Rozhlas oslavuje 60. výročie Detského speváckeho zboru

Tento rok oslávi Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu presne 60 rokov svojej existencie. Významné hudobné teleso plní jednu zo skrytých úloh verejnoprávnych médií, a to v podobe budovania kultúrneho povedomia a tradícií.


Detský zbor Slovenského rozhlasu pravidelne spolupracuje so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, ako aj s inými orchestrami, súbormi a dirigentmi. S obrovským úspechom sa stretlo vystúpenie s Veľkým zborom donských kozákov, ženským zborom Sajera z Japonska, speváckym zborom Lúčnica, orchestrom a zborom Slovenskej filharmónie, Slovenským komorným orchestrom B. Warchala a mnohými inými.
Pri príležitosti výročia zboru odvysiela Rádio Regina v nedeľu 1. septembra 2013 o 16.00 rozhovor s jeho umeleckým vedúcim a dirigentom Adriánom Kokošom.
„Našim cieľom nie je vytvárať len „hudbu pre hudbu", ale predovšetkým umožniť a sprístupniť deťom túto múzu tak, aby ich vábila, mali z nej potešenie, rozumeli a vyznali sa v nej a podporovali tak naďalej rozvoj a pestovanie tradície zborového spevu na Slovensku," povedal Adrián Kokoš, umelecký vedúci a dirigent Detského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu.
Detskí speváci účinkujú v mnohých benefičných programoch a so zborom pravidelne účinkujú aj významní umelci ako L. Bíla, Ľ. Vargicová, A. Kučerová, M. Dvorský, O. Klein, A. Parrott, O. Lenárd, M. Košík, Robo Opatovský, Mirka Partlová. Oslavy 60. výročia rozhlasového detského zboru vyvrcholia 18. decembra 2013 na tradičnom Vianočnom koncerte v Slovenskom rozhlase.