Bažant Kinematograf otvára letné kino na Magio pláži v Košiciach!

Košice tento rok zažívajú po prvýkrát atmosféru Magio pláže. Podobne ako v Bratislave, bude jej program spríjemňovať aj letné kino Bažant Kinematograf, ktorý pri tejto príležitosti predstaví novú, svoju už druhú stálu scénu. Premiérovú sezónu nového kinematografu otvorí v stredu 24. júla kultový hudobný dokument Wima Wendersa Buena Vista Social Club. Košické letné plážové kino bude premietať až do 21. augusta a počas 22 filmových večerov uvedie 23 filmov.

Bažant Kinematograf na košickej Magio pláži, ktorá sa nachádza v miestnej časti Košíc, rekreačnej lokalite Jazero, predstaví filmový program, ktorý sa v zmysle jeho najlepšej tradície bude skladať z diváckych a festivalových hitov posledného obdobia, filmových hudobných lahôdok a samozrejme nebudú chýbať ani obľúbené slovenské a české filmy. Projekcie sa budú konať od stredy do nedele, vždy od 21:00, resp. krátko po zotmení a pre návštevníkov Magio pláže budú podobne ako všetky projekcie Bažant Kinematografu v slovenských mestách a na Magio pláži v Bratislave, dostupné bez vyberania vstupného.

Štvrtým Bažant Kinematografom sa stalo auto IVECO Daily, prerobené na profesionálnu kino a videoprojekciu, a ktoré, rovnako ako Bažant Kinematopgraf na Magio pláži v Bratislave, technicky a výtvarne do podoby jedinečného kinozariadenia premenili výtvarník Fero Lipták a javiskový technológ Peter Kostroň.

Program plážového kina otvára v stredu 24. Júla známy hudobný film Buena Vista Social Club, v ktorom režisér Wim Wenders predstavil legendy kubánskej hudby. Film prichádza k slovenským divákom po viacročnej prestávke a je stále aktuálnou a unikátnou výpoveďou o hudbe a ľuďoch, a o ich vzťahu k životu a umeniu. Hneď v druhý filmový večer budú mať diváci možnosť vidieť tromi Oscarmi ocenený film Kráľova reč, citlivý a humorný príbeh o britskom kráľovi Jurajovi VI, ktorého bravúrne stvárnil Colin Firth. Víkend otvorí divácky hit Občiansky preukaz, česko-slovenská komédia o tom, ako v chorej realite totalitného Československa 70.rokov nestratiť zdravý rozum a zmysel pre humor, v sobotu bude uvedený český film o svojráznom vidieckom futbalovom mužstve Okresný přebor Pepíka Hnátka.
Prvý košický víkend v letnom kine Bažant Kinematograf uzavrie netradičný výlet do romantickej metropoly Francúzska, Polnoc v Paríži, ako ju na svojich filmových potulkách Európu zažil neúnavný režisér Woody Allen.

Letné kino na Magio pláži v Bratislave tento týždeň bude pokračovať už druhým filmovým týždňom. V programe kultovej stredy bude uvedený legendárny horor Psycho z dielne majstra tohto žánru Alfreda Hitchcocka. Štvrtok večer bude patriť úspešnému slovenskému filmu Môj pes Killer, ktorý v januári tohto roku získal hlavú cenu Hivos Tiger Award na prestížnom medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame, a odvtedy úspešne cestuje po svete a zbiera ďalšie ocenenia. Film osobne uvedú režisérka Mira Fornay a producent Juraj Buzalka, a ďalší z tvorcov. Víkend otvoríme filmovou návštevou Talianska z tradičné nadhľadu Woodyho Allena, Do Ríma s láskou. Oba ďalšie víkendové večery budú patriť hudbe, politike a filmu. V sobotu od 20:00 nás koncert kapely Sendreiovci uvedie do slovenského filmového večera, v ktorom sa predstaví dokumentárny film z cyklu Slovenské kino Film a politika mladej režisérky Lenky Moravčíkovej Chovanec, a dokument Jara Vojteka Cigáni idú do volieb o pokuse frontmana kapely Sendreovci Vlada Sendreia vstúpiť do politiky. Nedeľný večer bude venovaný krásnej a živelnej kubánskej hudbe v kultovom filme Wima Wendersa Buena Vista Social Club, len pár dní po jeho uvedení na otvorení letného kino na Magio pláži v Košiciach.

Autobusy Bažant Kinematograf, ktoré cestujú s kolekciou nových slovenských a českých filmov po slovenský mestách sa tento týždeň zastavia na zastávkach: Kysucké nové mesto (22.– 25.7.), Liptovský Mikuláš (21.– 25.7.), Žilina (26. – 29.7.), Kežmarok (27. – 30.7.).