OĽANO: Mierotvorná misia v Izraeli je správnym miestom pre Slovensko

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky odsudzujú útoky na civilné ciele na území štátu Izrael, za ktoré nesie zodpovednosť radikálne hnutie Hamas a ďalšie militantné organizácie. „Vyjadrujeme ľútosť nad obeťami v radoch civilného obyvateľstva na oboch stranách,“ hovorí predseda Skupiny spojencov Izraela v NR SR a poslanec OĽANO Peter Kremský.

Predseda skupiny priateľstva s Izraelom Peter Liba vysvetľuje, že na Izrael bolo v posledných dňoch z pásma Gazy vystrelených vyše 3-tisíc rakiet, namierených na civilné ciele. Poslanci oboch skupín podľa neho stoja za Izraelom a jeho právom chrániť svoje suverénne územie, hranice a civilistov, ako aj primerane zasiahnuť proti ostreľovaniu svojho územia. Minulý týždeň preto vyše 20 z nich podpísalo vyhlásenie, ktoré odovzdali izraelskému veľvyslancovi na Slovensku Boazovi Modaiovi.

Podľa P. Kremského obe skupiny podporujú návštevu ministra zahraničných vecí SR Ivana Korčoka v Izraeli. „Veríme, že jeho účasť na rokovaniach prispeje k upokojeniu konfliktu a obnoveniu dialógu medzi Izraelom a Palestínskou samosprávou. Práve takáto mierotvorná misia je správnym miestom, ktoré môže Slovensko v globálnom svete zastávať a som rád, že pán minister sa naň postavil.“

Poslanci sa zúčastnia aj dnešného podvečerného pokojného zhromaždenia na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde chcú vyjadriť svoju podporu pokojnému riešeniu situácie v Izraeli a právu tejto krajiny na svoju obranu pred teroristickými útokmi.