Robert Fico: Dôrazne protestujem proti medialnej manipulácií

K článku Denníka N o sledovaní novinárky Moniky Tódovej zverejnil Smer nasledujúce stanovisko Roberta Fica:

Robert Fico dôrazne protestuje proti mediálnej manipulácii, ktorú dnes opäť predviedol Denník N. R. Fico predložil tomuto denníku na uverejnenie komentár, v ktorom poukazuje na blízke osobné vzťahy medzi novinármi a sudcami, čo má podľa neho vplyv tak na obsah mediálnych správ, ako aj na rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní a súdov.

Denník N na svojom portáli na pár minút uverejnil v plnom znení svoju odpoveď pod názvom „Novinárku Moniku Tódovú opäť sledujú, Fico píše o jej stretnutí“ a celý komentár R. Fica. Potom však čitateľom znemožnil prístup k týmto príspevkom a uzamkol ich a viditeľný ponechal len vyššie citovaný názov svojej odpovede, čím, ako obyčajne, preukázal „profesionalitu“.

Či je M. Tódová sledovaná, R. Fico netuší. Ak by prijal túto mediálnu optiku, tak by za každou svojou fotografiou uverejnenou v médiách musel vidieť tímy sledovateľov. Najpodstatnejšie a najzávažnejšie na odpovedi Denníka N je skutočnosť, že nepoprel ani jeden jediný z faktov o menovanej novinárke a sudkyni, ktoré R. Fico uvádza vo svojom príspevku. Je zarážajúce, že medzi novinárom, ktorý sa živí kriminalizáciou opozície a sudcom Špecializovaného trestného súdu, ktorý je aktívny v mnohých veciach, o ktorých novinár píše, je taký nadštandardný vzťah. Podobné blízke vzťahy medzi politikom a podnikateľom, ktorý sa dostane do problémov s právom, automaticky vedú médiá typu Denníka N k hrubému obviňovaniu politika zo spolupáchateľstva.

R. Fico, ktorý je na dennej báze mediálne obviňovaný zo všetkého možného bez dôkazov, má povinnosť poukazovať na skutočnosti, ktoré vedú k vysvetleniu, prečo sa v médiách nezákonne objavujú informácie zo spisov, že je tu politická objednávka na likvidáciu predstaviteľov opozície a jej nominantov, prečo majú rozhodnutia o vznesení obvinení a vzatí do väzby tak slabú dôkaznú kvalitu.

To, že Denník N nepoprel existenciu nadštandardného vzťahu konkrétneho novinára a konkrétneho sudcu, je závažná skutočnosť, vplyv ktorej na trestné konanie v konkrétnych veciach bude musieť byť predmetom riadneho prešetrenia.

Vzhľadom na to, že Denník N zneužil príspevok R. Fica, čomu sa R. Fico vôbec nečuduje, a potom znemožnil prístup k nemu, oprávňuje R. Fica, aby svoj komentár v plnom znení zverejnil aj v inom mediálnom priestore.

Pokiaľ k obsahu príspevku R. Fica vyjadril námietky prokurátor špeciálnej prokuratúry SR O. Repa, treba pripomenúť, že R. Fico, na rozdiel od M. Tódovej, nemá prístup do vyšetrovacích spisov a informácie čerpá z mediálneho priestoru. Nie je známe, že by prokurátor O. Repa protestoval proti obsahu napríklad príspevku TV JOJ zo 7. decembra 2020 pod názvom „Prokurátor Kysel reaguje na zmenu dozorujúcich prokurátorov v kauze Judáš.“, v ktorom prokurátor Kysel hovorí, že prokurátori Šúrek a Repa sa vylúčili z trestného konania a že po nich prevzal dozor. Ak aj R. Fico urobil posun v časovej osi v dozore prokurátorov vo veci M. Lučanský, nemôže nič zmeniť v názore na kvalitu vzneseného obvinenia a rozhodnutia o vzatí do väzby.