Aktuálny zoznam červených a zelených krajín

Zoznam červených krajín sa nemení, pribudnp menej rizikové.

 

Rakúsko a Maďarsko od 1. októbra naďalej ostávajú na zozname menej rizikových krajín. Ich epidemiologická situácia je totiž podobná, ako na Slovensku.

Izolácia a vyšetrenie na COVID-19 nie sú povinné, ak ste uplynulých dvoch týždňoch navštívili niektorú z nasledujúcich „menej rizikových“ krajín: Austrália, Bulharsko, Cyprus, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Južná Kórea, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Slovinsko, Veľká Británia a Severné Írsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko.

Na zoznam menej rizikových krajín po novom pribudne aj San Maríno, Taiwan a Vatikán. Do menovaných krajín môžete cestovať bez obmedzení, zvážte však nevyhnutnosť plánovanej cesty.

Ak na Slovensko prichádzate z „červenej“ krajiny, naďalej je potrebné sa zaregistrovať na webe korona.gov.sk/ehranica a následne ísť do domácej izolácie.

Ak ste za posledných 14 dní navštívili iba krajiny Európskej únie, izoláciu môžete ukončiť buď keď obdržíte negatívny výsledok PCR testu (vyšetrenie je možné najskôr v 5. deň izolácie), alebo dovŕšením 10. dňa, ak ste výsledky testu ešte nedostali a ste bez príznakov.

Ak ste na Slovensko prišli z krajiny mimo EÚ, izoláciu môžete ukončiť až keď absolvujete PCR test s negatívnym výsledkom.

Vyplnením digitálneho formuláru eHranica ste o svojom návrate informovali príslušné inštitúcie a najskôr na piaty deň vás čaká testovanie na COVID-19.