Kde a na čo si požičiavame peniaze?

24.09.2013 21:25 | Tlačové správy | GfK Slovakia

Takmer polovica Slovákov si už niekedy požičala peniaze. Ľudia by si boli ochotní požičať peniaze najmä na vlastné bývanie a auto.

Takmer polovica Slovákov uviedla, že si požičiava peniaze, či už od banky, rodiny, známych či iných subjektov na finančnom trhu. Ľudia by si boli ochotní požičať peniaze vo všeobecnosti najmä na vlastné bývanie, vybavenie domácnosti, auto a elektrotechniku. Zistenia pochádzajú z májovej vlny prieskumu zameraného na pôžičky, ktorý na vzorke 1000 respondentov realizovala prieskumná agentúra GfK Slovakia.

"Veľmi intenzívne si berú pôžičky ľudia najmä vo veku 30 až 39 rokov, čo súvisí so založením rodiny a zabezpečením a vybavením vlastného bývania", upresňuje Rastislav Kočan, Finance Services Sector Leader z prieskumnej agentúry GfK Slovakia.

Ľudia by si požičali peniaze najmä na vlastné bývanie

V prieskume sme zisťovali, na čo všetko by si boli Slováci ochotní požičať peniaze vo všeobecnosti. Takmer polovica z nich sa vyjadrila, že by si požičala peniaze na vlastné bývanie, či už na byt alebo dom a tretina na vybavenie domácnosti (napríklad nábytok, biela technika, vybavenie do záhrady). Peniaze na auto by si bolo ochotných požičať necelých 30 percent a približne štvrtina by bola ochotná zadlžiť sa kvôli elektrotechnike (TV, počítač, mobil, audio súprava, tablet). Na zaplatenie predošlých dlhov by si ochotne požičala peniaze približne desatina Slovákov.

Aké možnosti by využili Slováci pri finančnej pôžičke?

Peniaze sa dajú v súčasnosti požičať rôznymi spôsobmi - niektorí sa rozhodnú pre pôžičku od banky alebo od iných subjektov na finančnom trhu, iní zase využijú splátkový predaj prípadne oslovia rodinu a priateľov kvôli finančnej pomoci.

Nad pôžičkou od banky by Slováci uvažovali najmä pri kúpe vlastného bývania prípadne auta, na vybavenie domácnosti alebo na zaplatenie predošlých dlhov. Po splátkovom nákupe by siahli predovšetkým v prípade, že by si chceli kúpiť elektrotechniku alebo vybaviť domácnosť a od rodiny a priateľov by si požičali peniaze najmä kvôli kúpe dovolenky a vianočných darčekov.

O prieskume

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.