Za prezuvky a školské tašky boli rodičia ochotní najviac zaplatiť

13.09.2013 07:57 | Tlačové správy | GfK Slovakia

Viac ako polovica ľudí so školopovinnými deťmi plánovala zaplatiť za školské pomôcky rovnakú sumu ako vlani. Viac peňazí by boli ochotní investovať najmä do školskej tašky a prezuviek.

Dve tretiny ľudí, ktorí majú doma školopovinné deti vo veku od 6 do 17 rokov, plánovali nakúpiť školské pomôcky pred začiatkom školského roka a za ich nákupom sa vybrať predovšetkým do hypermarketov a papiernictiev. Pri kúpe školských pomôcok je pre väčšinu ľudí rovnako dôležitým faktorom ich cena ako aj kvalita. Výnimkou je nákup školskej tašky a prezuviek, kde ľudia dbajú viac na kvalitu a sú ochotní investovať do nich viacej peňazí. Viac ako polovica tých, ktorí majú doma školákov, plánovala tento rok zaplatiť za školské pomôcky rovnakú sumu ako vlani a len približne pätina má v pláne minúť viac. Zistenia vyplynuli z aktuálneho on-line prieskumu zameraného na nákup školských potrieb, ktorý v auguste tohto roku realizovala prieskumná agentúra GfK Slovakia na vzorke 500 rodičov školopovinných detí.

Dve tretiny ľudí s deťmi vo veku od 6 do 17 rokov plánovali nakúpiť školské pomôcky ešte pred začiatkom školského roku a ďalšia tretina si ich plánovala zaobstarať na začiatku školy.

"Pred začiatkom školského roka plánovali nákup školských pomôcok najmä ľudia s najmenšími školákmi (6 až 9 rokov) a čím sú školáci starší, tým rastie podiel ľudí, ktorí ich plánovali nakúpiť až na začiatku školy", dodáva Barbora Hrapková Šlosárová, Sector Leader, Consumer Goods & Retail zo spoločnosti GfK Slovakia.

Kde najčastejšie nakupujeme potreby pre školákov?

Ľudia, ktorí majú doma školopovinné deti vo veku od 6 do 17 rokov, plánovali nákup školských pomôcok najmä v hypermarketoch (69 percent) a papiernictvách (67 percent). Nákup cez internet plánovala využiť vyše desatina a ide najmä o rodiny s deťmi vo veku 6 až 9 rokov žijúce v Bratislave a s vyšším stupňom vzdelania.

"Papiernictvá a hypermarkety dokážu prilákať rodičov v najväčšej miere predovšetkým kvôli širokému sortimentu školských potrieb, čo umožňuje rodičom nakúpiť všetko potrebné do školy na jednom mieste. Pri nákupe v hypermarketoch sú lákavé aj cenové akcie na školské pomôcky, ktoré začínajú zvyčajne ešte pred začiatkom školského roku", dopĺňa Barbora Hrapková Šlosárová.

Riadime sa viac cenou alebo kvalitou pri nákupe školských potrieb?

Určite sa nejeden rodič pri nákupe školských pomôcok zamyslel nad tým, či investovať viac peňazí a kúpiť kvalitnejšie pomôcky alebo naopak zamerať sa na úsporu peňazí. V prieskume sme preto zisťovali postoje rodičov, či sa pri ich nákupe riadia viac cenou alebo kvalitou. Traja zo štyroch sa vyjadrili, že oba faktory cena ako aj kvalita sú pre nich rovnako dôležité. Cenou školských pomôcok sa viac riadi jedna šestina a ide najmä o ľudí s najnižším stupňom vzdelania a so staršími školákmi žijúcimi v Košickom a Nitrianskom kraji. Za kvalitnejšie školské pomôcky je ochotných priplatiť si necelých sedem percent ľudí.

Za školskú tašku a prezuvky sme ochotní zaplatiť viac. Neplatí to však pri zošitoch a obaloch.

Ľudia, ktorí majú doma školákov vo veku 6 až 17 rokov, jednoznačne dbajú viac na kvalitu pri kúpe školskej tašky (88 percent) a prezuviek do školy (74 percent) a sú ochotní do nich investovať viac peňazí. Na treťom mieste uviedli písacie potreby (perá a ceruzky), do ktorých je ochotných investovať viac peňazí takmer polovica opýtaných. Kvalitný peračník a potreby na maľovanie sú dôležité pre približne pätinu a za zošity a obaly je ochotná priplatiť si približne jedna desatina.

"Viac ako polovica ľudí, ktorí majú doma školopovinné deti, plánuje tento rok zaplatiť za školské pomôcky rovnakú sumu ako pred rokom. Viac peňazí oproti vlaňajšku má v pláne minúť približne pätina a menej ako pred rokom sedmina z nich. Desatina sa nevedela jednoznačne vyjadriť na danú otázku v prieskume", uzatvára Barbora Hrapková Šlosárová.

O prieskume

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.