Vyhlásenie ITAS: Odsudzujeme útok Ruska na Ukrajinu, chceme pomôcť ukrajinským študentom

IT Asociácia Slovenska ostro odsudzuje bezprecedentný útok na suverénnu Ukrajinu zo strany Ruskej federácie. Ide o nevídané porušenie všetkých medzinárodných dohôd a rozpútanie vojenského konfliktu, ktorý nemá v Európe obdobu od konca druhej svetovej vojny.

V roku 2017 sme začali spolupracovať s mnohými prestížnymi ukrajinskými univerzitami na spoločných študijných programoch medzi Ukrajinou a Slovenskom. Vďaka tomuto projektu sme na Slovensko prijali 45 talentovaných študentov z Ukrajiny. V týchto ťažkých časoch myslíme na nich a aj na ich rodiny, ktoré sú zasiahnuté konfliktom v ich domovskej krajine. Sme pripravení poskytnúť im maximálnu pomoc.

V tomto roku bolo do programu prihlásených ďalších 17 ukrajinských študentov, ktorí mali prísť na Slovensko, momentálne však nevieme, aká je ich situácia. Urobíme maximum pre to, aby sme sa s nimi spojili, získali pre nich štatút študenta a dostali ich na Slovensko.

Sme v kontakte s našou ukrajinskou kolegyňou Galinou Lakusta z neziskovej organizácie Ukrajinsko-slovenské centrum ktorá sa pokúša uniknúť z Kyjeva. Situáciu opisuje ako veľmi kritickú a neprehľadnú, mnoho Ukrajincov je na úteku z hlavného mesta smerom na západ.

Oceňujeme rozhodný postoj slovenských vládnych predstaviteľov a prezidentky SR, ktorí tento útok rovnako odsúdili. Veríme, že Slovensko bude v prípade potreby pripravené zvládnuť hroziacu imigračnú krízu a poskytne útočisko vojnovým utečencom z Ukrajiny.