Ministerstvo zdravotníctva: Tri dôležité dôvody, prečo nepodceňovať koronavírus

14.09.2020 16:07 | Tlačové správy |

Každý má právo byť optimistom. Vo verejnej diskusii však zaznieva množstvo tvrdení (aj z úst niektorých lekárov), ktoré zľahčujú situáciu a Covid-19 vykresľujú ako banálne ochorenie. Tu sú tri dôvody, prečo by sme dnešný stav nemali podceniť:

NADMERNÉ ÚMRTIA

Aj v odborných kruhoch existujú diskusie, ako presne kategorizovať ľudí, ktorí zomreli na koronavírus. Je pravda, že metodiky ako kategorizovať úmrtia na Covid-19 sa medzi krajinami líšia. Niektorí ľudia na základe tohto tvrdia, že počet úmrtí, ktorých hlavnou príčinou bol Covid-19, je v skutočnosti oveľa nižší ako ten oficiálny. A na základe toho zľahčujú nebezpečenstvo, ktoré tento vírus predstavuje.
Najsilnejšou odpovedou na tieto pochybnosti sú štatistiky tzv. "nadmerných úmrtí" (excess deaths) z najpostihnutejších krajín. Tieto štatistiky hovoria, že v marci a apríli tohto roku, počas prvej vlny, bol celkový počet úmrtí v tých najviac postihnutých krajinách násobne vyšší, ako je tomu v historickom porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Znamená to, že bez ohľadu na to, ako sú úmrtia na koronavírusovú infekciu kategorizované, v tomto roku zomieralo v najviac postihnutých krajinách viac ľudí ako v predchádzajúcich rokoch.

PREDČASNÝ OPTIMIZMUS

Je pravdou, že počas druhej vlny v niektorých európskych krajinách rastie počet infikovaných, ale zatiaľ počet úmrtí rastie len veľmi pomaly (napríklad Veľká Británia, Nemecko, Francúzsko). Je tiež pravdou, že lekári dnes vedia o niečo lepšie liečiť toto ochorenie, ako tomu bolo počas prvej vlny.
Jedným z dôvodov, prečo zatiaľ v niektorých európskych krajinách zomiera menej ľudí, aj keď rastie počet infikovaných, je, že zatiaľ sa vírus šíri najmä medzi mladými ľuďmi. Otázne je, či sa táto situácia nezmení, a či sa časom vírus nerozšíri aj medzi starších ľudí, pre ktorých je veľmi nebezpečný. Niečo podobné sa stalo napríklad na Floride. V júni tam začal rásť počet infikovaných, ale niekoľko týždňov sa to neprejavovalo na počte úmrtí, pretože infikovaní boli najmä mladí. Neskôr sa vírus dostal aj medzi starších obyvateľov a počet úmrtí začal narastať.
Navyše, žiaľ, nie pre všetky krajiny platí, že počet úmrtí nerastie alebo rastie len pomaly. U našich susedov na Ukrajine dosahujú počty úmrtí rekordné úrovne v uplynulých dňoch, podobná situácia je v Izraeli. Počet hospitalizovaných na koronavírus sa za posledné týždňe zdvojnásobil v Česku aj v Maďarsku a rekordné úrovne dosahuje aj u nás.

ZÁKERNOSŤ VÍRUSU

Väčšina ľudí, ktorí sa nakazia koronavírusom má mierne alebo žiadne príznaky. Aj kvôli tomu ho môžu mnohí ľudia podceňovať a považovať za banálnu chorobu. V skutočnosti je práve v tomto najväčšia zákernosť tohto vírusu. Nakazený človek bez príznakov sa o svojom stave nemusí ani dozvedieť, alebo si nemusí dať pozor a chorobu tak roznášať ďalej medzi zraniteľnejších a starších ľudí.
Keby sa vírus u každého človeka viditeľným spôsobom prejavoval, bolo by jednoduchšie ho zastaviť. Takto sme odkázaní na našu zodpovednosť a informovanosť. Prosíme vás, nepodceňujte tento vírus a pokúste sa šíriť tieto argumenty aj medzi vašich známych.
Tento príspevok vznikol v spolupráci s patológom Michalom Palkovičom a hlavnou odborníčkou MZ SR pre epidemiológiu Henrietou Hudečkovou.

Rezník predal penzión TASR obvinenému z kauzy Dobytkár, podľa OĽaNO pod cenu

Verejnoprávna tlačová agentúra pod vedením Jaroslava Rezníka predala v roku 2016 účelové zariadenie vo Vysokých Tatrách.

Facebook spúšťa zoznamku, dostupná bude aj na Slovensku (VIDEO)

Spoločnosť Facebook spúšťa svoju už skôr avizovanú zoznamovaciu službu Facebook Dating.

Reportéri majú novú dvojicu moderátorov (VIDEO)

V stredu sme na Omediach.com informovali, že moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Zuzana Čaputová: Žiadam zodpovedných o jasnú komunikáciu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes zverejnila na facebooku reakciu na aktuálnu situáciu a kde  upozorňuje, že v tejto napätej dobe potrebujeme všetci racionálne, zdôvodnené, vecné a predvídateľné kroky. Chce preto požiadať zodpovedných o jasnú komunikáciu, čo a kedy plánujú a za akých podmienok:

Kampaň nebuď pirát so Sajfom sa dostala medzi najlepšie kampane sveta (VIDEO)

Včera sa uskutočnilo udeľovanie cien Global SABRE Awards. Sošku získala aj kampaň zo Slovenska.

Moderátorka Reportérov odstúpila - v reakcii na stopku reportáže a zosadenie šéfky

Moderátorka RTVS Lucia Virostková sa rozhodla vzdať sa postu moderátorky relácie Reportéri.

Poznáme najlepšie slovenské pivá roka 2020 (ZOZNAM)

Výsledky 14. ročníka anonymnej degustačnej súťaže Slovenskej pivnej korunky sú známe.

Trump predčasne ukončil rozhovor, moderátorke sa vyhráža odvetou (VIDEO)

Kvôli nespokojnosti s moderátorkou ukončil americký prezident Donald Trump v utorok večer miestneho času predčasne rozhovor v televízii CBS. Následne pohrozil jeho predčasným zverejnením a novinárke obľúbeného programu sľúbil odvetu.

Regulácia umelej inteligencie: Parlament pripravuje prvé pravidlá na úrovni EÚ

Poslanci EP v utorok predložili návrh na reguláciu umelej inteligencie v EÚ, ktorého cieľom je podporiť inovácie, etické normy a dôveru v technológie.

Novinárske organizácie napísali novému majiteľovi Markízy otvorený list

Niekoľko novinárskych organizácií, medzi nimi Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) alebo Reportéri bez hraníc (RSF), sa obrátilo na Petra Kellnera, aby sa verejne zaviazal dodržiavať slobodu slova a redakčnú nezávislosť bez ohľadu na politické alebo finančné tlaky.