Strana Pellegriniho navrhuje zvýšenie pandemickej OČR, aby rodiny neprichádzali o príjmy (VIDEO)

09.09.2020 11:09 | Tlačové správy |

Strana HLAS – sociálna demokracia predložila do Národnej rady návrh novely zákona, ktorou sa zvyšuje takzvaná pandemická OČR z 55 na 75 percent vymeriavacieho základu.

Ak by parlament tento návrh schválil, rodičia, ktorí musia ostať v rámci ošetrovania člena rodiny so svojimi deťmi doma kvôli pandémii koronavírusu, by dostali sociálnu dávku na úrovni svojej čistej mzdy.

„Toto opatrenie je v záujme takmer 400-tisíc rodičov, ktorí z rozhodnutia štátu museli so svojimi deťmi ostať doma po zatvorení škôl a škôlok kvôli pandémii. Nechceme, aby kvôli zníženým príjmom tieto rodiny nemohli platiť hypotéky, nájomné či iných životné potreby a prepadali sa do sociálnej siete,“ uviedol dnes líder HLASU Peter Pellegrini.

V máji tohto roka čerpalo takzvanú pandemickú OČR 380-tisíc rodín. Rodičia dostávali dávku na úrovni 55 percent svojho hrubého príjmu. Zvýšením tejto dávky na 75 percent by sa dostali približne na úroveň svojej bežnej čistej mzdy.

„Žiadam vládu Slovenskej republiky, aby sa týmto návrhom čím skôr zaoberala a aby ho v parlamente umožnila schváliť v zrýchlenom legislatívnom konaní. Rodičia detí ohrozených pandémiou si zaslúžia záruku, že z rozhodnutia štátu nebudú čoraz chudobnejšími. Rodiny si zaslúžia od štátu túto formu podpory, pretože už počas prvej vlny koronakrízy sa venovali svojim deťom, znášali s nimi psychický nápor a suplovali vzdelávací proces v školách,“ povedal líder HLASU.

Rezník predal penzión TASR obvinenému z kauzy Dobytkár, podľa OĽaNO pod cenu

Verejnoprávna tlačová agentúra pod vedením Jaroslava Rezníka predala v roku 2016 účelové zariadenie vo Vysokých Tatrách.

Facebook spúšťa zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku (VIDEO)

Spoločnosť Facebook spúšťa svoju už skôr avizovanú zoznamovaciu službu Facebook Dating.

Reportéri majú novú dvojicu moderátorov (VIDEO)

V stredu sme na Omediach.com informovali, že moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Zuzana Čaputová: Žiadam zodpovedných o jasnú komunikáciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes zverejnila na facebooku reakciu na aktuálnu situáciu a kde  upozorňuje, že v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky. Chce preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok:

Kampaň nebuď pirát so Sajfom sa dostala medzi najlepšie kampane sveta (VIDEO)

Včera sa uskutočnilo udeľovanie cien Global SABRE Awards. Sošku získala aj kampaň zo Slovenska.

Moderátorka Reportérov odstúpila - v reakcii na stopku reportáže a zosadenie šéfky

Moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Poznáme najlepšie slovenské pivá roka 2020 (ZOZNAM)

Výsledky 14. ročníka anonymnej degustačnej súťaže Slovenskej pivnej korunky sú známe.

Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO)

Kvôli nespokojnosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v utorok večer miestneho času predčasne rozhovor v televízii CBS. Následne pohrozil jeho predčasným zverejnením a novinárke obľúbeného programu sľúbil odvetu.

Regulácia umelej inteligencie: Parlament pripravuje prvé pravidlá na úrovni EÚ

Poslanci EP v utorok predložili návrh na reguláciu umelej inteligencie v EÚ, ktorého cieľom je podporiť inovácie, etické normy a dôveru v technológie.

Novinárske organizácie napísali novému majiteľovi Markízy otvorený list

Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky.