Galapágy

01.09.2013 20:42 | Tlačové správy | Viasat Nature

V úplnej izolácií Tichého oceánu nie je nič, ako sa na prvý pohľad zdá. Vitajte na Galapágoch - ostrovoch, ktoré zmenili svet!

Televízna stanica Viasat Nature uvedie prvý septembrový deň v exkluzívnej premiére seriál Galapágy. Štvordielny seriál skúma pôsobivú radu voľne žijúcich živočichov a skúma rôzne znaky ostrovov a ich históriu. Použitím priekopníckeho vizuálneho štýlu, kombinovaného s dokonalou grafikou a pútavo spracovanou kinematografiou, môžeme byť svedkami nového pohľadu na život na Zemi. Kruté, neobvyklé, pekelné, napriek tomu stále krásne miesto pre veľkolepé množstvo rastlín a živočíchov. Tak vyzerajú Galapágy z pohľadu autorov seriálov.
Súostrovie 19 sopečných ostrovov, ktoré sa nachádza vo východnej časti Tichého oceánu, je nie len útočiskom podivne vyzerajúcich druhov zvierat, ktoré žijú výhradne tu, ala taktiež akýmsi živým laboratóriom. V minulosti súostrovie poslúžilo ako inšpirácia pre Darwinovú evolučnú teóriu. Galapágy sa nachádzajú na sútoku štyroch hlavných morských prúdov, čo je len jeden z hlavných dôvodov bizarnej kombinácie života na týchto ostrovoch. Môžete sa tu stretnúť s prehistoricky vyzerajúcimi morskými leguánmi, ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou boli predlohou pre Godzillu, veľkými suchozemskými korytnačkami, ktoré môžu vážiť až 230 kg, alebo rôznymi druhmi hniezdiacich vtákov.
Galapágy nikdy neboli spojené s pevninou a tak sa sem predchodcovia všetkej tunajšej fauny a flóry museli dostať z kútov sveta. Veľakrát bolo nutné prekonať aj tisíce kilometrov. Predpokladá sa, že priplávali cez oceán na vyplavených kusoch zeme a stromoch zo Strednej Ameriky. Tomu zodpovedá fakt, že ostrovy obsadili predovšetkým odolní plazy, ktorí najjednoduchšie takú plavbu mohli prežiť.

Vplyvom kolonizácie z Galapág takmer zmizli niektoré druhy zvierat, ktoré si sem prácne našli cestu a najrôznejšie organizácie sa dnes snažia o ich návrat a rozmnožovanie. V roku 1978 označila organizácia UNESCO Galapágy za prvé svetové dedičstvo, morská rezervácia na Galapágoch obdržala rovnaký status v roku 1998.
Nenechajte si újsť pohľad na krásu Galapág, nahliadnite do histórie súostrovia a zoznámte sa s množstvom rôznych miestnych rastlín a živočíchov. Sir David Attenborough nám v netradične pojatom seriáli predstaví Galapágy každú nedeľu od 1. do 22. septembra o 18:00 hod. na Viasat Nature!

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.