Verejný protest Úradu vlády a poslancov Smeru proti TV Markíza

20.09.2013 12:09 | Tlačové správy | Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

Úrad vlády SR a poslanecký klub SMERu-SD ostro protestujú proti tomu, ako Televízia Markíza jednostranne informovala o mimoriadnej schôdzi k SPP.

Televízia Markíza pri informovaní o mimoriadnej schôdzi k SPP profesionálne absolútne zlyhala a jednostranne informovala. Tu sú fakty:

1. Televízia kládla vo svojich príspevkoch dôraz na to, že rokovanie sa uskutočnilo v noci, čo bolo údajne porušením demokratických princípov. Ani slovom sa však nezmienila o tom, že rovnako odvolávanie I. Radičovej v čase, keď bol SMER-SD v opozícii, sa konalo v noci a takisto nespomenula, že pri rozprave o voľbe generálneho prokurátora v predchádzajúcom volebnom období predseda NR SR R. Sulík nechal postaviť v pléne parlamentu televízory, na ktorých opozičným poslancom zo SMERu-SD stanovil časové limity ich vystúpení.

2. Televízia nakrútila anketu s nespokojnými ľuďmi, ktorí sa nedostali na balkón NR SR, aby mohli kričať na "zlú" vládu. Ani slovom však nespomenula, že išlo o ľudí zorganizovaných politickou stranou OĽaNO, pričom jeden z týchto ľudí, ktorý bol už v minulosti odsúdený za násilie na ženách, počas aktuálnej schôdze brutálne napadol recepčnú národnej rady vo foyer, keď po nej hodil monitor z počítača.

3. Televízia podrobne informovala o verzii poslanca Matoviča, že jeho a poslanca Viskupiča fyzicky napadli poslanci SMERu-SD, pričom ale neuviedla, že z videozáznamu zverejneného v médiách jasne vyplýva, že ako prvý fyzicky zaútočil na poslanca SMERu-SD Valockého práve poslanec Matovič. Naopak, televízia spomínaný záznam zverejnila tak, aby začiatok incidentu nebolo vidieť.

4. Televízia pri téme alkoholu v parlamente využila ako hlavného moralistu poslanca Matoviča, ktorý kritizoval poslancov SMERu-SD za to, že údajne boli pod vplyvom alkoholu. Neuviedla však, že v minulom volebnom období sa sám poslanec Matovič priznal, že požíval alkohol v priestoroch NR SR, pričom musel prespať priamo v jej priestoroch, prikrytý kabátom.

Absolútne jednostranne televízia informovala aj o samotnej podstate transakcie v spoločnosti SPP. Uvádzame fakty:

1. Televízia informovala o tom, že predseda vlády garantuje ceny plynu len pre rok 2014, zamlčala ale, že za prvej aj druhej vlády R. Fica ceny plynu pre domácnosti klesali alebo boli stabilné, pričom za vlády M. Dzurindu a I. Radičovej ceny stúpali.

2. Televízia informovala o tom, že jedinou istotou, ktorú máme je, že "Štát, teda daňovníci, musia začať splácať straty v SPP". Už ale nespomenula, že zo štátneho rozpočtu na túto transakciu nepôjde ani cent.

3. Televízia viackrát informovala, že materská spoločnosť SPP je stratová, pričom stratová - a to dlhodobo - je len sekcia SPP domácnosti a materská spoločnosť SPP ako celok vykazuje zisk. A takisto opomenula informáciu, že transakciou sa štát zbavil arbitráží v hodnote 200 mil. eur, čo je výrazne viac, ako strata v sekcii SPP domácnosti.

4. Televízia v súlade s rétorikou opozičného poslanca D. Lipšica kládla dôraz na to, že vláda odovzdala SPP finančným skupinám, čo už ale neuviedla je fakt, že v skutočnosti prvá vláda M. Dzurindu predala štátne SPP zahraničných vlastníkom a tí ju predali EPH, teda finančnej skupine.

5. Zatiaľ čo pri téme vládneho dokumentu išlo o komunikáciu dvoch akcionárov, štátu a EPH v jednom podniku, televízia opäť neinformovala o omnoho závažnejšom príklade, a to že v roku 2011 minister zdravotníctva Uhliarik za KDH, ktorého podpredsedom a vtedajším ministrom vnútra bol D. Lipšic, si nechal vypracovať celý zákon lobistami z farmaceutického priemyslu.

Všetky uvedené informácie mala redakcia spravodajstva televízie Markíza k dispozícii, napriek tomu všetky svoje reportáže urobila jednostranne a nevyvážene, v absolútnom súzvuku s opozičnou rétorikou.

Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

VÚB banka má novú kampaň s Petrou Polnišovou aj Evou Večerovou (VIDEO)

VÚB banka začiatkom júla spustila novú kampaň s názvom „Čo je v rodine to sa počíta“, ktorá sa odohráva v prostredí rodiny a susedov.

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.