Špeciálnu sekciu na Letnej filmovej škole bude mať Dušan Hanák

Tohtoroční diváci Letnej filmovej školy (LFŠ) v Uherskom Hradišti budú mať veľkú príležitosť zoznámiť sa so slovenskou kinematografiou. Do jej programu sú zaradené predovšetkým súčasné snímky, medzi nimi aj najnovšie celovečerné filmy Zázrak Juraja Lehotského a Zamatoví teroristi režisérskej trojice Pekarčík, Ostrochovský, Kerekes, ktoré ešte nemali domácu premiéru. Špeciálna sekcia bude venovaná režisérovi Dušanovi Hanákovi pri príležitosti jeho tohtoročného jubilea.

Slovenská kinematografia má na Letnej filmovej škole každoročne silné zastúpenie. Slovenský program vrcholí počas Slovenského dňa, ten sa v Uherskom Hradišti koná každoročne v utorok. Tento rok organizátori divákom predstavia najnovšie celovečerné a krátkometrážne slovenské a koprodukčné filmy. Po svetovej premiére na prestížnom festivale v Karlových Varoch sa v Hradišti premietnu nový film Juraja Lehotského Zázrak, ktorý si z Varov odniesol Zvláštne uznanie poroty v sekcii Na východ od Západu, a dokument Zamatoví teroristi režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes, ktorý vo Varoch získal neštatutárnu cenu Fedora. Bude to jedinečná príležitosť vidieť tieto filmy ešte pred domácou premiérou, film Zázrak na LFŠ predstavia aj tvorcovia, osobne ho uvedú režisér Juraj Lehotský a kameraman Noro Hudec.

Do programu sú zaradené tiež filmy Ďakujem, dobre Mátyása Priklera, Môj pes Killer Miry Fornay, ktoré tiež uvedú ich režiséri, ďalej Nový život Adama Oľhu, Tigre v meste Juraja Krasnohorského, ale tiež slovenské minoritné koprodukcie, a to komorná dráma o umieraní Ako nikdy Zdeňka Tyca, ktorá bude uvedená ešte pred oficiálnou distribúciou, dramatický príbeh zo svadobnej oslavy Líbánky Jana Hřebejka, ocenený Cenou za réžiu na MFF Karlovy Vary, a krimi dráma Davida Ondříčka o odvahe v skorumpovanej spoločnosti V tieni, ktorá tento rok triumfovala na udeľovaní ocenení Český lev. Celovečerné filmy sú zaradené do sekcie Vyšehradský horizont – Slovenská žatva, s výnimkou snímok Tigre v meste a V tieni, tie ponúkne Letné kino.

Krátkometrážne slovenské filmy sú v programe LFŠ v dvoch blokoch. V sekcii študentských filmov nazvanej Best of 2012 bude uvedený film Are You Feelin' Good? Matúša Krajňáka, v bloku animovaných filmov sa predstavia Pandy Matúša Vizára, tWINs Petra Budinského, Frankenhand Andreja Gregorčoka a Terra Nullius Martiny Frajštákovej. Špeciálnu sekciu bude mať v Hradišti režisér Dušan Hanák, ktorý v apríli oslávil svoje 75. narodeniny. Pod názvom Pocta Dušanovi Hanákovi LFŠ uvedie jeho dve snímky. Stále aktuálny film 322 sa premietne z DCP nosiča v plnej kvalite obrazu a zvuku, z 35 mm kópie sa odpremieta jeho film Ja milujem, ty miluješ. Oba filmy si Dušan Hanák uvedie osobne.

Aj tento rok na pôde LFŠ nájdu záujemcovia o slovenský film predajný stánok Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V jeho ponuke budú knižné publikácie, DVD nosiče aj výnimočné DVD slovenských filmov, ktoré vyšli vo Francúzsku, tiež filmové plagáty a k dispozícii budú aj darčekové predmety SFÚ. V akciovej cene sa budú predávať aj absolútne novinky z edičného oddelenia ústavu, a to 2DVD 6x Dežo Ursiny, DVD Neha Martina Šulíka, DVD 3x Peter Solan (Čert nespí, Boxer a smrť, Kým sa skončí táto noc). Stánok bude umiestnený vo foajé Kina Hviezda, a to len počas Slovenského dňa 30. júla a SFÚ pri príležitosti tohtoročného 50. výročia svojho vzniku pozve všetkých, ktorí si zakúpia edičné produkty v hodnote nad 50 Eur, na priateľské stretnutie, kde sa budú môcť neformálne stretnúť a porozprávať so slovenskými tvorcami, domácimi i zahraničnými hosťami LFŠ a ďalšími priateľmi slovenského filmu i filmu vôbec. Priateľské stretnutie, na ktoré pozýva SFÚ, Asociácia slovenských filmových klubov a Asociace českých filmových klubů sa uskutoční pri príležitosti Slovenského dňa 30. júla.

39. ročník LFŠ v Uherskom Hradišti sa začína už dnes 26. júla a potrvá do 3. augusta. Tradičný Slovenský deň sa uskutoční v utorok 30. júla. Viac informácií na: www.lfs.cz.

x x x

39. Letná filmová škola Uherské Hradiště (zoznam filmov):

Celovečerné filmy
322 (r. Dušan Hanák, 1969)
Ako nikdy (r. Zdeněk Tyc, 2013)
Ďakujem, dobre (r. Mátyás Prikler, 2013)
Ja milujem, ty miluješ (r. Dušan Hanák, 1980)
Líbánky (r. Jan Hřebejk, 2013)
Môj pes Killer (r. Mira Fornay, 2013)
Nový život (r. Adam Oľha, 2012)
Tigre v meste (r. Juraj Krasnohorský, 2012)
V tieni (r. David Ondříček, 2012)
Zamatoví teroristi (r. Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský, Peter Kerekes, 2013)
Zázrak (r. Juraj Lehotský, 2013)

Krátkometrážne filmy
Are You Feelin' Good? (r. Matúš Krajňák, 2011)
Frankenhand (r. Andrej Gregorčok, 2011)
Pandy (r. Matúš Vizár, 2013)
Terra Nullius (r. Martina Frajštáková, 2011)
tWINs (r. Peter Budinský, 2011)