SaS: Neinformovanosť občanov o znečistení pitnej vody môže mať fatálne následky

14.09.2020 13:11 | Tlačové správy |

Už nikdy nesmieme byť svedkami neinformovanosti obyvateľov o znečistení pitnej vody, ktoré môže mať fatálne následky. Aj z toho dôvodu predkladajú poslanci NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) novelu zákona.

„Najznámejšími prípadmi z ostatných mesiacov bolo znečistenie podzemnej vody Žitného ostrov či výskyt nebezpečného atrazínu bol zistený aj v prípade vodovodov Holice a Blatná na Ostrove. Prítomnosť atrazínu bola nedávno zistená aj vo vrtoch v Gabčíkove. Občania Slovenska sú však väčšinou informovaní až spätne, pričom pijú vodu bez úplných informácií o jej zložení. Cieľom návrhu zákona je zlepšiť informovanosť spotrebiteľov o kvalite odoberanej pitnej vody. Vďaka novele zákona bude prevádzkovateľ minimálne raz ročne analyzovať vodu na zdroji úplným rozborom. Bude tak skúmať všetky parametre kvality podľa príslušnej vyhlášky o pitnej vode.,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Kontrola kvality pitnej vody a nastavenie riadneho monitorovania sú podľa strany SaS nevyhnutné. „Problémom je aj to, že sa nezverejňujú rozšírené analýzy vody a tak chýba verejná kontrola. Nezverejňovanie týchto analýz bolo výhodné. Pokým na nich neprišli, nemuseli realizovať finančne nákladné opatrenia. Dlhodobé požívanie znečistenej vody však môže spôsobovať vážne zdravotné riziká a tomuto chceme jednoznačne zabrániť,“ dodala poslankyňa NR SR za SaS a členka NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.

Boris Kollár: Haščák mi dal veľmi peknú prednášku (VIDEO)

Predseda Sme rodina Boris Kollár dnes zvolal tlačovú besedu, kde sa vyjadroval k piatkovému stretnutiu so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.

Televízne ceny Emmy sú rozdané. Medzi víťazmi je Watchmen či Succession (VIDEO)

Tohtoročný 72. ročník amerických televíznych cien Emmy, ktorý sa kvôli pandémiu COVID-19 uskutočnil bez osobnej účasti divákov aj bez červeného koberca, ovládol americký seriál Watchmen (Strážcovia) s 11 výhrami, vrátane ceny za najlepšiu minisériu.

Zomrel autor knižnej predlohy Forresta Gumpa, bol aj novinárom (FOTO)

Vo veku 77 rokov zomrel americký spisovateľ Winston Groom, autor knižnej predlohy oceňovaného filmu Forrest Gump.

365.bank si odnáša Zlatý klinec za svoje „Reklamy z obývačky“ (VIDEO)

Jarná kampaň 365 banky, v ktorej využila nový marketingový prístup, tzv. „crowdvertising“, a vyzvala ľudí, aby jej natočili spoty z pohodlia svojej obývačky, zabodovala.

Spolužitie majority s rómskou menšinou bude v Rádiu Slovensko pravidelnou témou relácie Kontakty

Rádio Slovensko sa od pondelka 21. septembra v publicistickej relácii Kontakty bude v dvojtýždňovej periodicite venovať otázkam života rómskej národnostnej menšiny.

Trump v USA zablokuje TikTok a WeChat

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa od nedele v Spojených štátoch zablokuje možnosť sťahovať aplikácie TikTok a WeChat, ktoré sú v čínskom vlastníctve.

Navaľnyj na Instagrame popisuje svoj stav a ako sa našla fľaša, v ktorej mohla byť jeho otrava (FOTO)

Zdravotný stav ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa ďalej zlepšuje, aj keď pomaly. Kritik ruského prezidenta Vladimira Putina o tom dnes sám informoval na sociálnej sieti Instagram, kde tiež zverejnil svoju fotografiu z prechádzky po schodisku.

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.