HLAS žiada pandemickú OČR na úrovni čistej mzdy

HLAS – sociálna demokracia vyzýva vládu, aby svojím nariadením bezodkladne zvýšila pandemickú OČR na úroveň čistej mzdy.

„Už dnes približne 30-tisíc deťom rodičia znova nahrádzajú učiteľky, vychovávateľky i kuchárky a ich čistý príjem klesá. Žiadame preto vládu, aby týmto rodičom okamžite zabezpečila príjem vo výške čistej mzdy a pomohla im tak zvládať následky pandémie,“ povedal predseda HLASu Peter Pellegrini.

HLAS už pred rokom predložil návrh zákona na zvýšenie pandemickej OČR, vládna koalícia ho však z politických dôvodov zmietla zo stola. Po dlhých mesiacoch čakania prijala vlastný zákon, ktorý vláde umožnil upravovať výšku tejto dávky svojím nariadením. „Vláda túto možnosť využila presne jedenkrát, aj to v situácii, kedy sa už školy otvárali a rodičia sa vracali do práce. Pripravila tak rodiny s deťmi o stovky eur, ktoré im zaručoval návrh HLASu,“ zdôraznil Peter Pellegrini.

HLAS preto predložil na jar v parlamente návrh zákona, ktorý mal odškodniť rodiny s deťmi jednorazovou dávkou vo výške 300 eur. Aj tento návrh však vládna koalícia hodila do koša. „Pokiaľ vláda nezabezpečí dostatočnú pomoc pre rodiny s deťmi, HLAS do parlamentu opäť predloží návrhy na jednorazové odškodnenie i zvýšenú pandemickú OČR,“ dodal Peter Pellegrini.