Menšiny sa dočkali! RTVS musí zvýšiť podiel národnostného vysielania. Výzva mediálneho výboru priniesla výsledok

Slovenská televízia by mala podľa litery zákona odvysielať denne približne 4 hodiny v maďarskom jazyku. Namiesto toho v maďarskej redakcii v Bratislave pripravujú denne 7 minút aktuálnych správ, týždenne 26 minútový maďarský magazín a 26 minútovú diskusnú reláciu. Podobne je to aj v prípade ostatných menšín, ktoré na Slovensku žijú. "Televízna časť národnostného vysielania je v dezolátnom stave,“ konštatovali členovia Rady RTVS niekoľko rokov vo svojej výročnej správe. Ku konkrétnym krokom sa však neodhodlali. Na problém dlhodobo upozorňovali aj zástupcovia národnostných menšín, tiež bez výsledku.

Ľady sa pohli až po júlovom zasadnutí Výboru NR SR pre kultúru a médiá, ktorý Radu RTVS vyzval, aby predložila komplexnú správu o národnostnom vysielaní v RTVS a súčasne, aby navrhla spôsoby ako naplniť literu zákona v tejto oblasti. „RTVS namiesto približne 10 percentného podielu venuje národnostnému vysielaniu len 3 percentá. Je zarážajúce, že verejnoprávna televízia, ktorá je tu aj pre menšiny, dlhodobo ignoruje ich potreby. Doterajšie vlády sa riešeniu nedostatočného vysielania pre menšiny nevenovali, my sme sa rozhodli konať,“ konštatoval vtedy predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽANO).

Rada RTVS na svojom poslednom tohtoročnom rokovaní zaviazala RTVS, aby v roku 2021 zvýšila vysielací čas národnostného vysielania o 100 percent. Zároveň má vedenie RTVS navýšiť aj rozpočet pre národnostné vysielanie o 300-tisíc eur, ktorými pokryje zvýšené výdavky na redaktorov. Na ťahu je teraz vedenie RTVS, ktoré by malo pripraviť koncepciu vysielania s ohľadom na tieto požiadavky. „Od generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka očakávame, že ukáže ústretový prístup k menšinám žijúcim na Slovensku a pripravia divácky zaujímavé programy,“ vysvetlil Čekovský s tým, že cieľom hnutia OĽANO je zlepšovať mediálne prostredie na Slovensku a to vrátane skvalitňovania verejnoprávnych médií, ktoré by mali slúžiť všetkým občanom.