Strana Pellegriniho navrhuje zvýšenie pandemickej OČR, aby rodiny neprichádzali o príjmy (VIDEO)

09.09.2020 11:09 | Tlačové správy |

Strana HLAS – sociálna demokracia predložila do Národnej rady návrh novely zákona, ktorou sa zvyšuje takzvaná pandemická OČR z 55 na 75 percent vymeriavacieho základu.

Ak by parlament tento návrh schválil, rodičia, ktorí musia ostať v rámci ošetrovania člena rodiny so svojimi deťmi doma kvôli pandémii koronavírusu, by dostali sociálnu dávku na úrovni svojej čistej mzdy.

„Toto opatrenie je v záujme takmer 400-tisíc rodičov, ktorí z rozhodnutia štátu museli so svojimi deťmi ostať doma po zatvorení škôl a škôlok kvôli pandémii. Nechceme, aby kvôli zníženým príjmom tieto rodiny nemohli platiť hypotéky, nájomné či iných životné potreby a prepadali sa do sociálnej siete,“ uviedol dnes líder HLASU Peter Pellegrini.

V máji tohto roka čerpalo takzvanú pandemickú OČR 380-tisíc rodín. Rodičia dostávali dávku na úrovni 55 percent svojho hrubého príjmu. Zvýšením tejto dávky na 75 percent by sa dostali približne na úroveň svojej bežnej čistej mzdy.

„Žiadam vládu Slovenskej republiky, aby sa týmto návrhom čím skôr zaoberala a aby ho v parlamente umožnila schváliť v zrýchlenom legislatívnom konaní. Rodičia detí ohrozených pandémiou si zaslúžia záruku, že z rozhodnutia štátu nebudú čoraz chudobnejšími. Rodiny si zaslúžia od štátu túto formu podpory, pretože už počas prvej vlny koronakrízy sa venovali svojim deťom, znášali s nimi psychický nápor a suplovali vzdelávací proces v školách,“ povedal líder HLASU.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.