Výmena premiéra sa skončila obetovaním krajiny

Koaličná kríza sa po týždni zbytočného traumatizovania krajiny skončila kozmetickými úpravami, ktoré nezabezpečia také zmeny vo vláde, ktoré Slovensko v čase vrcholiacej pandémie potrebuje. 

Je šokujúce, ak predseda vlády SR Igor Matovič hovorí, že minister zdravotníctva odstupuje vlastne len preto, že k tomu bol dotlačený koaličnými partnermi a necíti žiadnu politickú zodpovednosť za 8000 mŕtvych Sloveniek a Slovákov na následky pandémie Covid-19. Navyše spôsob, akým I. Matovič komentoval „odchádzanie“ ministra zdravotníctva, keď podmienil termín jeho odchodu začatím očkovania zatiaľ neregistrovanou vakcínou

Sputnik V považujeme za výsmech a poníženie – koaličných partnerov, aj občanov.

Koalícia pochovala jedinečnú príležitosť na zásadnejšiu rekonštrukciu vlády, ktorá bola v tejto situácii nevyhnutným predpokladom na využitie celého volebného obdobia, na ktoré získala mandát. To si ale vyžadovalo odvahu strán SaS a Za ľudí, do ktorých ľudia, vystavení chaotickému manažovaniu krajiny Igorom Matovičom, vkladali nádej po ich vyjadreniach v posledných dňoch, dotiahnuť svoj zásadný politický postoj k rekonštrukcii vlády, vrátane postu premiéra, do konca.

Po rekonštrukcii vlády Róberta Fica došlo k výmene na premiérskom poste aj na poste ministra vnútra, čo boli kľúčové postavy a napriek tomu sme vtedy hovorili o kozmetických zmenách, ktoré na spôsobe vládnutia vlád Smeru neprinesú žiadúce zmeny. Vymeniť dnes ministra zdravotníctva, aj to až s časovým odkladom, a šéfku zdravotníckeho výboru je výsmech do očí občanom, ktorým táto vláda sľubovala novú politickú kultúru.

Slovensko sa nachádza v kritickej situácii, v ktorej potrebujeme mať na čele vlády zodpovedného štátnika a schopného manažéra, ktorý načúva odbornej verejnosti a ktorý je citlivý voči osudu ťažko skúšaných občanov. Igor Matovič nespĺňa ani jedno z týchto kritérií. Pod jeho vedením sa vláda nedokáže vysporiadať s pandémiou, ale ani realizovať reformy z Plánu obnovy, zabezpečiť efektívne čerpanie eurofondov a nebude vedieť dokončiť celý štvorročný mandát, ktorý policajti a prokurátori potrebujú na dotiahnutie očisty Slovenska od nánosov Ficových vlád. A ako sa dnes, po zadržaní riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského ukazuje, možno aj od nominantov minimálne jednej zo štyroch koaličných strán – Sme rodina.

Domáce aj medzinárodné škandály Igora Matoviča, jeho neschopnosť postaviť sa k problémom štátnicky, chaotické a neuvážené rozhodnutia, konfliktnosť a neschopnosť prijímať konštruktívnu kritiku, aj jeho verbálne útoky nielen na koaličných partnerov, ale aj na odborníkov a občanov ho diskvalifikujú ako premiéra, ktorý by mal byť schopný previesť krajinu najväčšou krízou, akej sme kedy čelili.

Po dnešku je zrejmé, že stranám SAS aj Za ľudí chýba odvaha trvať na výmene premiéra, ale aj zodpovednosť za krajinu. Týmto „kompromisom“ totiž nevyriešili vládnu krízu, naopak, prehĺbili ju a len o niekoľko mesiacov oddialili ďalší politický stret s premiérom.

 

Lucia Ďuriš Nicholsonová

Miroslav Kollár