SaS: Neinformovanosť občanov o znečistení pitnej vody môže mať fatálne následky

14.09.2020 13:11 | Tlačové správy |

Už nikdy nesmieme byť svedkami neinformovanosti obyvateľov o znečistení pitnej vody, ktoré môže mať fatálne následky. Aj z toho dôvodu predkladajú poslanci NR SR za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) novelu zákona.

„Najznámejšími prípadmi z ostatných mesiacov bolo znečistenie podzemnej vody Žitného ostrov či výskyt nebezpečného atrazínu bol zistený aj v prípade vodovodov Holice a Blatná na Ostrove. Prítomnosť atrazínu bola nedávno zistená aj vo vrtoch v Gabčíkove. Občania Slovenska sú však väčšinou informovaní až spätne, pričom pijú vodu bez úplných informácií o jej zložení. Cieľom návrhu zákona je zlepšiť informovanosť spotrebiteľov o kvalite odoberanej pitnej vody. Vďaka novele zákona bude prevádzkovateľ minimálne raz ročne analyzovať vodu na zdroji úplným rozborom. Bude tak skúmať všetky parametre kvality podľa príslušnej vyhlášky o pitnej vode.,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Kontrola kvality pitnej vody a nastavenie riadneho monitorovania sú podľa strany SaS nevyhnutné. „Problémom je aj to, že sa nezverejňujú rozšírené analýzy vody a tak chýba verejná kontrola. Nezverejňovanie týchto analýz bolo výhodné. Pokým na nich neprišli, nemuseli realizovať finančne nákladné opatrenia. Dlhodobé požívanie znečistenej vody však môže spôsobovať vážne zdravotné riziká a tomuto chceme jednoznačne zabrániť,“ dodala poslankyňa NR SR za SaS a členka NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.

Rezník predal penzión TASR obvinenému z kauzy Dobytkár, podľa OĽaNO pod cenu

Verejnoprávna tlačová agentúra pod vedením Jaroslava Rezníka predala v roku 2016 účelové zariadenie vo Vysokých Tatrách.

Facebook spúšťa zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku (VIDEO)

Spoločnosť Facebook spúšťa svoju už skôr avizovanú zoznamovaciu službu Facebook Dating.

Reportéri majú novú dvojicu moderátorov (VIDEO)

V stredu sme na Omediach.com informovali, že moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Zuzana Čaputová: Žiadam zodpovedných o jasnú komunikáciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes zverejnila na facebooku reakciu na aktuálnu situáciu a kde  upozorňuje, že v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky. Chce preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok:

Kampaň nebuď pirát so Sajfom sa dostala medzi najlepšie kampane sveta (VIDEO)

Včera sa uskutočnilo udeľovanie cien Global SABRE Awards. Sošku získala aj kampaň zo Slovenska.

Moderátorka Reportérov odstúpila - v reakcii na stopku reportáže a zosadenie šéfky

Moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Poznáme najlepšie slovenské pivá roka 2020 (ZOZNAM)

Výsledky 14. ročníka anonymnej degustačnej súťaže Slovenskej pivnej korunky sú známe.

Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO)

Kvôli nespokojnosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v utorok večer miestneho času predčasne rozhovor v televízii CBS. Následne pohrozil jeho predčasným zverejnením a novinárke obľúbeného programu sľúbil odvetu.

Regulácia umelej inteligencie: Parlament pripravuje prvé pravidlá na úrovni EÚ

Poslanci EP v utorok predložili návrh na reguláciu umelej inteligencie v EÚ, ktorého cieľom je podporiť inovácie, etické normy a dôveru v technológie.

Novinárske organizácie napísali novému majiteľovi Markízy otvorený list

Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky.