Asad sa chystá na americký útok. S úsmevom

05.09.2013 13:58 | Tlačové správy | SME SK
Damask môže zásah využiť na propagandu. Sýrska vláda už vyprázdňuje základne, na ktoré by Američania mohli útočiť.

DAMASK, BRATISLAVA. Na jednom zábere prednáša prezident Bašar Asad o rozvoji sýrskej ekonomiky, aj keď tá pre občiansku vojnu prakticky prestala fungovať. Na ďalšom zase jeho manželka rozdeľuje potravinovú pomoc ľuďom v núdzi na konci pôstneho mesiaca ramadán.

Ulice Damasku ponúkajú iný pohľad. Je v nich ticho, občania si vytvárajú zásoby potravín a detí štátnych funkcionárov potichu odchádzajú do zahraničia, píšu New York Times.

Prezidentský pár sa však neschováva. Naopak, na Instagrame a na verejnosti vytvárajú dojem normálnosti. Rovnako, ako to robí od začiatku bojov na jar 2011.

Asadova druhá strana

„Snaží sa nevyvolávať dojem, že je krvilačný alebo že je mužom vojny. Nevytvára ani dojem, že sa chystá do boja,“ povedal o Asadovi Talal Salman, editor libanonských novín al­-Safír.

Ten bol niekedy na Asadovej strane, no keď prezident nariadil streľbu do opozičných demonštrantov, spoznal jeho odvrátenú tvár. Asad ju ukázal aj v rozhovore pre Le Figaro.

„Jediná možnosť, ako sa s nimi vyrovnať, je likvidácia,“ povedal o povstalcoch, z ktorých podľa neho 90 percent tvoria bojovníci prepojení na al­-Káidu.

Režim už Západu odkázal, že postoj nezmení, ani keby to malo znamenať tretiu svetovú vojnu.

asdasd_r4329.jpg

Američania mu dali čas

Podľa médií sa však už aj Asad pripravuje na prípadný zásah Američanov. Má na to dostatok času, keďže o útoku sa diskutuje už takmer dva týždne. Režim varoval obyvateľov, aby sa presunuli od vojenských základní, ktoré by mohli byť cieľom bombardovania.

Armáda vojakov umiestňuje aj do obývaných oblastí.

„Sýrsky režim vie asi o 30 až 40 možných cieľoch amerických útokov a mal dosť času na prípravu. Najmenej polovicu z nich už evakuovali, premiestnili alebo zamaskovali,“ povedal pre AP Hišám Džabír, libanonský generál vo výslužbe a šéf Blízkovýchodného centra pre štúdie a politický výskum.

Asadova reakcia môže byť rôzna. Od odvety proti americkým spojencom v regióne, ako sú Turecko, Izrael a Jordánsko. To sa však neočakáva, lebo už teraz má dosť problémov s bojom proti povstalcom. Môže zasiahnuť cez spriaznené libanonské hnutie Hizballáh, buď proti Izraelu, s ktorým militanti viedli v roku 2006 vojnu.

Alebo nemusí urobiť nič. Len útok prečkať a tváriť sa ako obeť agresie, čo považuje za najpravdepodobnejšie Salman Šajch z Brookins Doha Center.

„Jeho propaganda môže opakovať, že Západ opäť bez mandátu útočí na arabskú krajinu. Zvýrazní to tým, že ukáže nevinné civilné obete,“ povedal pre AP.

Cez naše mŕtvoly

Prvými civilnými obeťami môžu byť Asadovi priaznivci, ktorí spustili kampaň s heslom „len cez naše mŕtvoly“.

Kým civilisti okolie základní opúšťajú, oni si tam rozkladajú stany.

„Nebojíme sa a sľubujeme, že budeme na útok odpovedať. Opustíme univerzity a pustíme sa do boja,“ cituje Wall Street Journal 20-­ročného študenta Alího Habíba.

Skúma mysle psychopatov. A má nový prípad

Neurologička, staršia zvláštna agentka Sayer Altairová, skúma mysle psychopatov. Po strelnom zranení je konečne zase v teréne. Do služby ju povolali, keď agent FBI vo voľnom čase pri prechádzke so psom špeciálne vycvičeným na hľadanie mŕtvol spadol do jaskyne plnej ľudských kostí...

Trump potvrdil, že USA vykonali kybernetický útok proti ruskej dezinformačnej agentúre

Americky prezident Donald Trump prvýkrát potvrdil, že Spojené štáty v roku 2018 vykonali kybernetický útok proti ruskej Agentúre pre výskum internetu (AII).

Za hackerstvo a za klamstvá o teroristoch hrozia mužovi štyri roky väzenia

Muž čelí obžalobe zo šírenia poplašnej správy spočívajúcej v tom, že v Česku zaútočia teroristi.

Chcete si požičať kolobežku, bicykel alebo zavolať si taxík cez mobilnú aplikáciu? Tieto tipy pomôžu mať peniaze v bezpečí

Objednať si odvoz, prípadne požičať si bicykel alebo kolobežku je bežné v zahraničí, ako aj na Slovensku. Tieto nové formy prepravy využívame počas dňa, ale napríklad aj na dovolenke v cudzine.

Rektor navrhol, aby vysoké školy kúpili denník Lidové noviny

Rektor Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze Vojtěch Petráček navrhl, aby se vysoké školy složily a koupily Lidové noviny ze skupiny Mafra, která patří Agrofertu.

Kaczyński obvinil zahraničné médiá, že sa miešajú do volieb

Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraničné médiá z toho, že sa pred nadchádzajúcim druhým kolom hlasovania o budúcom poľskom prezidentovi miešajú do volieb.

Škoda Auto Slovensko má nového šéfa marketingu

Od júla 2020 nastáva zmena v top manažmente spoločnosti ŠKODA AUTO Slovensko.

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

O2 poľudštilo svoju zákaznícku linku. Od prvého momentu sa s vami bude rozprávať zamestnanec linky a nie automat (VIDEO)

O2 sa rozhodlo radikálne zmeniť zážitok, s akým sa zákazník najčastejšie stretáva pri volaní na zákaznícke linky. Preto v týchto dňoch pristúpilo k vypnutiu prednahratých hlášok, ktoré slúžili na navigovanie zákazníka a prináša priame spojenie so zamestnancom zákazníckej linky  už od začiatku hovoru. Zákazník tak po novom nebude musieť počúvať vopred nahraté dlhé zoznamy možností ani zadávať žiadne čísla v menu, ale hneď po vytočení čísla 949 je privítaný a spojený s najbližším voľným asistentom.

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.