Stanovisko Evanjelickej cirkvi k aktuálnemu zákazu konania bohoslužieb

29.09.2020 13:51 | Tlačové správy |

Stanovisko Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku k aktuálnemu zákazu konania bohoslužieb:

Bratia a sestry, prihovárame sa vám ako Zbor biskupov Evanjelickej cirkvi a. v. na Slovensku, ale aj ako tí, ktorí vnímali rovnaké prekvapenie z oznamu, ktorý sme si vypočuli na tlačovej konferencii premiéra Slovenskej republiky Igora Matoviča.

Informácie, upozornenia alebo náznaky o tom, že by mali byť opäť zakázané Služby Božie sme nedostali. Neprišli z Ministerstva zdravotníctva SR ani z Úradu verejného zdravotníctva SR. Tak ako sme počas prvej vlny pandémie pristupovali ku všetkému zodpovedne a spoločne, dnes sme zostali bez informácií.

Vnímame vážnosť situácie, v žiadnom prípade ju nechceme podceniť a spôsobiť verejnosti alebo jednotlivcom problémy. Sme vďační, že ako členovia cirkevných zboroch ste dodržiavali usmernenia, ktoré boli vypracované pre konanie bohoslužieb podľa COVID semaforov. Účastníci Služieb Božích v červených zónach eliminovali spev, dodržiavali šachovnicové sedenie, všetci ste nosili rúška a dezinfikovali ruky aj priestory.

Nechceme byť nadradenou skupinou v spoločnosti, to v žiadnom prípade. Ale vnímame vaše sklamanie ako veriacich, keď vidíte, že reštaurácie, pohostinstvá, bary či diskotéky, ale aj fitnescentrá môžu svoje dvere nechať otvorené, pričom váš kostol je zamknutý a stretávanie sa v ňom predstavuje riziko.

Chceme vás ubezpečiť, že sa snažíme diskutovať s kompetentnými, zistiť viac informácií a žiadať aspoň o nejakú formu zmiernenia tohto vážneho opatrenia. Prosíme vás o trpezlivosť a najmä modlitby, pretože iba s Božou pomocou dokážeme zvládnuť ďalšiu skúšku našej viery a tiež odolať nebezpečenstvu nákazy.

Zbor biskupov ECAV na Slovensku

V Indexe rodovej rovnosti by Slovensko dostalo známku 3–

Slovensko v otázke rodovej rovnosti zaostáva za väčšinou krajín Európskej únie. V rebríčku, ktorý mapuje rozdiely medzi ženami a mužmi v hlavných oblastiach politického rámca EÚ (práca, peniaze, vedomosti, čas, moc a zdravie), sa nachádzame na 26. mieste, pričom za posledných 10 rokov sme sa prepadli o sedem miest.

Súťaži Czech Press Photo dominuje téma koronavírusu

Nominacím 26. ročníku fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo dominuje téma pandemie koronaviru.

Turecko pohrozilo týždenníka Charlie Hebdo za karikatúru Erdogana

Turecko pohrozilo, že podnikne právne a diplomatické kroky kvôli karikatúre, ktorá zobrazuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Moderátor sa vo vysielaní neovládol, teraz sa ospravedlňuje (VIDEO)

Moderátor Televíznych novín Petr Suchoň z televízie Nova má za sebou ťažké dva dni.

Ministerstvo reaguje na Kotlebu: Bromhexin s vodkou COVID-19 nelieči, práve naopak (VIDEO)

Šéf ĽSNS Marian Kotleba donedávna šíril hoaxy a dezinformácie, ktorými spochybňoval epidemiologické opatrenia pri nákaze COVID-19. Nakoniec sám na COVID-19 ochorel.

Jaroslav Rezník je v karanténe, zasadnutie Rady RTVS sa odkladá

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník je v karanténe, pretože bol v bezprostrednom kontakte s blízkym spolupracovníkom, u ktorého bol v rámci preventívneho testovania v RTVS odhalený pozitívny výsledok na COVID-19.

Denníka Pravda sa vráti k zverejňovaniu čísel v audite ABC SR

Koncom októbra začne kancelária ABC SR zverejňovať aj údaje o tlačených a predaných nákladoch denníka Pravda.

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie za výnimočné líderstvo počas krízy od magazínu Global Finance

Prestížny medzinárodný magazín Global Finance včera udeľoval ocenenia pre banky a finančné inštitúcie, za reakcie na globálnu pandémiu a išli ďaleko nad rámec v pomoci klientom, pri ochrane svojich zamestnancov a ktoré súčasne poskytovali kritickú podporu celej spoločnosti, informuje banka v tlačovej správe.

Speváčka Lea Daniš je novou moderátorkou Rádia Europa 2 (VIDEO)

Novou tvárou Rádia Europa 2 je moderátorka Lea Daniš, ktorá do Radio Services prestúpila z metropolitného Rádia VIVA.

Pozor, leták je chybný. Testovanie bude len v sobotu a v nedeľu (FOTO)

V utorok si veľká časť obyvateľov Slovenska našlo v schránkach leták od štátu s podrobnosťami o tom, ako prebehne celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.