COVID-19: Nové prísnejšie opatrenia, ktoré začnú platiť 1. októbra

28.09.2020 23:36 | Tlačové správy |

Na základe zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie Ústredný krízový štáb SR navrhol nasledovné opatrenia. Platiť by mali od 1. októbra:

HROMADNÉ PODUJATIA: Nebude možné organizovať akékoľvek hromadné podujatia - športovej, kultúrnej, spoločenskej, cirkevnej či inej povahy. Výnimkou sú obrady, ako je napríklad sobáš, krst, pohreb a podujatia, ktorých konanie stanovuje zákon (zasadnutia štátnych a samosprávnych orgánov, súdov a podobne). Limit účastníkov na obradoch je ešte predmetom rokovania.
Hromadné podujatia bude možné organizovať len v tom prípade, ak všetci účastníci budú mať potvrdenia o negatívnom výsledku PCR testu na COVID-19 nie staršie ako 12 hodín a ich organizáciu treba hlásiť na regionálny úrad verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred začiatkom.
Dôrazne sa odporúča odložiť rodinné oslavy na priaznivejšie obdobie.

RÚŠKA: Predĺži sa povinnosť nosenia rúška pre žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. Dôrazne odporúčané sú aj pre mladšie deti.
Povinné bude nosenie rúšok v exteriéri, pri vzdialenosti menej ako 2 metre od ľudí, ktorí nežijú v spoločnej domácnosti. Toto opatrenie má význam aj vzhľadom na blížiacu sa chrípkovú sezónu, kedy sa očakáva zvýšený výskyt ochorení s príznakmi podobnými COVID-19. Dôrazne sa odporúča nosiť rúško aj pri športovaní v interiéri.

PREVÁDZKY: Obchody a obchodné domy budú mať opäť obmedzený počet zákazníkov na prevádzku – jeden zákazník na 10 štvorcových metrov. Prevádzky verejného stravovania budú môcť byť otvorené od 6:00 do 22:00, rozvoz a predaj cez okienko je možný nonstop. Otvorené budú môcť byť len tie, kde zákazníci sedia.

RIZIKOVÉ KRAJINY: Od 1. októbra sa zoznam menej rizikových krajín nemení.
Úrad verejného zdravotníctva SR vypracuje bližšiu špecifikáciu opatrení, s ich definitívnym znením bude verejnosť v dohľadnom čase oboznámená.
Ústredný krízový štáb SR tiež rozhodol, že predloží vláde návrh na vyhlásenie núdzového stavu.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas: „Pandémia ochorenia COVID-19 opäť naberá na sile. Chápeme, že ľudia sú z toho už unavení a je im ťažko akceptovať a dodržiavať opatrenia. Niektorým skomplikovali prácu, zasiahli do ich bežného fungovania či celkom zmenili život. Naším cieľom nie je robiť ľuďom zle. Sme tu preto, aby sme chránili ich zdravie, mali čo najmenej hospitalizovaných a chorých ľudí a hlavne eliminovali úmrtia. Všetko robíme s týmto cieľom a snažíme sa regulovať rizikové aktivity. Liečba je stále obmedzená, účinná a bezpečná vakcína tiež zatiaľ nie je dostupná. Rešpektovanie opatrení a nosenie rúšok sú preto v súčasnosti nosným pilierom ochrany nášho zdravia.“

V Indexe rodovej rovnosti by Slovensko dostalo známku 3–

Slovensko v otázke rodovej rovnosti zaostáva za väčšinou krajín Európskej únie. V rebríčku, ktorý mapuje rozdiely medzi ženami a mužmi v hlavných oblastiach politického rámca EÚ (práca, peniaze, vedomosti, čas, moc a zdravie), sa nachádzame na 26. mieste, pričom za posledných 10 rokov sme sa prepadli o sedem miest.

Súťaži Czech Press Photo dominuje téma koronavírusu

Nominacím 26. ročníku fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo dominuje téma pandemie koronaviru.

Turecko pohrozilo týždenníka Charlie Hebdo za karikatúru Erdogana

Turecko pohrozilo, že podnikne právne a diplomatické kroky kvôli karikatúre, ktorá zobrazuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Moderátor sa vo vysielaní neovládol, teraz sa ospravedlňuje (VIDEO)

Moderátor Televíznych novín Petr Suchoň z televízie Nova má za sebou ťažké dva dni.

Ministerstvo reaguje na Kotlebu: Bromhexin s vodkou COVID-19 nelieči, práve naopak (VIDEO)

Šéf ĽSNS Marian Kotleba donedávna šíril hoaxy a dezinformácie, ktorými spochybňoval epidemiologické opatrenia pri nákaze COVID-19. Nakoniec sám na COVID-19 ochorel.

Jaroslav Rezník je v karanténe, zasadnutie Rady RTVS sa odkladá

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník je v karanténe, pretože bol v bezprostrednom kontakte s blízkym spolupracovníkom, u ktorého bol v rámci preventívneho testovania v RTVS odhalený pozitívny výsledok na COVID-19.

Denníka Pravda sa vráti k zverejňovaniu čísel v audite ABC SR

Koncom októbra začne kancelária ABC SR zverejňovať aj údaje o tlačených a predaných nákladoch denníka Pravda.

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie za výnimočné líderstvo počas krízy od magazínu Global Finance

Prestížny medzinárodný magazín Global Finance včera udeľoval ocenenia pre banky a finančné inštitúcie, za reakcie na globálnu pandémiu a išli ďaleko nad rámec v pomoci klientom, pri ochrane svojich zamestnancov a ktoré súčasne poskytovali kritickú podporu celej spoločnosti, informuje banka v tlačovej správe.

Speváčka Lea Daniš je novou moderátorkou Rádia Europa 2 (VIDEO)

Novou tvárou Rádia Europa 2 je moderátorka Lea Daniš, ktorá do Radio Services prestúpila z metropolitného Rádia VIVA.

Pozor, leták je chybný. Testovanie bude len v sobotu a v nedeľu (FOTO)

V utorok si veľká časť obyvateľov Slovenska našlo v schránkach leták od štátu s podrobnosťami o tom, ako prebehne celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.