SaS: Záborská je pre svoj pozmeňujúci návrh v konflikte záujmov

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) upozorňuje na predložený pozmeňujúci návrh poslankyne hnutia OĽaNO Anny Záborskej k jednému z jej vlastných návrhov zákonov, vďaka ktorému by mohli jej spriatelené organizácie čerpať peniaze zo štátneho rozpočtu, konkrétne z kapitoly Úradu vlády.

„Dnes môžu dotácie z Úradu vlády ísť na podporu národných kultúrnych pamiatok, podporu športu či riešenie problémov rómskej komunity. Návrh Anny Záborskej však chce rozšíriť tento okruh o spriatelené pro-life organizácie. Považujeme za diskriminačné a neprípustné, aby úrad vlády finančne podporoval výhradne také organizácie, ktorých hlavnou činnosťou je bojovať proti ženským právam a interrupciám,“ hovorí tímlíderka SaS pre zdravotníctvo a poslankyňa NR SR Janka Bittó Cigániková.

Tá pritom nespochybňuje, že by vláda mala mať možnosť prispievať podobným organizáciám, avšak na to sú určené úplne iné mechanizmy a podobné výnimky robia podporu neprehľadnou a krivia štátny rozpočet. „Zaujímalo by ma, prečo by mal Úrad vlády zo svojho rozpočtu takto pomáhať len tehotným ženám a nemôže pomáhať všetkým ženám, alebo napríklad onkologicky chorým deťom?“ pýta sa poslankyňa.

Navyše, Janka Bittó Cigániková upozorňuje aj na to, že Anna Záborská, ako členka predsedníctva minimálne jednej zo spomínaných organizácií, je pri tomto návrhu v konflikte záujmov. „Vyzývame poslancov Národnej rady, aby takýto návrh nepodporili,“ uzavrela Cigániková.