Pozor, zákaz vychádzania platí do 14. novembra. Pozrite si všetky dôležité opatrenia a výnimky

CORONAVÍRUS: VŠETKY INFORMÁCIE O OPATRENIACH A HRANICIACH NA JEDNOM MIESTE

Aby sme zabránili šíreniu dezinformácií a zvýšili informovanosť verejnosti, opätovne sme vytvorili rozsiahlejší status na tému mimoriadnych opatrení a režime na hraniciach so susednými štátmi.


TESTOVANIE A ZÁKAZ VYCHÁDZANIA

 Od soboty 24. októbra do nedele 14. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania mimo bydliska. Osoby prichádzajúce na Slovensko zo zahraničia sú povinné dodržiavať prijaté opatrenia.

Budú platiť tieto VÝNIMKY aj bez testu:
▪️v čase od 1:00 do 5:00,
▪️cesta na testovanie, do práce a doprovod dieťaťa do školy,
▪️najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, drogéria, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu,
▪️pobyt v prírode v okrese bydliska,
▪️zákaz sa nevzťahuje na deti do 10 rokov,
▪️vodiči nákladnej dopravy, autobusovej dopravy, piloti, členovia posádky lietadla a iní členovia leteckého personálu, posádka v lodnej doprave, rušňovodiči, vozmajstri, vlakové čaty a obslužní pracovníci v železničnej doprave vstupujúci na územie SR. Platí to v prípade, ak územie opustia do 48 hodín od vstupu,
▪️osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad nie starší ako tri mesiace,
▪️osoby, ktorých zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožní vykonanie testu. Platí aj pre ľudí so stredne ťažkým alebo ťažkým mentálnym postihnutím, ľudí so závažnou poruchou autistického spektra alebo ľudí s ťažkým, vrodeným alebo získaným imunodeficitom, ako aj pre onkopacientov,

POHYB S NEGATÍVNYM TESTOM

Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 vykonanom v rámci celoplošného testovania. V okresoch, kde sa uskutoční cez víkend (7. - 8. 11.) druhé kolo testovania, bude potrebný aktuálny test. V ostatných stačí ten doterajší z testovania 29. októbra až 1. novembra. V okresoch zapojených do druhého kola testovania musí byť antigénový test vykonaný v čase od 6. do 8. novembra.

DRUHÉ KOLO CELOPLOŠNÉHO TESTOVANIA

Z testovania majú výnimku okresy s počtom pozitívnych prípadov nižším ako 0,7 percenta. Testovanie sa nebude realizovať ani v Bratislave a Košiciach. Celkovo sa tak v priebehu 7. a 8. novembra 2020 bude testovať 45 (tzv. červených) okresov.

Viac tu https://www.facebook.com/mosr.sk/posts/3831497193550663

PRECHOD ZO ZELENÉHO OKRESU DO ČERVENÉHO

Ktokoľvek, kto sa po tomto víkende bude chcieť pohybovať v takzvaných červených okresoch, ktoré budú podliehať druhému kolu celoplošného testovania, musí mať k dispozícii aktuálny test na ochorenie COVID-19.

NÚDZOVÝ STAV A ZÁKAZ ZHROMAŽĎOVANIA

Núdzový stav bol vyhlásený od 1.10. na nasledujúcich 45 dní a podľa Ústavného súdu je v súlade s Ústavou SR. V čase núdzového stavu možno v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas obmedziť základné práva a slobody a uložiť povinnosti na postihnutom alebo na bezprostredne ohrozenom území. Z pohľadu trestného práva je potrebné upriamiť pozornosť na fakt, že núdzový stav je podľa Trestného zákona krízovou situáciou, ktorá podmieňuje pri niektorých trestných činov spáchaných počas jej trvania možnosť uloženia prísnejších trestov.
Vláda SR schválila zákaz zhromažďovania pre viac ako 6 osôb.

NOSENIE RÚŠOK A SANKCIE

Od 15.10. je povinné nosiť rúško aj v interiéroch, aj v exteriéroch pre všetky osoby nad 6 rokov.

Výnimky: deti do 6 rokov (od 3 do 6 je nosenie rúška odporúčané), osoby v exteriéri mimo zastavaného územia obce (min. 5 metrov od osôb mimo dom.
V prípade nenosenia rúšok na miestach, kde je to povinné, dochádza k porušovaniu opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, podľa ktorého Policajný zbor uloží takejto osobe za priestupok na úseku civilnej ochrany podľa § 32 ods. 1 písm. a) zákona č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v blokovom konaní pokutu do výšky 1000 €, resp. v odôvodnených prípadoch oznámi predmetné porušenie zákona na príslušný Regionálny Úrad verejného zdravotníctva, kde je možné uložiť pokutu počas mimoriadnej situácie až do výšky 1659 €.
Porušenie povinnosti nosenia rúšok nahlasujte jednej z týchto inštitúcií: Regionálny úrad verejného zdravotníctva, mestská alebo obecná polícia, Policajný zbor.

ĎALŠIE MIMORIADNE OPATRENIA OD 15.10.
 
- zatvorené prírodné a umelé kúpaliská, akvaparky, wellness, fitness centrá, kiná, divadlá (výnimka: prírodné liečebné kúpele alebo kúpeľné liečebne na základe návrhu lekára)
- reštaurácie/bary: interiéri zatvorené, jedlo buď iba so sebou alebo na terase (stoly dva metre od seba), zatvorené od 22:00
- obchody a ďalšie prevádzky: 1 zákazník na 15 m2 (nevzťahuje sa na deti do 14 rokov)
- obchodné centrá: vstup s teplotou pod 37 stupňov, rovnaké obmedzenie ako v predošlom bode (zratúva sa plocha obchodov, nie spoločných priestorov)
- v čase od 09:00 do 11:00 (pondelok až piatok) môžu v potravinách a drogériách nakupovať iba seniori nad 65 rokov
- informácie o obmedzení hromadných podujatí, o možnosti organizovať podujatia nad 6 osôb nájdete na webe
 
POVINNÁ KARANTÉNA PO PRÍCHODE ZO ZAHRANIČIA
 
Povinná karantená sa NEVZŤAHUJE, ak sa vraciate z menej rizikových krajín: Austrália, Bulharsko, Cyprus, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írska republika, Island, Japonsko, Kórejská republika, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, San Maríno, Slovinsko, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie, Švajčiarsko, Švédske kráľovstvo, Taiwan, Taliansko a Severného Írska a Vatikán
 
Ak sa vraciate z členskej krajiny Európskej únie, ktorá nie je uvedená na zozname vyššie, VZŤAHUJE sa na vás povinná karanténa a ste povinný pristúpiť k nasledovným krokom:

1. Najneskôr pri vstupe na územie SR sa registrujte na webe https://korona.gov.sk/ehranica/ (Policajný zbor vás môže skontrolovať, či ste tak spravili)
2. Izolujte sa v domácom prostredí (platí aj pre členov domácnosti)
3. Telefonicky alebo elektronicky upovedomte Regionálny Úrad verejného zdravotníctva SR a svojho všeobecného lekára
4. Najskôr 5. deň po návrate choďte na test, alebo buďte doma 10 dní (ak nebudete mať príznaky, karanténa sa skončí)

ALEBO
 
1. Vstúpte na územie SR s negatívnym výsledkom testu na COVID-19, nie starším ako 72 hodín

Ak sa vraciate z krajiny mimo Európskej únie, respektíve z krajiny, ktorá sa nenachádza na zozname vyššie, VZŤAHUJE sa na vás povinná karanténa a ste povinný pristúpiť k nasledovným krokom:
1. Najneskôr pri vstupe na územie SR sa registrujte na webe https://korona.gov.sk/ehranica/ (Policajný zbor vás môže skontrolovať, či ste tak spravili)
2. Izolujte sa v domácom prostredí (platí aj pre členov domácnosti)
3. Telefonicky alebo elektronicky upovedomte Regionálny Úrad verejného zdravotníctva SR a svojho všeobecného lekára
4. Najskôr 5. deň po návrate choďte na test

ALEBO
 
1. Vstúpte na územie SR s negatívnym výsledkom testu na COVID-19, nie starším ako 72 hodín
 
Tu nájdete vždy aktuálne info o cestovaní zo zahraničia na Slovensko https://www.mzv.sk/cesto.../covid19/obmedzenia-na-hraniciach

TRANZIT: Ak sa vraciate zo "zelenej krajiny", ale prechádzate cez "červenú krajinu", nevzťahuje sa na vás povinná karanténa. Pri kontrole musíte vedieť preukázať, že ste cez "červenú krajinu" len prechádzali. To, či budete vpustení na územie konkrétnej krajiny je jej záležitosťou, a preto si vždy pred cestou overte aktuálnu situáciu v danej krajine na webe MZV SR.
- V prípade, že sa na vás vzťahuje povinná karanténa, máte právo dostať PNku.
- Detailné výnimky z povinnej karantény nájdete v opatrení na webe ÚVZ SR.
- Výnimky platiace pre územie ČR sú uvedené nižšie.
 
VÝNIMKY PRE PENDLEROV Z ČR
 
Keďže sa náhodné kontroly vykonávajú SÚSTAVNE len na hranici s Českou republikou, nasledujúce výnimky sa týkajú iba pendlerov z ČR.
Ak máte trvalý alebo prechodný pobyt na území SR, ale miesto výkonu prácu (aj živnostníci) sa nachádza v pohraničí do 30 km od otvoreného hraničného priechodu, povinná karanténa sa na vás NEVZŤAHUJE. Nezabudnite mať pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa alebo potvrdenie o výkone práce. Upozorňujeme, že to, či vás pustia na svoje územie susedné krajiny je vylúčne v ich kompetencii.
Ak máte trvalý alebo prechodný pobyt v pohraničí do 30 km od otvoreného hraničného priechodu, ale miesto výkonu práce (aj živnostníci) sa nachádza na území SR do 30 km po pozemnej komunikácií od otvoreného hraničného priechodu, povinná karanténa sa na vás NEVZŤAHUJE. Nezabudnite mať pri sebe potvrdenie od zamestnávateľa alebo potvrdenie o výkone práce. V prípade, že vo vašej domácnosti žijú nezamestnané osoby, môžu prekračovať hranice bez povinnosti karantény len s osobou, ktorá potvrdenie o práci má.
Karanténa sa na vás tiež NEVZŤAHUJE, ak máte trvalý pobyt alebo prechodný pobyt v prihraničných oblastiach do 30 km od otvoreného hraničného priechodu na územie SR a osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti za predpokladu, že prekračujú hranicu v ich sprievode.
 
REŽIM NA HRANIČNÝCH PRIECHODOCH
 
Upozorňujeme, že po druhom kole celoplošného testovania bude na hraniciach pravdepodobne prijatý nový režim - povinné testovanie
 
Česká republika
 
- keďže krajina bola zaradená medzi "červené", Policajný zbor vykonáva náhodnú kontrolnú činnosť vozidiel prichádzajúcich z jej územia
- cestovanie na územie ČR je pre obyvateľov SR obmedzené, pri návrate pre nich platí povinná karanténna
- výnimky z povinnej karantený platia pre pendlerov (viď. predošlú sekciu); osoby zamestnané v špecifických oblastiach (zdravotníctvo, opatrovateľstvo, veda-výskum, pedagogika, sezónne práce - poľnohospodárstvo/potravinárstvo); študentov (a jednu sprevádzajúcu osobu - môžu ju mať so sebou, nemusia); športovcov idúcich na tréning; osoby, ktoré sa idú postarať o rodinného príslušníka v sprievode maximálne ďalšej osoby; osoby, ktoré idú obhospodarovať pôdu do 10 km od štátnej hranice; umelci idúci na vystúpenia/nakrúcania
- recipročne platí výnimka aj pre osoby s trvalým pobytom v ČR, ktoré idú na územie SR s cieľom štúdia + môžu mať aj sprievod v podobe jednej osoby
- všetky vyššie uvedené výnimky sa pri možnej kontrole musia hodnoverne preukázať dokladom/potvrdením, ktorý zdôvodňuje ich právo na výnimku
- hraničné priechody sú otvorené (náhodné kontroly)
 
Rakúsko
 
- slovenská, ani rakúska strana nevykonávajú kontroly
- povinná karanténa sa na osoby vracajúce sa z tohto územia nevzťahuje
- hraničné priechody sú otvorené v štandardnom režime (voľný pohyb)
 
Maďarsko
 
- slovenská strana nevykonáva kontroly
- maďarská strana umožňuje vstup iba tým cudzincom, ktorí majú na jeho území trvalý alebo prechodný pobyt (Lakcim karta) a ich rodinným príslušníkom
- takýto režim na hraniciach s Maďarskom platí do 1.11.
- občania SR môžu vstúpiť na územie Maďarska, ak v priebehu 5 dní pred svojim príchodom absolvovali test na COVID-19 s negatívnym výsledkom a majú o tom potvrdenie
- občania SR, ktorí chcú vstúpiť na územie Maďarska a budú sa zdržiavať do 30 km od štátnej hranice, majú vstup povolený na 24 hodín
- povinná karanténa sa na osoby vracajúce sa z tohto územia nevzťahuje
- ďalšie špecifické výnimky a spôsob, ako požiadať o udelenie výnimky na vstup do Maďarska nájdete nižšie na webe MZV SR
- otvorené hraničné priechody: Rajka - Čuňovo (diaľničný priechod), Rajka - Čuňovo (starý priechod od 06:00-08:00 a 15:00-17:00), Komárno - Komárom, Komárno nový Monoštorský most, Esztergom - Štúrovo, Parassapuszta - Šahy, Kráľ - Banréve, Tornyosnémeti - Milhosť, Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto, Vámosszabadi - Medveďov, Letkés - Salka, Balassagyarmat - Slovenské Ďarmoty, Nógrádszakál/Ráróspuszta - Ráros, Somoskőújfalu - Šiatorská Bukovinka, Tornanádaska - Hosťovce, Esztergom- Štúrovo/vodná doprava-kompa
 
Poľsko
 
- slovenská, ani poľská strana nevykonávajú kontroly
- povinná karanténa sa na občanov SR vracajúcich sa z tohto územia nevzťahuje
- hraničné priechody sú otvorené v štandardnom režime (voľný pohyb)
 
Ukrajina
 
- Od 28. septembra 2020 je povolený vstup na územie Ukrajiny pre cudzincov. (viac info pozri nižšie web MZV SR)
- Ukrajina je červená krajina, pre osoby vracajúce sa na územie SR platí povinná karanténa
- otvorené hraničné priechody: Vyšné Nemecké – Užhorod, Ubľa – Malyj Bereznyj, Veľké Slemence – Mali Selmenci (pre peších od 8:00 do 20:00)
- Slováci cestujúci na Ukrajinu od 15.10.2020 nemusia absolvovať karanténu. Ukrajina zaradila SR medzi zelené krajiny.