Za nenosenie rúška rozdáva polícia pokuty, pozrite sa, čo vám hrozí

14.09.2020 12:07 | Tlačové správy |

Okresné úrady, ale i polícia od vyhlásenia mimoriadnej situácie každý deň riešia priestupky a preverujú podozrenia z priestupkov spáchaných v súvislosti s opatreniami vydanými Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Tých sa dopustili tí, ktorí počas mimoriadnej situácie neuposlúchli výzvy a pokyny inštitúcií, ktoré boli vydané v súvislosti s plnením zákona o civilnej ochrane.

Za takýto priestupok môže byť počas mimoriadnej situácie uložená pokuta až do 1659 €, v blokovom konaní do 1000 €.
72 okresných úradov v rámci celého Slovenska prostredníctvom odborov krízového riadenia k 31.8.2020 evidovalo 506 priestupkov, z ktorých 478 už bolo vyriešených.

Po preverení okolností tretinu postúpili regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Ukázalo sa, že išlo o konanie posudzované podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji vereného zdravia.

V 40% prípadov bolo porušenie zákona riešené vydaným rozkazom (pokuta alebo pokarhanie) a 22% bolo odložených. Ostatné skutky sú ešte v riešení. Najviac priestupkov bolo zaevidovaných v Trnavskom kraji (117).

Policajti za obdobie od začiatku pandémie evidovali 9855 udalostí, z ktorých sa u 3687 potvrdilo, že išlo o priestupok za porušenie nariadenej karantény, porušenie povinnosti nosiť rúško a porušenie zákazu otvorenia prevádzok. Najviac priestupkov bolo zistených v Košickom kraji (711) a najviac porušení povinností nosiť rúško sa objavilo v kraji Žilinskom (425).

Okresné úrady a polícia budú naďalej situáciu kontrolovať, pretože v súčasnosti je nevyhnutné pravidlá dodržiavať. „Treba si uvedomiť, že nám v žiadnom prípade nejde o zbieranie pokút. Opatrenia majú chrániť nás všetkých a nosenie rúška je to najmenej, čo môžeme jeden pre druhého urobiť,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec.

Rezník predal penzión TASR obvinenému z kauzy Dobytkár, podľa OĽaNO pod cenu

Verejnoprávna tlačová agentúra pod vedením Jaroslava Rezníka predala v roku 2016 účelové zariadenie vo Vysokých Tatrách.

Facebook spúšťa zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku (VIDEO)

Spoločnosť Facebook spúšťa svoju už skôr avizovanú zoznamovaciu službu Facebook Dating.

Reportéri majú novú dvojicu moderátorov (VIDEO)

V stredu sme na Omediach.com informovali, že moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Zuzana Čaputová: Žiadam zodpovedných o jasnú komunikáciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes zverejnila na facebooku reakciu na aktuálnu situáciu a kde  upozorňuje, že v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky. Chce preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok:

Kampaň nebuď pirát so Sajfom sa dostala medzi najlepšie kampane sveta (VIDEO)

Včera sa uskutočnilo udeľovanie cien Global SABRE Awards. Sošku získala aj kampaň zo Slovenska.

Moderátorka Reportérov odstúpila - v reakcii na stopku reportáže a zosadenie šéfky

Moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Poznáme najlepšie slovenské pivá roka 2020 (ZOZNAM)

Výsledky 14. ročníka anonymnej degustačnej súťaže Slovenskej pivnej korunky sú známe.

Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO)

Kvôli nespokojnosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v utorok večer miestneho času predčasne rozhovor v televízii CBS. Následne pohrozil jeho predčasným zverejnením a novinárke obľúbeného programu sľúbil odvetu.

Regulácia umelej inteligencie: Parlament pripravuje prvé pravidlá na úrovni EÚ

Poslanci EP v utorok predložili návrh na reguláciu umelej inteligencie v EÚ, ktorého cieľom je podporiť inovácie, etické normy a dôveru v technológie.

Novinárske organizácie napísali novému majiteľovi Markízy otvorený list

Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky.