SaS: Námestníčka generálnej prokuratúry je hanbou právneho štátu

Prvá námestníčka generálneho prokurátora Viera Kováčiková je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) hanbou právneho štátu a skutočným zrkadlom, ako funguje Generálna prokuratúra SR.

„Výzvy na odstúpenie Kováčikovej z funkcie môže dávať opozície a nie koalícia s 95 hlasmi v parlamente. Tieto hlasy môžu zmeniť Ústavu SR tak, aby sme nemuseli generálnych prokurátorov prosiť, aby odstúpili, keď evidentne porušujú zákony, ale aby sme ich mohli rovno odvolať. Je však neprijateľné, aby Kováčiková naďalej reprezentovala Generálnu prokuratúru SR. Bohužiaľ, jej správanie je zahanbujúce aj pre súčasnú koalíciu,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Podľa strany SaS je tak opätovne na stole zváženie všetkých dôvodov, pre ktoré je šéf prokuratúry odvolateľný vo všetkých krajinách, kde takáto inštitúcia funguje. „Tak, ako sme z parlamentu vykázali kotlebovcov, ktorí odmietli ukázať certifikát o negativite a od ktorých očakávame, že budú rešpektovať elementárne pravidlá, očakávame, že rovnaké pravidlá budú platiť aj pre generálnu prokuratúru. Pani Kováčiková nie je nad zákonom a mala by si to jasne uvedomiť,“ doplnil podpredseda NR SR za SaS Milan Laurenčík.