Festival pozdraví aj knieža

v Bratislave začína už 40. ročník najstaršieho filmového festivalu svojho druhu na svete - Medzinárodného filmového festivalu EKOTOPFILM.

 

Viac ako 90 súťažných filmových titulov sa začalo premietať už v pondelok popoludní v kinosále Kongresového centra Park Inn Danube Hotel a v kinosále kina Mladosť na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Oficiálne otvorenie prebehne za účasti významných osobností kultúrneho a politického života o 18:00 v priestoroch Primaciálneho paláca.
Hostí slávnostného otváracieho ceremoniálu, ktorým bude sprevádzať tvár Ekotopfilmu 2013 moderátorka Adela Banášová, pozdraví prostredníctvom videozdravice aj monacké knieža Albert II. Jeho Najjasnejšia Výsosť knieža Albert II. Monacký sa v roku 2006 stal laureátom pocty EKOTOPFILMU Honour of EKOTOPFILM a cenu si bol vtedy v Bratislave osobne prevziať. Ako fanúšik a podporovateľ ekológie poslal tento rok všetkým účastníkom festivalu osobný pozdrav a povzbudenie do ďalšej práce. „Je mi veľmi ľúto, že dnes nemôžem byť medzi vami na 40. ročníku Festivalu EKOTOPFILM. S dojatím si spomínam na moju návštevu v roku 2006, keď som bol poctený ocenením," hovorí monacké knieža. Ako dopĺňa, jednou z najväčších zásluh je, že festival vytvára nové publikum, s ktorým sa chce podeliť o informácie, vzdelávať a hľadať riešenia, ako aj presviedčať a apelovať. „Festival oslavuje 40 rokov, vek dospelosti, a jeho popularita každý rok potvrdzuje jeho opodstatnenosť medzi ostatnými podobnými podujatiami, ktoré sa rozvíjali v tom istom čase po celom svete. Úspech je predovšetkým dôkazom inovačného ducha, ktorý je aj vašou hybnou silou," konštatuje Albert II. „Tí, ktorí pred štyridsiatimi rokmi verili, že životné prostredie sa stane kľúčovou otázkou 21. storočia, boli vzácnou výnimkou. V tomto storočí musíme čeliť najväčším výzvam od vzniku našej civilizácie," dodáva monacký panovník.
Albert II. sa aktívne zaujíma o ekológiu a trvalo udržateľný rozvoj. Stojí na čele Nadácie Za osobnú zaangažovanosť v ochrane životného prostredia a trvalo udržateľného rozvoja, ktorá sa prioritne orientuje na klimatické zmeny, biodiverzitu a vodu.

EKOTOPFILM 2013 tak odštartuje svoj jubilejný ročník, ktorý potrvá do piatku, 11. októbra 2013. Festivalové dianie bude mať svoje miesto v historickom centre Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí - už tradične v Park Inn Danube Hotel a tento rok aj v náprotivnom kine Mladosť, ktoré oslavuje svoju storočnicu. Pre návštevníkov EKOTOPFILMU bude pripravený aj rozsiahly sprievodný program v podobe prezentácií a diskusií s mnohými zaujímavými hosťami a tiež súťaže, v rámci ktorých môžu diváci vyhrať atraktívne ceny.
Festival sa v priebehu novembra presunie do Košíc a do Žiliny a aj tu si budú môcť všetci návštevníci pozrieť to najlepšie z jubilejného, 40. ročníka tohto jedinečného filmového podujatia.