Koncert alibizmu a bezradnosti

Premiér Igor Matovič dnes predviedol ukážkový koncert alibizmu. Namiesto toho, aby sa pozrel pravde do očí a priznal, že kvôli chybám jeho vlády na Slovensku zbytočne umierajú ľudia, hodil celú vinu na vedcov, ktorých radami sa vraj už deväť týždňov riadime.

 

Tak aby bolo zrejmé – neriadime. Vedci žiadali tvrdý lockdown pred Vianocami – odmietol ho premiér, pretože sa podľa vlastných slov bál tlačovky SaS. Naopak, v januári vedci varovali pred ďalším plošným testovaním – a mali sme ho, pretože ho v rámci svojej posadnutosti antigénovými testami presadil samotný Igor Matovič.

Dnes premiér zvoláva vedcov, hoci ich rady celé týždne ignoroval. V prvej vlne mu stáli za chrbtom, dnes stojí pred kamerami sám a dokonale bezradný. Slovensko je na čele tragického rebríčka v prírastku úmrtí a už, žiaľ, aj na čele rebríčka v počte hospitalizovaných. A jedinou snahou Igora Matoviča je zbaviť sa vlastnej, nepopierateľnej a neodňateľnej zodpovednosti.

Po dnešku ešte viac platí návrh HLASU z minulého týždňa. Ak majú prestať zbytočne umierať ľudia, musí vláda bezodkladne podať demisiu. A do predčasných parlamentných volieb nech povedie Slovensko vláda odborníkov. Vláda a premiér definitívne zlyhali.