Bažant Kinematograf bude premietať pod nočnou oblohou na Bažant Pohode

Súčasťou bohatého programu multimediálneho festivalu Bažant Pohoda (11.-13. júla 2013, letisko Trenčín) bude aj nočné kino Bažant Kinematograf.

O filmový program sa na festivale stará takmer od svojich začiatkov a aj tentoraz privezie zaujímavú a rôznorodú kolekcia filmových titulov.

Bažant Kinematograf i tento rok na Bažant Pohode predstaví zaujímavý program, zostavený z viacerých celovečerných filmov a pásiem krátkych titulov. Hneď v prvom bloku vzdá hold filmovému pásu, ktorý je v dnešnej digitálnej dobe čoraz vzácnejší, a predstaví výnimočnú kolekciu krátkych a zábavných filmov od známych slovenských tvorcov. Vybrané tituly pochádzajú z Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu, ktorý tento rok slávi päťdesiate výročie svojho vzniku, a do programu Bažant Kinematografu pri tejto príležitosti poskytol krátky kultový „trezorový" dokument režiséra Dušana Hánáka Prišiel k nám Old Shatterhand, a kolekciu štyroch animovaných filmov od Jaroslavy Havettovej (Socha a Pieseň, ktorá vznikla v spolupráci s Ivanom Popovičom), Miroslava Šindelku (Veľká potreba) a Viktora Kubala (Rebrík).

V prvý premietací večer sa tradične v premiére predstaví dokumentárny film o minulom ročníku festivalu, Pohoda 2012 režiséra Marcela Nevína, ktorý program a atmosféru festivalu dokumentuje už niekoľko rokov. Štvrtkovú filmovú noc uzavrie spomienka na nedávno zosnulého českého hudobníka a spisovateľa Filipa Topola. Práve zakladateľ a frontman kapely Psí vojáci hral vo filme Žiletky režiséra Zdeňka Tyca postavu rozorvaného mladíka Andreja a svojou autentickosťou a charizmou dokonale sprostredkoval pocity, predstavy a sny mladej generácie v beznádejnej realite 80. rokov. O hudbu sa v tomto filme o „láske až za hrob" postarali Psí vojáci.

Piatkový večer letného nočného kina opäť otvorí titul zo slovenských filmových archívov. Klasickým animovaným filmom Zbojník Jurko si Bažant Kinematograf pripomenie 90. výročie narodenia barda slovenskej animácie Viktora Kubala a tiež 300 rokov od popravy (aj nášho) národného hrdinu Jánošíka. Druhým filmom piatkového kina pod hviezdami bude filmová adaptácia kultovej knihy o dospievaní „Youth in Revolt" (Mládí v hajzlu), ktorú režíroval Miguel Arteta. Hosťom festivalu Bažant Pohoda je tento rok autor knižnej predlohy C.D. Payne.

Posledný večer trojdňového filmového festivalu počas Bažant Pohody otvorí v sobotu kolekcia zaujímavých vizuálnych diel Ondreja Rudavského, ktorý osobne uvedie svoje videoklipy a animované skeče. V nadväznosti na koncert kubánskej kapely Orquesta Buena Vista Social Club, ktorá sa predstaví na Bažant Stage spolu s Omarou Portuondo a Eliadom Ochoaom, sa na filmovom plátne v mimoriadnej obnovenej premiére prestaví unikátny hudobný dokument Wima Wendersa Buena Vista Social Club. Tretia „pohodová" filmová noc vyvrcholí majstrovskou satirou povestného zoskupenia Monty Python Život Briana v jednom z jeho posledných uvedení na Slovensku.

Viac informácií o festivale Bažant Pohoda nájdete na webstránke festivalu www.pohodafestival.sk.

Podrobný program Bažant Kinematografu, ktorého autobusy cestujú po Slovensku od 21. júna do 9. septembra a premietať budú na 36 zastávkach, nájdete na www.kinematograf.sk. Bažant Kinematograf bude mať dve stále zastávky na Magio pláži v Bratislave (16.7. do 21. 8.) a premiérovo na Magiopláži v Košiciach (24. 7. – 21. 8.).

kontakt: Ľubica Orechovská, tel: 0905 639 429 / Alexandra Strelková, tel: 0905 730 040
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. web: www.kinematograf.sk