Aktuálny zoznam červených a zelených krajín

30.09.2020 10:58 | Tlačové správy |

Zoznam červených krajín sa nemení, pribudnp menej rizikové.

Rakúsko a Maďarsko od 1. októbra naďalej ostávajú na zozname menej rizikových krajín. Ich epidemiologická situácia je totiž podobná, ako na Slovensku.

Izolácia a vyšetrenie na COVID-19 nie sú povinné, ak ste uplynulých dvoch týždňoch navštívili niektorú z nasledujúcich „menej rizikových“ krajín: Austrália, Bulharsko, Cyprus, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Veľká Británia a Severné Írsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko.

Na zoznam menej rizikových krajín po novom pribudne aj San Maríno, Taiwan a Vatikán. Do menovaných krajín môžete cestovať bez obmedzení, zvážte však nevyhnutnosť plánovanej cesty.

Ak na Slovensko prichádzate z „červenej“ krajiny, naďalej je potrebné sa zaregistrovať na webe korona.gov.sk/ehranica a následne ísť do domácej izolácie.

Ak ste za posledných 14 dní navštívili iba krajiny Európskej únie, izoláciu môžete ukončiť buď keď obdržíte negatívny výsledok PCR testu (vyšetrenie je možné najskôr v 5. deň izolácie), alebo dovŕšením 10. dňa, ak ste výsledky testu ešte nedostali a ste bez príznakov.

Ak ste na Slovensko prišli z krajiny mimo EÚ, izoláciu môžete ukončiť až keď absolvujete PCR test s negatívnym výsledkom.

Vyplnením digitálneho formuláru eHranica ste o svojom návrate informovali príslušné inštitúcie a najskôr na piaty deň vás čaká testovanie na COVID-19.

V Indexe rodovej rovnosti by Slovensko dostalo známku 3–

Slovensko v otázke rodovej rovnosti zaostáva za väčšinou krajín Európskej únie. V rebríčku, ktorý mapuje rozdiely medzi ženami a mužmi v hlavných oblastiach politického rámca EÚ (práca, peniaze, vedomosti, čas, moc a zdravie), sa nachádzame na 26. mieste, pričom za posledných 10 rokov sme sa prepadli o sedem miest.

Súťaži Czech Press Photo dominuje téma koronavírusu

Nominacím 26. ročníku fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo dominuje téma pandemie koronaviru.

Turecko pohrozilo týždenníka Charlie Hebdo za karikatúru Erdogana

Turecko pohrozilo, že podnikne právne a diplomatické kroky kvôli karikatúre, ktorá zobrazuje tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Moderátor sa vo vysielaní neovládol, teraz sa ospravedlňuje (VIDEO)

Moderátor Televíznych novín Petr Suchoň z televízie Nova má za sebou ťažké dva dni.

Ministerstvo reaguje na Kotlebu: Bromhexin s vodkou COVID-19 nelieči, práve naopak (VIDEO)

Šéf ĽSNS Marian Kotleba donedávna šíril hoaxy a dezinformácie, ktorými spochybňoval epidemiologické opatrenia pri nákaze COVID-19. Nakoniec sám na COVID-19 ochorel.

Jaroslav Rezník je v karanténe, zasadnutie Rady RTVS sa odkladá

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník je v karanténe, pretože bol v bezprostrednom kontakte s blízkym spolupracovníkom, u ktorého bol v rámci preventívneho testovania v RTVS odhalený pozitívny výsledok na COVID-19.

Denníka Pravda sa vráti k zverejňovaniu čísel v audite ABC SR

Koncom októbra začne kancelária ABC SR zverejňovať aj údaje o tlačených a predaných nákladoch denníka Pravda.

Slovenská sporiteľňa získala ocenenie za výnimočné líderstvo počas krízy od magazínu Global Finance

Prestížny medzinárodný magazín Global Finance včera udeľoval ocenenia pre banky a finančné inštitúcie, za reakcie na globálnu pandémiu a išli ďaleko nad rámec v pomoci klientom, pri ochrane svojich zamestnancov a ktoré súčasne poskytovali kritickú podporu celej spoločnosti, informuje banka v tlačovej správe.

Speváčka Lea Daniš je novou moderátorkou Rádia Europa 2 (VIDEO)

Novou tvárou Rádia Europa 2 je moderátorka Lea Daniš, ktorá do Radio Services prestúpila z metropolitného Rádia VIVA.

Pozor, leták je chybný. Testovanie bude len v sobotu a v nedeľu (FOTO)

V utorok si veľká časť obyvateľov Slovenska našlo v schránkach leták od štátu s podrobnosťami o tom, ako prebehne celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19.