V Kine Lumière bude mať exkluzívnu premiéru dráma Hořící keř

V utorok 27. augusta sa Kino Lumière stane dejiskom významnej udalosti.

V jeho priestoroch sa uskutoční exkluzívna premiéra drámy Hořící keř, inšpirovanej skutočnými udalosťami, ktorú pre HBO Europe nakrútila svetoznáma poľská režisérka Agnieszka Holland. Súčasťou projekcie bude aj prezentácia 2-DVD August ´68 / November ´89, ktoré v týchto dňoch vydáva Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Trojdielna dráma Hořící keř je prenikavou analýzou spoločensko-politickej situácie v bývalom Československu na začiatku normalizácie. Je alarmujúcim svedectvom činu študenta Jana Palacha, ktorý sa upálil na protest proti sovietskej okupácii Československa v roku 1969. V procese proti komunistickému poslancovi, znevažujúcemu Palachovu smrť, sa jeho rodiny ujala advokátka Dagmar Burešová. Príbeh Palacha a Burešovej je symbolom základných ľudských hodnôt, ako sú pravda, česť, spravodlivosť a odvaha. Hlavnú úlohu Dagmar Burešovej v Hollandovej dráme stvárnila slovenská herečka Táňa Pauhofová. Zo slovenských hercov v nej vystupuje aj Martin Huba, predstaviteľ Viléma Nového, voči ktorému Burešová podala žalobu. Za kamerou filmu stál významný slovenský kameraman Martin Štrba.

Koprodukčná dráma Hořící keř mala v Čechách slávnostnú kinopremiéru v januári tohto roka, následne ju HBO uviedla na televíznej obrazovke. Poľskú premiéru film absolvoval vo februári, v marci putoval do ďalších krajín. V júni bol Hořící keř uvedený na Medzinárodnom televíznom festivale v Monte Carle v kategórii miniseriálov, kde zaznamenal prvý výrazný medzinárodný úspech. Jeho protagonista Ivan Trojan, ktorý vo filme stvárňuje majora VB, bol za svoj herecký výkon ocenený Zlatou nymfou. Veľkolepú premiéru mal film na tohtoročnom MFF Karlove Vary za účasti režisérky i ďalších tvorcov. Na Slovensku ide o vôbec jeho prvé uvedenie na veľkom plátne. Projekcia sa uskutoční v utorok 27. augusta 2013 o 18.30 hod. v kinosále K1 Kina Lumière. Uvedené budú všetky tri diely za sebou v trvaní 231 minút.

Súčasťou projekcie filmu Hořící keř bude aj
prezentácia 2-DVD August ´68 / November ´89

Súčasťou exkluzívnej premiéry trojdielnej drámy Hořící keř bude prezentácia 2-DVD August ´68 / November ´89. Ide o dva DVD nosiče s dokumentárnymi filmami, ktoré v minulosti (v rokoch 2008 a 2009) vyšli v edícii Slovenský film 60. rokov I. a II. O obe DVD bol v čase vydania veľký záujem, v prípade DVD August ´68 sa hneď po vydaní rozpredal celý náklad. Pri príležitosti neslávneho augustového výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie sa SFÚ tento rok rozhodol si tieto udalosti pripomenúť vydaním oboch DVD v dvojdiskovom balení.

DVD August ´68 obsahuje tri filmy, ktoré vznikali od januára 1968 do januára 1969. Celovečerný dokumentárny film o obrodnom procese v Československu v roku 1968 Čas, ktorý žijeme (1968) nakrútili režiséri Vlado Kubenko, Ladislav Kudelka, Jaroslav Pogran, Otakar Krivánek a Ivan Húšťava. Podarilo sa im priniesť sugestívnu výpoveď o spoločnosti, ktorá uverila, že socializmus s ľudskou tvárou je reálny a uskutočniteľný. Ako druhý sa na DVD nachádza dokument Čierne dni (1968), mimoriadne vydanie Týždňa vo filme, o okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy v dňoch 21. a 22. augusta 1968, ktorý nakrútili Ladislav Kudelka, Milan Černák, Štefan Kamenický a Ctibor Kováč. Tematicky najbližší k obsahu dráme Hořící keř je dokument Tryzna (1969) trojice režisérov Vlado Kubenko, Peter Mihálik a Dušan Trančík, prinášajúci záznam udalostí predchádzajúcich manifestačnému pohrebu Jana Palacha, doplnený výpoveďami významných osobností politického, hospodárskeho i kultúrneho života.

Obsahom DVD November ´89 sú tiež tri tituly. Jedným z nich je celovečerný dokument Iľju Ruppeldta Letová správa 89 – 90, zachytávajúci udalosti počas obdobia jedného roku od leta 1989. Ďalším je dlhometrážny dokument Evy Štefankovičovej Všetci spolu... (po slovensky) a napokon reportáž o vlaku Nežnej revolúcie a zároveň o tvorení plurality názorov i politických strán a o populárnej hudbe pod názvom Sonda 1/1990 – Vlak Nežnej revolúcie, na ktorej sa režisérsky podieľali Rudolf Ferko, Vladimír Mináč a Andrej Horák.

2-DVD August ´68 / November ´89 ponúka divákovi možnosť pripomenúť si historické udalosti, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnili našu budúcnosť. Okrem filmov obsahujú oba nosiče aj textový bonus a profily tvorcov. Zamyslenie sa nad obdobím, ktoré charakterizuje August ´68 na prvom DVD, pochádza z pera dramaturga a publicistu Rudolfa Urca, na Nežnú revolúciu na druhom DVD spomína aktér vtedajších udalostí, publicista Eugen Gindl.

Prezentácia 2-DVD August ´68 / November ´89 sa v Kine Lumière uskutoční za účasti tvorcov. 2-DVD si je možné zakúpiť v Kine Lumière aj v predajni SFÚ Klapka.sk na Grösslingovej ul. č. 43 v Bratislave za 6,80 Eur.