Čestní podnikatelia si zaslúžia podporu, voči dlžníkom by štát mal zasiahnuť

Poslanci NR SR za hnutie OĽANO Kristián Čekovský a Peter Kremský podali trestné oznámenie na podnikateľa Juraja Lumtzera. Firmy, ktoré ovláda, dlhujú štátu viac ako 1,2 mil. eur. Podanie na Generálnu prokuratúru SR sa opiera o podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu krátenia dane a poistného.

Podľa verejne dostupných štatistík dlhujú rôzne firmy štátu na poisteniach stovky miliónov eur. Len dlhy voči Sociálnej poisťovni vzrástli v rokoch 2015 až 2018 v priemere o 273 mil. eur ročne. Niektorí majitelia firiem sa do situácie, že nedokážu zaplatiť všetky dane či odvody, dostali pre rôzne nečakané problémy, napríklad aj v dôsledku pandémie - takým by mal štát vychádzať čo najviac v ústrety. Ale sú tu podnikatelia, ktorí si z neplatenia daní, poistného, prípadne mzdy urobili svoj biznis model. „Obrátili sa na nás zamestnanci, ktorým jeden z takýchto podnikateľov prestal vyplácať mzdy zrejme s vedomím, že ide o nízkokvalifikovaných ľudí, ktorí sa nebudú vedieť brániť. Zistili sme, že Juraj Lumtzer je konateľom a spoločníkom vo viacerých firmách, ktoré pôsobia najmä na východnom Slovensku. Tie postupne vznikajú a po nakopení dlhov zanikajú. Firmy, ktoré ovláda, dlhujú štátu celkovo viac ako 1,2 milióna eur a patrí tak medzi najväčších dlžníkov na Slovensku. Neposielanie výplat spôsobilo mnohým zamestnancom vážne finančné problémy. Okrem toho však zamestnávateľ ohrozuje aj ich budúcnosť - či už zdravotné alebo dôchodkové zabezpečenie,“ objasnil dôvod podania trestného oznámenia Kristián Čekovský.

Poslanec Peter Kremský vysvetlil schému, ktorou malo dôjsť ku kráteniu daní a poistného firmami ovládanými p. Jurajom Lumtzerom. V pôvodnej firme LU-MI Plus s.r.o. Bratislava vznikol dlh vyše 70-tisíc eur, následne vo firme LU-MI Plus s.r.o. Košice ďalších 800-tisíc eur. Jeho podnikanie prevzala nová spoločnosť LU-MIK Plus s.r.o., kde dlh v priebehu jedného roka narástol na viac ako 216-tisíc eur a v poslednej spoločnosti LU-MIK Slovakia s.r.o. sa za pol roka nazbieralo vyše 120-tisíc eur. Dokopy tak tieto spoločnosti dlhujú vyše 1,2 milióna eur. „Generálnu prokuratúru žiadame o prešetrenie, či vyššie uvedeným konaním došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu neodvedenia dane a poistného podľa príslušných paragrafov trestného zákona. Firmy pána Lumtzera zamestnávali, či zamestnávajú niekoľko desiatok ľudí, ktorí poctivo pracujú a zaslúžia si spravodlivosť. Rovnako si spravodlivosť zaslúžia všetci čestní podnikatelia, ktorí si poctivo plnia svoje povinnosti voči štátu. Preto má naše trestné oznámenie zmysel a význam," zdôraznil Peter Kremský.

Okrem podania trestného oznámenia avizovali poslanci hnutia OĽANO aj zámer upraviť v dohľadnej dobe legislatívu tak, aby ľudia, ktorí vyrábajú dlhy, nemohli viac podnikať a zakladať si ďalšie firmy. „Pripravíme aj návrh, aby nemohli žiť zo štátnych zákaziek tak, ako je to aj v prípade firiem p. Lumtzera, ktoré už roky dodávajú svoje služby pre Železnice Slovenskej republiky,“ doplnil Peter Kremský.

Hnutie OĽANO bude vždy stáť pri ľuďoch, ktorí poctivo pracujú, ale ich zamestnávateľ si svoje povinnosti neplní. Práve zamestnanci a pracujúci ľudia musia byť okrem podpory podnikateľského prostredia v centre záujmu politikov a štátu, obzvlášť v regióne, ktorý je dlhodobo známy menej priaznivými sociálnymi podmienkami, a odkiaľ v minulosti ľudia vo veľkom odchádzali za prácou nielen na západné Slovensko, ale aj do zahraničia.