ale aj svoje odhodlanie nevzdať sa. Jeho slová symbolizujú osudy mnohých bezmenných politických väzňov: trpeli s nezlomnou nádejou, že ich utrpenie nie je zbytočné a krajina sa dočká slobody.

V rokoch 1948 až 1989 odsúdili a uväznili na Slovensku vyše 70-tisíc nevinných ľudí. Mnohí sa už „na slobodu“ nevrátili a vo väzení zomreli. Neoprávnené rozsudky smrti vykonal režim nad 50 ľuďmi. Nútenými prácami prešlo vyše 13-tisíc našich spoluobčanov. Komunistický režim internoval takmer 5-tisíc rehoľníčok a rehoľníkov.

Farár cez facebook pozýval ľudí na nočnú omšu, zasiahla polícia

"Zajtra v nedeľu o 4:00 v kostole budem slúžiť hodovú svätú omšu za všetkých dobrodincov a po nej o 4:30 dám sväté prijímanie cez zakristiu veriacim. Môžte si zakúpiť kalendáre na rok 2021 aj prispieť na chod farnosti, vďaka.“

David Salinger a jeho kultové dielo v novom vydaní

Majstrovský rozbor rodinných vzťahov. Ako tvrdí sám J.D. Salinger, „je to amatérsky film, ktorý citlivo zobrazuje nežné vzťahy matky a dvoch najmladších detí rodiny Glassovcov.“

Nadácia Orange ohlásila grantové programy, medzi ktorými je aj digitálna gramotnosť

Nadácia Orange v dôsledku pandemickej situácie prehodnotila svoje programové priority a zamerala svoju činnosť na digitálnu gramotnosť, duševné zdravie a komunitný rozvoj.

Fľaša Kláštornej Kalcia získala zlato na Global Water Drinks Awards

Kláštorná Kalcia sa v stredu 21. októbra 2020 večer stala víťazom v kategórii BEST PET v súťaži balených vôd Global Water Drinks Awards 2020 a uspela v medzinárodnej konkurencii.

Z ruskej vlády odišiel námestník, ktorý mal na starosti médiá

Ruský premiér Michail Mišustin uvoľnil z funkcie námestníka ministra digitalizácie, spojov a masovej komunikácie Alexeja Volina.

Operátori bezodplatne navyšujú dáta a volania pre učiteľov

Ak učíte online a potrebujete sa pripojiť na internet cez mobil alebo ak komunikujete so žiakmi hlavne cez telefón, môžete cez riaditeľa požiadať o navýšenie dát a neobmedzené volania.

Minister obrany a predsedníčka strany si zahrali v sitcome RTVS (VIDEO)

"Je len jedna Pumpa, na ktorej sa stretne taxikár Dano, pumpár Mišo, predsedníčka PS a minister obrany...

RTVS odvysiela finále 36.ročníka Košického zlatého pokladu

V sobotu budú známe mená víťazov 36. ročníka Košického zlatého pokladu.

Po fotkách, ktoré priniesol bulvárny Blesk, má český minister odstúpiť (FOTO)

Český bulvárny denník Blesk dnes priniesol fotografie ako dôkaz, že český minister zdravotníctva, ktorý je hlasom pandemických zákazov, tieto opatrenia sám nedodržiava.

Česká televízie predlžuje vysielanie špeciálneho programu ČT3

V souvislosti s druhou vlnou pandemie koronaviru prodlužuje Česká televize (ČT) vysílání programu ČT3, jenž od března pomáhá starším lidem, kteří jsou nuceni zůstávat doma.