Kauza Borisa Kollára: Stanovisko generálneho riaditeľa Nemocnice sv. Michala

Predseda parlamentu, p. Boris Kollár leží na nadštandardnej izbe, ktorá je prioritne určená pre vládnych činiteľov, nakoľko spĺňa bezpečnostné kritériá pre pacientov, ktorých hospitalizácia si vyžaduje špeciálne režimové opatrenia. Izba sa nachádza na poschodí, kde sú aj lôžkové oddelenia, má však samostatný prístup so samostatným výťahom, schodiskom a stavebne je odčlenená od oddelenia. Tento trakt poskytuje priestor pre ochranku, návštevy, službukonajúce sestry a zázemie nemocničnej izby. Službukonajúci personál sa nestretáva s personálom ani pacientami na lôžkovom oddelení, samostatnou chodbou chodia aj návštevy. Izba je ponúkaná aj v komerčnom cenníku Nemocnice sv. Michala ako nadštandardná izba za príplatok 20 Eur na deň. V prípade, že nie je využívaná vládnymi predstaviteľmi je plne dostupná pre ktoréhokoľvek pacienta, ktorý si takúto hospitalizáciu uhradí.

V Nemocnici sv. Michala platí zákaz návštev od 14.júla. Výnimku môže udeliť primár oddelenia alebo ošetrujúci lekár, ktorý zváži všetky podmienky na vydanie takéhoto povolenia. Pán Kollár ošetrujúceho lekára o svojich návštevách informoval a pri všetkých musela byť dodržaná podmienka prísnych protiepidemiologických opatrení.

O slovnom konflikte medzi pánom Kollárom a vrchnou sestrou oddelenia som bol informovaný pánom Kollárom. Bola pri tom prítomná aj námestníčka pre ošetrovateľstvo. Nasledujúci deň som si vypočul aj stanovisko vrchnej sestry oddelenia. Vyčítal som jej neprofesionálny prístup správania sa k pacientovi a vzhľadom na informácie, ktoré som mal, by som postupoval rovnako aj v prípade, ak by nešlo o p. Kollára, ale o akéhokoľvek iného pacienta. Námestníčku som zároveň požiadal, aby celý prípad uzavrela a rozhodla o vyvodení dôsledkov. Písomný zápis z jej pohovorov s personálom, ktorý mi následne predložila, bol uzavretý napomenutím zdravotných sestier, podľa ktorého ich správanie sa nebolo v súlade s etickým kódexom zdravotníckeho pracovníka. Tvrdenia, že vrchná sestra bola prepustená, alebo sa jej prepustením hrozilo, rovnako ako informácie o tom, že niekto na základe uvedeného rozhodol o nepridelení odmien danému personálu, sa nezakladajú na pravde. O odmenách pre zdravotnícky personál sa ešte len bude rozhodovať. Každé oddelenie dostalo určitý objem financií, ktoré medzi zamestnancov rozdelí primár oddelenia. Odmeny dostanú zamestnanci v decembrovom výplatnom termíne spolu s výplatou.

Po dnešnom rozhovore s pánom Kollárom sme sa dohodli, že vzhľadom na to, že je jeho zdravotný stav natoľko dobrý, že si už nevyžaduje ďalšiu hospitalizáciu na lôžku, bude zajtra prepustený do domácej liečby.

doc. MUDr. Branislav Delej, MPH, PhD.